De toeristische sector aan de kust noemt het paasweekend geen hoogvlieger. "Storm en sneeuw zijn niet echt inspirerend voor een verblijf aan zee", zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist. "Doorgaans is een paasweekend een topper met volle hotels. Dit jaar waren er zelfs annuleringen."
"Het was een matig weekend en zeker geen topper", evalueert Desmidt. "Er was slecht weer aangekondigd en ditmaal zaten de voorspellers er echt op. Het weer had een remmend effect waardoor er voor het eerst in jaren hotelkamers vrij waren. Bij de restaurants zorgde de sneeuw voor enkele annuleringen."
De hotels missen met het paasweekend een goede seizoenstart. De sneeuw zorgde niet voor extra volk. "Wie laat boekt, koos voor de sneeuw in de Ardennen", weet directeur Desmidt. "De enigen die konden profiteren van de regen- en sneeuwbuien waren de tearooms. De wandelaars liepen er regelmatig binnen om te schuilen. Dat zorgde voor een goede afwisseling van klanten. Dat is interessant voor de omzet. Al is zonnig weer met open terrassen veel voordeliger."
De kust wacht nu op de zon. Hopelijk zal die tijdens de tweede week van de paasvakantie van de partij zijn.
©Standaard Online
Sneeuwval en gladheid hebben dinsdagochtend voor grote problemen in het verkeer gezorgd. De A12 is tussen Nieuwebrug en Bodegraven afgesloten als gevolg van een ongeluk met een vrachtwagen.
De A2 bij Den Bosch is dinsdagochtend door twee ongevallen op de Maasbrug in beide rijrichtingen afgesloten geweest. Rond half vijf raakte een vrachtwagen op de brug in de richting van Utrecht in een slip. De vrachtwagen raakte de vangrail aan de linkerkant van de snelweg en reed vervolgens door de rechtervangrail. De cabine kwam daardoor boven de Maas te hangen.
Hoogwerker
De chauffeur moest door een hoogwerker van de brandweer uit zijn hachelijke positie bevrijd worden. De vrachtwagen zal pas na de ochtendspits weggehaald worden.
Aan de andere zijde van de Maasbrug, in de richting van Utrecht, raakte een vrachtwagen de vangrail. De truck raakte zwaar beschadigd en is door een bergingsdienst verwijderd.
In beide richtingen is inmiddels één rijbaan opengesteld. Het verkeer moet rekening houden met extra reistijd. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om als dat mogelijk is de spits te mijden.
Badhoevedorp
Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag zijn ter hoogte van het knooppunt Badhoevedorp twee rijstroken afgesloten als gevolg van een ongeval. Ook op de A16 tussen Breda en Antwerpen zijn twee rijstroken dicht door een ongeluk ter hoogte van Rijsbergen.
Het verkeer moet rekening houden met ernstige vertraging als gevolg van het winterweer. Rijkswaterstaat raadt mensen aan om als dat mogelijk is de ochtendspits te mijden.
Duitsland
Zware sneeuwval heeft in de nacht van maandag op dinsdag tot overlast geleid in het westen van Duitsland. In de buurt van Rottweil in de deelstaat Baden-Württemberg kwam een 77-jarige automobilist om het leven nadat hij op een spekgladde weg was geslipt.
In het Sauerland was de A45 bij Olpe in de richting van Frankfurt een uur lang gestremd na een verkeersongeval waarbij vijftien vrachtwagens betrokken waren. In de buurt van Wiesbaden waren enkele wegen door de sneeuw urenlang onbegaanbaar.
©Nu.nl
De sneeuwval heeft niet alleen op de wegen voor veel overlast gezorgd. Het treinverkeer moet ook rekening houden met vertraging.
Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal heeft dinsdagochtend enige tijd volledig stilgelegen als gevolg van de sneeuwval. Dat liet spoorbeheerher ProRail weten. De treinen konden niet rijden omdat er enkele wissels moesten worden schoongemaakt. Vanaf 07.45 uur was er vanuit zuidelijke richting weer beperkt treinverkeer mogelijk.
Door een sein- en wisselstoring reden dinsdagochtend korte tijd geen treinen tussen Zutphen en Winterswijk. De storing ontstond rond half zeven, en was een half uur later verholpen. Het treinverkeer zal geleidelijk worden hervat.
©Weeronline
Het is weer chaos in Nederland en België. Het sneeuwt en nu de mensen weer massaal naar het werk moeten levert dit grote problemen op. Om 8.10 uur stond er op de Nederlandse wegen 721km file!
