Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2008, 12:21 uur | Bericht #9734
Sneeuw op komst

Nederland kan zich opmaken voor sneeuwbuien. Dat meldt het KNMI maandag. Op sommige plaatsen kan de komende dagen een paar centimeter sneeuw vallen.

Het KNMI voorspelt op korte termijn buien. Gecombineerd met de kou kan daar sneeuw bij zitten. Ook onweer en hagel behoren tot de mogelijkheden. Er is deze winter relatief weinig sneeuw gevallen, vanwege de milde temperaturen. In drie maanden tijd viel er slechts op vier dagen sneeuw. De winter telt normaal gesproken gemiddeld zeventien sneeuwdagen.



Nog geen enkele keer viel er deze winter een sneeuwdek. Wel viel op 4 januari een klein laagje in het westen en begin februari in het zuidoosten. Eind december was het eveneens op enkele plaatsen wit.

Ook in de wintersportgebieden wordt sneeuw verwacht, evenals in Ierland.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2008, 14:40 uur | Bericht #9738
Toch nog gladheid?

De afgelopen winters hebben we er maar weinig mee te maken gehad: gladde wegen. Maar de komende nacht en misschien ook wel de nacht naar woensdag lenen zich toch wel voor dergelijke ongemakken. De lucht is behoorlijk koud tot op grote hoogte en dat maakt winterse buien mogelijk.

Winterse buien brengen een mengelmoes van regen, hagel en natte sneeuw. De hagel en natte sneeuw kunnen voor kortstondige gladheid zorgen. Overdag schijnt tussen de buien door de zon en dan zijn gladheidperikelen snel verdwenen. Maar in de nacht, met een minimum temperatuur rond het vriespunt kan het wat langer glad zijn. De komende twee dagen is het dus even oppassen.

Des te gevaarlijker is het lokale karakter van de situatie. Op de ene plek is er niets aan de hand, maar rij je een bui in, dan kan het ineens spiegelglad zijn door bijvoorbeeld hagel. Een groot voordeel is dat dit zichtbare gladheid is. Daar staat een veel minder zichtbare vorm van gladheid tegenover. In de nacht kan op een koude gevoelige plaats bevriezing van een natte weg plaatsvinden. Dat zie je vrijwel niet, maar kan tot behoorlijke slippartijen leiden.

©Weathernews
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2008, 17:03 uur | Bericht #9751
KNMI waarschuwt voor naderende sneeuwbuien

Na de schade door de storm van het afgelopen weekend, moet Nederland de komende dagen rekening houden met overlast door stevige sneeuwbuien.


KNMI waarschuwt voor gevolgen winterse buien

Het KNMI denkt dat het de komende dagen behoorlijk kan gaan sneeuwen. Ook hagel, onweer en stevige regenbuien zijn mogelijk. Voor het eerst deze winter kan er een sneeuwlaag van een paar centimeter ontstaan. In de afgelopen drie maanden viel er op slechts vier dagen sneeuw - en dat was dan ook nog plaatselijk.

Extra waarschuwingen
Vanwege de naderende 'maartse buien' raadt het KNMI iedereen die de komende dagen de weg op gaat weerberichten en extra waarschuwingen in de gaten te houden.

Ook in de wintersportgebieden verwacht het weerinstituut de komende dagen stevige sneeuwval.

©Elsevier

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 maart 2008, 16:22 uur | Bericht #9792
Ook in Duitsland en Nederland sneeuw
In het zuiden van Nederland zagen de bewoners deze ochtend bij het ontwaken een sneeuwlandschap voor zich. Volgens een woordvoerder van het officiële weerbureau KNMI viel er in Nederlands Limburg 5 tot 6 centimeter sneeuw. Net over de grens, in het Duitse Aken, viel zelfs 10 centimeter winterse neerslag.

"Limburg heeft net iets meegepikt van de sneeuw die ook in de Ardennen is gevallen", aldus de zegsman van het Nederlands Meteorologisch Instituut. De sneeuw zorgde in Nederlands Limburg tijdens de ochtendspits plaatselijk voor files en gladheid. Ongevallen deden zich volgens de politie niet voor. In het zuiden en westen van Duitsland waren er wel ongevallen tengevolge van het winterweer, met enkele zwaargewonden tot gevolg.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 maart 2008, 17:58 uur | Bericht #9795
Gladheid door winterse buien blijft uit

De sneeuw en hagelbuien die Nederland dinsdag hebben bereikt leiden nog niet tot grote problemen in het verkeer. De temperatuur van het wegdek is boven het vriespunt, waardoor de winterse buien niet voor ernstige gladheid zorgen. Bruggen en viaducten, die doorgaans wat kouder zijn, kunnen wel glad zijn, zegt een woordvoerder van de VerkeersInformatieDienst (VID).

