De afgelopen wintermaanden is het slechts sporadisch voorgekomen: een noordelijke wind. Maar nu ineens, tegen het officiële begin van het voorjaar, draait de wind naar die koude hoek en mogen we voorlopig geen lentetemperaturen verwachten.
De atmosfeer heeft als het ware maanden achtereen ‘vastgezeten’. Het bekende beeld deze winter was een hogedrukgebied boven zuidwestelijk Europa en lagedrukgebieden die vanaf de oceaan onze kant op kwamen. Die lagedrukzone’s trokken via de Britse eilanden over delen van Scandinavie en over de Benelux en (Noord-)Frankrijk oostwaarts. Vervolgens was de verdere koers zuidoost, waardoor ook Griekenland en wijde omgeving geregeld te maken kregen met nattigheid. Af en toe zat daar ook een portie kou bij, zoals in februari. Totin het Turkse laagland kwam het toen tot een dik pak sneeuw. Het sneeuwdek dat wij hebben moeten ‘missen’.
Nieuwe atmosferische indeling, maandag
De luchtdruksituatie van de komende tijd is te volgen in de kaarten ter linkerzijde. En zie daar; een hogedrukgebied dat zich ditmaal NIET boven Zuidwest-Europa ophoudt, maar juist in de buurt ligt van IJsland, de Britse eilanden en Ierland. De kaart van maandag maakt gelijk duidelijk waarom daardoor een noordelijke wind bij ons opsteekt. Dat gebeurt tussen het hogedrukgebied boven noordwestelijk Europa en lagedrukgebieden boven oostelijk Europa.
De verwachte luchtdruk voor maandag 17 maart. Bron: ECMWF.
Dinsdag
Ook dinsdag blijft deze luchtdruksituatie intact. Er valt op beide dagen neerslag in Duitsland en de Alpen. Doordat ook daar de stroming vanuit het noorden is, en de binnenstromende luchtsoort dientengevolge kouder is, zal het in Duitsland op enige hoogte sneeuwen. Maandag valt in de Harz al vanaf zo’n 200/300 meter hoogte sneeuw, in het Erzgebergte vanaf 500 meter hoogte en in Zuid-Duitsland vanaf 800 meter hoogte. In Zuid-Duitsland wordt de meeste neerslag berekend, tot zo’n 10 cm verse sneeuw aan toe, overdag. Ook in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen komt er maandag overdag her en der 10 cm verse sneeuw bij. Dinsdag intensiveert de winterse neerslag in aanzienlijke delen van Duitsland.
De verwachte luchtdruk voor dinsdag 18 maart. Bron: ECMWF.
Woensdag en donderdag
Op de kaart van aanstaande woensdag zien we nog steeds een hogedrukgebied ten westen van ons liggen. Resulterend in een volhardende noordelijke wind. Donderdag echter, draait de wind naar het westen en nadert er vrij snel een uitgestrekte neerslagzone. In kaart 5 en 6 zijn de verwachte neerslagsommen voor de etmalen van donderdag en vrijdag aangegeven. Dat is behoorlijk wat! En daarna? Ook dan laten de kaarten er geen misverstand over bestaan: het voorjaar blijft ver weg. Meer details over het weer tijdens Pasen volgt maandagmiddag, in het weernieuws op deze site.
De verwachte luchtdruk voor woensdag 19 maart. Bron: ECMWF.
De verwachte luchtdruk voor donderdag 20 maart. Bron: ECMWF.
De verwachte neerslag (ECMWF) voor de periode van donderdag 01.00 uur tot vrijdag 01.00 uur. Het paarse boven Nederland staat voor 15 tot 25 millimeter.
De verwachte neerslag (ECMWF) van vrijdag 01.00 uur tot zaterdag 01.00 uur. De oranje kleur boven Nederland staat voor 5 tot 15 millimeter.
©Weer.nl