De ANWB sprak zelfs over 767km. Ook op de Brusselse ring was er vanochtend geen doorkomen aan melden diverse Belgische media.
Het heeft vannacht dan ook flink gesneeuw, plaatselijk kwam 15cm omlaag. Dit zijn foto's uit het Belgische Schellebelle vlakbij Gent (foto: Yves De Visscher):
Het blijft vandaag oppassen want de winterse buien houden de hele dag nog aan.
©Weer.Blog | Gewijzigd: 14 augustus 2017, 15:08 uur, door Joyce.s
De ochtendspits is de op een na drukste ooit. Om half negen stond het verkeer op de Nederlandse snelwegen over 888 kilometer vast. Dat meldt de ANWB. Op alle belangrijke wegen van oost naar west en van noord naar zuid staat het verkeer op veel plaatsen vast. Vooral rond Rotterdam is het druk.
Ongelukken
Het winterse weer zorgt overal in Nederland voor grote problemen. Op snelwegen hebben vanmorgen zeker veertig ongelukken plaatsgehad door sneeuw en gladheid. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten. Bij de ongevallen zijn volgens het KLPD weinig mensen gewond geraakt. 'Het gaat over het algemeen om materiële schade.'
In de provincie Groningen zijn ongeveer 35 auto's van de weg gegleden. De ongelukken hebben ertoe geleid dat de toegangswegen naar de stad Groningen muurvast staan.
Trein- en vliegverkeer
Ook het trein- en vliegverkeer loopt dinsdagochtend vertraging op door de sneeuwval. Het spoor en landings- en startbanen moeten volledig sneeuwvrij worden gemaakt.
Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal heeft daardoor enige tijd volledig stilgelegen. Op Schiphol landen er 45 in plaats van 60 toestellen per uur.
©Elsevier
De winterse buien houden dinsdag heel de dag aan. Buien met sneeuw, natte sneeuw en hagel kunnen in het hele land voorkomen, liet een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) dinsdag weten.
De buien kunnen soms vergezeld gaan van onweer, aldus de zegsman. Volgens de woordvoerder wordt het weer woensdag in de loop van de dag rustiger. Dan is er alleen in het noordoosten en noorden van het land nog kans op winterse buien.
©Nu.nl
Dinsdagmorgen tijdens de gladheid zijn er diverse mensen gaan glijden op de weg. Zo ook op de Jukwerderweg bij Appingedam, daar raakte om 05:20 een auto van de weg. Er zou sprake zijn van beknelling, maar daar was geen sprake van. De brandweer kon dan ook snel weer na de kazerne terug. Ook gleden anderen van de weg in omgeving Delfzijl. Daarna was er een ongeval op de A7 nabij Kuil Banden,Ook met heli inzet, straks meer.
©112 Groningen
Het luchtverkeer op Schiphol ondervindt dinsdag lichte vertraging door de sneeuwval. De landings- en startbanen moeten sneeuwvrij worden gemaakt, waardoor minder vluchten dan normaal kunnen binnenkomen en vertrekken, zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland.
Volgens de woordvoerder is het weer 'grillig'. "Het ene moment schijnt de zon en het andere moment hebben we te maken met sneeuwval." Sommige toestellen moeten hierdoor langer aan de grond blijven, licht hij toe. Hij vindt het lastig te voorspellen of de vertragingen later op de dag nog oplopen.
Op een normale doordeweekse ochtend landen op Schiphol zestig vliegtuigen per uur. Door het slechte weer zijn dat nu 45 toestellen.
©De Pers
Het winterse weer heeft naast vertragingen ook voor veel ongelukken op de weg gezorgd. Het regent schademeldingen bij de verzekeraars.
Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag waren ter hoogte van het knooppunt Badhoevedorp twee rijstroken afgesloten als gevolg van een ongeval. De A2 bij Den Bosch was door twee ongevallen op de Maasbrug enkele tijd in beide richtingen afgesloten. Een vrachtwagen raakte daar in de slip, kwam tegen de vangrail aan de linkerkant van de snelweg terecht en reed vervolgens door de rechtervangrail.
De cabine van de wagen kwam daardoor boven de Maas te hangen. Een hoogwerker van de brandweer bevrijdde de bestuurder uit zijn hachelijke positie. De vrachtwagen zal pas na de ochtendspits worden weggehaald. In beide richtingen is een rijbaan inmiddels weer opengesteld.
Schademeldingen
De Verzekeraarshulpdienst (VHD) kreeg dinsdagochtend tot 09.30 uur 571 schademeldingen binnen na ongevallen in het verkeer. Dat zijn evenveel meldingen als er normaal gesproken gedurende een hele dag binnenkomen.
