© knmi
© buienradar
k13-a-platform 300 km buiten de kust van nederland
vlieland
ijmuiden kop pier
lelystad ijsselmeer dijk
katwijk
soesterberg
deelen/arnhem
euro platform 50 km buiten de kust van nederland
lichten eiland goeree/renesse 3 km buiten de kust van nederland
hoek van holland noorderdam
woensdacht
gilze-rijen
volkel
laarbruch.weeze airport dicht bij venlo
geilenkirchen airport dicht bij landgraaf
© windfinder.com
© rijkswaterstaat
nog 1 overzicht | Gewijzigd: 12 maart 2008, 16:35 uur, door blids
Een nog onbekende man is woensdagochtend in Haarlem gewond geraakt toen een gevelplaat tegen hem aanwaaide. Dat liet de politie weten.
Een aantal gevelplaten lag opgestapeld op een bouwplaats aan de Oudeweg. De harde wind kreeg grip op de bovenste plaat waardoor die over een kleine loods vloog en de toevallig langslopende man raakte.
De passant liep verwondingen op aan zijn achterhoofd. De politie heeft de Arbeidsinspectie geïnformeerd over de situatie op de bouwplaats.
©RTVNH
vieland
alleen
k13-a-platform heeft nog windkracht 9. 300 km buiten de kust van nederland
© windfinder.com
© rijkswaterstaat | Gewijzigd: 12 maart 2008, 17:45 uur, door blids
De storm is voorbij. De schade viel relatief mee. Hier een opsomming van het stormleed van Nederland.
Haarlem
Vooralsnog heeft het enige persoonlijke leed zich voorgedaan in Haarlem. Daar waaide een gevelplaat tegen een man aan. Het is nog onbekend hoe het met de man is.
A12
De snelweg A12 is aan het eind van de ochtend anderhalf uur geblokkeerd geweest nadat op de brug over de IJssel tussen Westervoort en Duiven de aanhanger van een Duitse vrachtwagencombinatie was omgewaaid. Bij het ongeluk is niemand gewond geraakt, aldus de politie.
De omgewaaide aanhanger blokkeerde beide rijbanen richting Duitsland. Wegens de harde wind was het niet mogelijk om het voertuig weer overeind te zetten, maar werd het wrak zodanig aan de kant geschoven dat er weer verkeer mogelijk is. De A12 was vanaf knooppunt Velperbroek bij Arnhem afgesloten voor verkeer in de richting Oberhausen. Op de A12 en andere snelwegen en lokale wegen in de omgeving van Arnhem ontstonden lange files.
Schiphol
De luchthaven Schiphol ondervond woensdagmorgen veel last van de harde wind en rukwinden uit het westen. Daardoor waren slechts twee banen beschikbaar, een om te landen en een om te starten.
Als gevolg daarvan zijn tientallen vluchten geannuleerd. De vertraging van binnenkomende vluchten liep op tot twee uur, meldde een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.
Waddeneilanden
De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden ondervonden ook grote hinder van de wind. De veerboot naar Terschelling is uit de vaart genomen. De diensten naar de overige eilanden zijn aangepast.
Hoftoren
Het gebied rond de Hoftoren in Den Haag is als vanouds en sinds gisteren afgesloten. Twee gevelplaten zijn losgeraakt. Het tramverkeer rond Den Haag CS moet omrijden.
Bron: WeerOnline
Het KNMI in De Bilt spreekt van een ‘goed weeralarm’, dat gisteren werd gegeven in verband met de storm.
Het alarm ging gisteren rond 5 uur ’sochtends in en werd rond 14 uur weer ingetrokken. Volgens het KNMI werden windstoten tot 104 kilometer per uur geregistreerd. Dat gebeurde op vier plekken: IJmuiden, Vlieland, Stavoren en bij de Houtribsluizen bij Lelystad.
Tot ernstige incidenten leidde de storm voorzover bekend niet. De schade bleef beperkt tot gekantelde vrachtauto’s, stremmingen in het luchtverkeer en omgewaaide bomen. Het is altijd de vraag of er geen incidenten waren juist door het weeralarm, maar als we maar één iemand ervan hebben weerhouden om zijn caravan juist vandaag uit de winterstalling te halen, dan is dat al goed.
