Aan het begin van de week ligt er een diep lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. De Duitse Weerdienst heeft de stormdepressie de naam Johanna gegeven. Johanna gaat voor regen en wind zorgen in grote delen van Europa, ook in ons land. Tot en met woensdag blijft de depressie op de Noordzee liggen waardoor het een aantal dagen ronduit herfstachtig is.
Rond het middaguur ligt Johanna nog op de Atlantische oceaan. Wij hebben te maken met een golvende regenstoring. De gehele zondag is het regenachtig.
Storm?
Johanna is nu nog in volle ontwikkeling op de Atlantische Oceaan. Vannacht zakt de luchtdruk in de kern van het lagedrukgebied (op dat moment nog ten westen van Ierland)naar 946 hPa. De meeste barometers kunnen een dergelijke waarde niet eens aangeven! Morgenmiddag ligt de kern (kerndruk 953 hPa) van de stormdepressie boven Wales. Het laag vult langzaam verder op en in de nacht naar dinsdag ligt de kern (962 hPa) ten noorden van de Waddeneilanden. Een recordlage luchtdrukwaarde zit er niet in, op 27 november 1983 daalde de luchtdruk in Groningen (vliegveld Eelde) naar 954,2 hPa.
Morgenochtend komt Johanna boven de Britse eilanden. Vooral in de buurt van het langedrukgebied is de luchtmassa vrij koud. De hoger gelegen gebieden van Ierland, Schotland en Wales krijgen te maken met (natte) sneeuw.
Rond 13:00 uur lokale tijd trekt het laag richting Wales. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) liggen dicht op elkaar, er staat dan ook veel wind. Een frontensysteem ligt precies boven ons land en er gaat dan ook regen van betekenis vallen.
De luchtdrukverschillen boven ons land nemen toe en we kunnen dan ook een winderige dag verwachten. De wind is zuid- tot zuidoostelijk en neemt in de loop van de ochtend toe naar kracht 6 boven land. Aan zee komt een stromachtige bries, kracht 8 te staan. Omdat de wind aflandig is, lijkt de wind vooral buitengaats stormkracht te bereiken. Wel komen er de gehele dag fikse windstoten voor. In het binnenland bereiken de uitschieters snelheden van 80 of 90 km/u en in de kustregio’s kunnen de windstoten een snelheid van 100 km/u bereiken. Overigens valt er een groot deel van de dag regen. In de regen is het slechts 6 of 7 graden. De combinatie van wind, regen en lage temperaturen zorgen voor een gure maandag.
In de nacht naar dinsdag komt de depressie ten noorden van de Waddeneilanden uit. Buienstoringen zorgen voor een paar fikse buien.
Dinsdag komt een nieuwe storing richting ons land. Na een korte pauze volgt er lager op de dag opnieuw regen.
Windverwachting ECMWF (links) en UKMO (rechts) voor dinsdagmiddag. Beide modellen verwachten op zee een storm, windkracht 9.
Voorlopig geen voorjaar
Van voorjaar is na morgen vooralsnog geen sprake. Tot en met woensdag ligt Johanna in de buurt van ons land, pas daarna trekt het laag verder opvullend naar het zuiden van Finland. We zijn dan nog altijd niet af van het wisselvallige en winderige weer. In de achterkamer van het stormlaag komt vooral op grote hoogte koudere lucht richting ons land. In de loop van de week volgen maartse buien met regen, hagel en soms ook onweer. Pas op vrijdag neemt de wind af, wanneer een nieuwe depressie nabij de zuidpunt van Engeland uitkomt.
Warmte in Zuid-Europa
In het uiterste noorden van Europa gaat de temperatuur omhoog. Het gebied waar in de loop van deze week de temperatuur ook overdag onder het vriespunt blijft, wordt steeds kleiner. Vooral de wat hoger gelegen gebieden in Lapland blijven in de vrieskou en hier valt ook nog van tijd tot tijd sneeuw.
In het zuiden van Europa, op ruime afstand van het windgeweld van lagedrukgebied Johanna, is het voorlopig prachtig voorjaarsweer. Maandag komt er op het Iberisch Schiereiland veel bewolking voor en valt er regen. De regen kan afzakken tot Lissabon, waarschijnlijk blijft het in de Algarve en het zuidoosten van Spanje wel droog. Na maandag trekken de regenwolken naar het noorden en breekt in heel Portugal en Spanje de zon goed door. In het uiterste zuiden en oosten wordt het daarbij aangenaam warm. Na een frisse ochtend zorgt de al hoogstaande zon ervoor dat het kwik in Andalusië weet op te lopen naar 24 tot 27 graden.
Bron: Meteo Consult, ECMWF, UKMO
Een felle storm ligt vandaag om de hoek. Die veroorzaakt op zee bijzonder hoge golven.
De storm die bij ons in de buurt is, hangt samen met een diep lagedrukgebied van 950 hPa dat boven Ierland ligt. Achter het lagedrukgebied om worden met een noordwestenwind enorme golven ten zuidwesten van Ierland opgestuwd. Die reiken tot een (flat)hoogte van zo'n 5 verdiepingen en zijn maar liefst 17 meter hoog! Op onze Noordzee worden de golven veel minder hoog, door de zuidelijke wind, namelijk 4 tot 5 meter. Wel kan het op zee stormen, met een windkracht 9 a 10.
©Weathernews