Materiële schade
Volgens een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) raakten bij de tientallen ongelukken weinig mensen gewond. ,,Het gaat over het algemeen om materiële schade'', aldus de zegsman.
©Weeronline
Sneeuw- en hagelbuien, die de afgelopen nacht opnieuw een groot deel van het land wit kleurden, hebben vanochtend op de Nederlandse wegen tot een verkeerschaos geleid. Met een totale lengte van 888 kilometer aan files, werd het uit 1999 stammende filerecord net niet gebroken. Er gebeurden tientallen ongevallen. Niet alleen vanwege gladheid overigens, maar mogelijk ook door de combinatie van een fel schijnende en laagstaande zon, een nat wegdek (dat veel licht weerkaatste) en voorruiten die steeds weer vies werden als gevolg van het in het drukke verkeer opspattende zoute water. Bij droging maakt dit de ruit spierwit.
Toch kwam Maarten Noort vlak voor Veenendaal dit ongeluk met een vrachtwagen tegen.
Na een nacht met sneeuwbuien lag vanochtend op sommige plaatsten tot 8 centimeter sneeuw. Op de wegen gebeurden tientallen ongelukken, waarbij voornamelijk materiële schade het gevolg was. De files liepen in de ochtendspits op tot een totale lengte van 888 kilometer, een tweede plaats in de top 5 van drukste spitsen aller tijden sinds 8 februari 1999.
De A12 op weg naar Ede was vanochtend vroeg al mooi schoon. Foto: Maarten Noort.
Tijdens de sneeuwbuien van de afgelopen nacht daalden de temperaturen vrijwel overal tot onder het vriespunt, waarbij er op steeds meer plaatsen sprake was van gladheid. Toch ontstond de grootste chaos vanmorgen toen het merendeel van de sneeuw en het ijs op de weg alweer was gesmolten. Een mogelijke extra reden voor het grote aantal ongelukken is dan ook de combinatie van een laagstaande zon, natte wegen en strooizout geweest.
Op de camping in Oirschot. Het was vanochtend even raar wakker worden. Foto: Franz Cremers.
Oudleusen in de sneeuw. De dominee kreeg de paasbult gisteravond niet aan het branden door een matige sneeuwbui om acht uur. Foto: Reinier van Assen.
De oude spoor(fiets)brug bij Waalwijk is door de sneeuwval erg glad. De strooier is al in touw om erger te voorkomen. Foto: Martha Kivits.
Voorruit vies
Als er in de nacht zout wordt gestrooid, blijft het in eerste instantie nog op het wegdek liggen. Eventuele verse sneeuw valt daar bovenop en smelt niet meteen weg. Dat gebeurt pas zodra het ochtendverkeer op gang komt, waarna het zout en de sneeuw met elkaar vermengd worden. Vervolgens verdwijnt de sneeuw in een razend tempo, waarna op de weg water vermengd met strooizout overblijft. Spat dit water op, als gevolg van een passerende auto, en komt het op de voorruit van een achterliggende auto terecht, dan wordt die ruit snel vies. Sproeien is het devies. Maar een ruitensproeier kan ook leeg raken. Valt het licht van de laagstaande zon nog eens op een vieze voorruit, dan zie je al heel snel bijna niets meer.
Zout water op de ruit dat droogt in combinatie met een laagstaande zon zorgt voor extreem slechte zichten vanuit de auto. Foto: Maarten Noort.
Met de laaghangende zon van vanmorgen, kunnen vervuilde autoruiten voor erg slecht zicht hebben gezorgd en op die manier tot een deel van de ongevallen op de weg hebben geleid. Als gevolg van de ongelukken raakten delen van wegen onbegaanbaar en werden afgesloten. Rond half negen vanmorgen stonden er bijna 120 files. Totale lengte: 888 kilometer. Sommige files hadden een lengte van bijna 40 kilometer (A16). De zwaarste ochtendspits ooit in Nederland, 975 kilometer deed zich voor op 8 februari 1999, ook als gevolg van sneeuwval. Vandaag bereikten we dus een tweede plaats in de file top 5.
Niet alleen het reguliere verkeer had last van het weer. Ook de treinen en het vliegverkeer kregen als gevolg van de sneeuwval met problemen te kampen. Treinen konden niet rijden omdat wissels schoongemaakt moesten worden. Vliegtuigen liepen vertragingen op door het weer. Bij normaal weer landen er per uur zestig vliegtuigen op Schiphol, vanmorgen waren dat er enige tijd slechts 45 omdat de banen moesten worden geveegd.