Verzekeraars kregen zo’n 35 procent meer schademeldingen binnen dan op een normale werkdag; vooral omgewaaide bomen die op auto’s waren gevallen, afgewaaide dakpannen en omgevallen schuttingen.
Op de brug bij Zaltbommel waaide een vrachtwagen om, waardoor twee rijbanen moesten worden afgesloten en een omleidingsroute moest worden ingesteld. Ook op de A50 en de A12 kantelden vrachtwagencombinaties; de laatste weg moest enige tijd worden afgesloten.
In Haarlem raakte een man gewond toen een gevelplaat tegen hem aanwaaide. Door blikseminslag werden bij twintig huizen in Leersum de ruiten er uit geblazen. Bij een van woningen sloeg de bliksem via de tv-aansluiting naar binnen. De bewoner van dit huis kan pas volgende week terug naar zijn woning.
©AD
Stuifzand op Texel - H. Leyen
Boom omgevallen op tramrails - Peter van Zetten
Stuifzand bij Egmond aan Zee - Peter de Graaff
Onstuimige zee bij Den Helder - Ilse Kootkar
Omgewaaide boom - Kick Oort
Schip de Juntos op het Gooimeer - Hendrik Meints
Hek omgewaaid in tuin Arnhem - Edward Maat
Na een hagelbui - Ria Luttikhold
Vlieland - Pim Davidzon
Blikseminslag in boom in Diepenveen - Alex Schokker
©RTL4
Ton Noordegraaf was net in de kerk aan het schoonmaken toen hij ineens een enorme klap hoorde.
Eenmaal buiten zag de vrijwilliger van De Wingerd dat de storm een populier tegen het dak van de kerk had geblazen. Het dak raakte daardoor flink beschadigd.
Gelukkig zijn er geen ramen gesneuveld,’zegt Noordegraaf, die bijna dagelijks in de kerk in Krimpen aan den IJssel te vinden is om vrijwilligerswerk te verrichten. De schade zit aan de achterkant van de kerk, waar de jeugdvereniging huist. Geschrokken? Nee, valt wel mee hoor. De brandweer is een kwartiertje bezig geweest om de boom in kleine stukken te zagen. Die was snel ter plekke, zegt de vrijwilliger. Voor brandweerlieden is zoiets op zulke dagen een routineklus. Gelukkig valt het allemaal wel mee. De schade had groter kunnen zijn.
Wel wacht Noordegraaf de eerstvolgende regenbui gespannen af. Het is nog de vraag of het dak gaat lekken. De aannemer moet natuurlijk nog kijken hoeveel het allemaal gaat kosten om de boel te repareren. De kerkdiensten van zondag kunnen in ieder geval gewoon doorgaan. De storm zorgde ook voor chagrijnige gezichten bij marktkooplieden in de regio. De wekelijkse markt in Ommoord aan de Hesseplaats werd gistermorgen niet opgebouwd. De felle windstoten zorgden voor een onveilige situatie.
Bij de kerk Open Hof was het daardoor stil. Normaal gesproken zit de koffiezaal van de kerk vol met mensen die inkopen hebben gedaan op de markt. De wekelijkse markt in Lekkerkerk werd gisterochtend ondanks het weeralarm van het KNMI nog wel opgebouwd, maar rond het middaguur waren er nog maar vier kramen te zien. Dat is ongeveer een vierde van het totale aantal kramen op de Lekkerkerkse markt. De meesten marktkooplieden pakten halverwege de ochtend hun boeltje.
©AD
De schade door de storm die gisteren door Nederland raasde valt ook bij de land-en tuinbouwsector erg mee. Dat blijkt uit een rondgang langs verzekeraars.
Het op de agrarische sector gerichte Agriver kreeg op de dag van de storm zelfs geen enkele schademelding. Interpolis kreeg 10 agrarische schademeldingen, een vijfde van wat 29 februari, de vorige stormdag, werd gemeld.
Bron:Agrarisch Dagblad