Gestremd
Ook in andere delen van Europa kampte het verkeer met barre weersomstandigheden. In Duitsland werden wegen afgesloten en ook daar ontstonden lange files. Een snelweg was een uur lang gestremd na een ongeval waarbij 15 vrachtwagens betrokken waren.
Al met al was het een bijzonder paasweekeinde. Maart kan normaal, vooral in de eerste helft, nog behoorlijk winters weer met zich meebrengen, maar zo laat in de maand zoveel sneeuw gebeurt toch maar weinig. Mogelijk hebben we dan ook de meest sneeuwrijke paasdagen ooit achter de rug. Het kan echter altijd nog gekker. Op 23 en 24 maart 1845 werden tijdens de paasdagen op het ijs bij Amsterdam ‘beschilderde eieren en paaschbroden’ verkocht aan minstens 20 mensen. De Goede Vrijdag daaraan voorafgaand werd er op het ijs bij Heerenveen nog een arresleetocht gehouden.
Ergens in Brabant paradeert moeder eend trots met haar kroos door de paassneeuw. Foto: Karin Timmermans.
De paashazen hadden het goed naar hun zin in de sneeuw op tweede paasdag. Foto genomen in de omgeving van Oosthuizen (Edam) door Willem.
Die paasdagen vielen wel in de koudste maartmaand die Nederland ooit heeft beleefd. De gemiddelde maandtemperatuur bedroeg toen -2,3 graden. Ter vergelijking: de maartmaand van dit jaar staat tot nu toe op een gemiddelde temperatuur van +5,8 graden.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI, VID, NU.nl, ANWB.
De koudste Pasen sinds 1964 is achter de rug. En deze heeft heel wat sneeuw opgeleverd. Nu het winterweer langzaam ons land aan het verlaten is, wordt het tijd om eens terug te gaan blikken aan de hand van de foto's.
Van veel lezers hebben we foto's ontvangen van het witte Paasweekend. Waarvoor erg veel dank. Hieronder het witte Paasweekend in fotovlucht.
Pasen valt volgend jaar op 12 april, dus de kans op een winterse herhaling is niet erg groot. En hoe mooi de plaatjes ook mogen zijn, volgend jaar toch liever een fotosessie van bbq-feestjes in korte broek met zon en 20 graden. Al zal de verstokte winterliefhebber het daar nauwelijks mee eens zijn.
©Weeronline
Dinsdagmorgen omstreeks 6.40 uur vond er een ernstig ongeval plaats op de Molenveldweg. Een 35-jarige motorrijder uit Nederhemert raakte hierbij zwaar gewond.
De man reed over de Molenveldweg in de richting van Kerkwijk. Voor hem, in tegengestelde richting, reed een 30-jarige bestuurder uit Oud Heusden in een bestelauto. Door glad wegdek gleed de motorrijder onderuit en kwam daardoor op de verkeerde weghelft terecht. De 30-jarige probeerde nog te remmen, maar door het gladde wegdek lukte het de bestuurder niet om op tijd tot stilstand te komen. De 35-jarige gleed door zijn val onder de voorzijde van de bestelauto en kwam knel te zitten tussen de voorwielen. Hij raakte hierbij zwaargewond.
Eerste hulp
Een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Brakel, die net na het ongeval kwam aanrijden, schoot direct te hulp. Met behulp van de vrachtwagen werd, samen met omstanders, de auto omhoog getakeld waarop de motorrijder bevrijd kon worden. De 45-jarige vrachtwagenchauffeur verleende hierop direct eerste hulp aan de 35-jarige. Ambulancepersoneel namen het later van hem over. Ook de traumaheli kwam ter plaatse. De 35-jarige is met spoed per ambulance overgebracht naar het UMC. St. Radboud in Nijmegen.
©112 Rivierenland
Het winterse weer van afgelopen Paasweekend heeft met name in het zuidwesten van ons land schade veroorzaakt aan pas gezaaide gewassen. Verzekeringsmaatschappij Agriver heeft een flink aantal meldingen gekregen van hagelschade.
Dat de meldingen met name uit het zuidwesten van het land komen is niet zo verwonderlijk, zegt directeur Marien Boersma. In dat deel van het land lopen ze namelijk altijd voorop met het zaaien van de gewassen.
Er is schade gemeld aan onder andere bieten, uien, tarwe, rabarber en vlas. We gaan de komende dagen een kijkje nemen op de gemelde percelen om de schade op te nemen.
AGD.nl