De VID verwachtte aan het begin van de avondspits niet dat die abnormaal lang zou worden. Rond 17.15 uur staat er zo'n 280 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, waar de VID op iets meer dan 225 kilometer had gerekend. Een aantal files wordt veroorzaakt door ongevallen, maar of gladheid daarbij een rol heeft gespeeld is niet bekend. Zo zijn op de N381 bij Emmen twee auto's frontaal op elkaar gebotst. Een inzittende raakte bekneld. Volgens de VID-zegsman hebben frontale botsingen doorgaans weinig te maken met gladheid.

Het KNMI waarschuwt niettemin voor gladheid door winterse buien. De hagel-, sneeuw- en regenbuien kunnen ook tijdens de spits nog naar beneden komen. Maandag voorspelde het weerinstituut sneeuw en wat betreft Limburg kregen de meteorologen gelijk. Dinsdagochtend lag in het zuiden van de provincie vijf à zes centimeter sneeuw. Boven tweehonderd meter hoogte lag in de regio Vaals-Vijlen zelfs een pak sneeuw van tien tot vijftien centimeter.

Woensdag is er minder kans op hagel en sneeuw, maar in de dagen daarna neemt de kans op neerslag weer toe. Of er dan ook hagel en sneeuw valt is nog onduidelijk.

Deze winter is door de milde temperaturen relatief weinig sneeuw gevallen. In drie maanden tijd viel er slechts op vier dagen sneeuw. De winter telt normaal gesproken gemiddeld zeventien sneeuwdagen. Nog geen enkele keer lag er deze winter een sneeuwdek. Wel viel op 4 januari een klein laagje in het westen en begin vorige maand in het zuidoosten van het land. Eind december was het eveneens op enkele plaatsen wit.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 maart 2008, 17:57 uur | Bericht #9832
Beetje winterse deugd

In het vorige Weer in het Nieuwsverhaal konden we een verslag lezen van de spectaculaire ontwikkelingen van begin van de meteorologische lentemaand maart 1971. Voor winterliefhebbers situaties om van te smullen. De afgelopen winter heeft een stuk minder spektakel opgeleverd, al was de vorstperiode in december voor velen een aangename verrassing. De paar winterse buien van dinsdag en woensdag zullen menig enthousiasteling echter toch wel licht zoetig hebben gesmaakt.


Foto door Martha Kivits, Waalwijk woensdagochtend.

Buiten ons land kregen de Ardennen dinsdagnacht en -ochtend bij het overtrekken van een zone met aaneengesloten neerslag hogerop zelfs veel sneeuw te verwerken. Op de hoogste toppen viel lokaal meer dan 20 centimeter.

In Nederland was het allemaal net wat minder. Maar toch: in Zuid-Limburg dooiden dinsdagochtend hier en daar wat sneeuwresten weg. En in het uiterste zuiden van Limburg lag (in de heuvels) 5 tot 6 centimeter. Op de hoogste toppen lokaal meer dan 10 cm!

En dinsdagmiddag en -avond drongen vervolgens hagel- maar vooral ook sneeuwbuien vanuit het noordwesten het land binnen. Grote natte vlokken waaiden als vogelveren in het gezicht van menig fietser die met verkleumde handen op de fiets zat. Ruitenwissers veegden het papperige spul tot onderaan de vooruit.


Even goed kijken... ja hoor sneeuw! Tinus Beckers was blij verrast met dit licht winterse kadootje.


Minder blij waren veel van de mensen die 's ochtends vroeg de eerst half gesmolten, vervolgens vastgevroren winterse neerslag van hun autoruiten moesten bikken. Winterliefhebbers hebben het karweitje waarschijnlijk met liefde gedaan.

In de nacht en ochtend zagen we vooral in het noorden en westen van het land en in de schaduw van het IJsselmeer nog buitjes. Soms werd even een dun wit laagje zichtbaar op de weg. En tussen de grassprieten en op afdakjes van huizen en autodaken bleef de sneeuw gewoon liggen bij temperaturen die in opklaringen tussen de buien door steeds verder zakten. Maar tot een gesloten sneeuwdek kwam het nergens. Lichte vorst was echter niet van de lucht. Zeer plaatselijk vroor het in de vroege ochtend (Deelen, Gelderland) zelfs matig.


Een prachtig plaatje van een bui woensdagochtend bij Aalsmeer. Foto: Walter van Ooijen.

Het aardige was dat het sneeuwdekje dat op de hoogste toppen van de Limburgse heuvels, al eerder, in de nacht en ochtend van dinsdag ontstaan tot op woensdag stand hield – lichtjes aangevuld door een sneeuwbui op dinsdagavond. Zelfs tot tenminste het begin van woensdagmiddag was op één van de allerhoogste punten bij Vaals nog een gesloten dek zichtbaar op de beelden van een webcam. Alleen hoog op de heuvel. De rest van de helling was bruin geworden.

Donderdag zal van sneeuwresten niets meer te zien zijn, misschien met uitzondering van een paar beschutte plekken op de hoogste heuvels in Zuid-Limburg. De temperaturen gaan omhoog. Niet alleen aan de grond maar ook in de hogere luchtlagen. Als er donderdag neerslag valt, is het gewoon weer in vloeibare vorm: regen.

Bronnen: Meteo Consult, www.meteomaastricht.nl, KNMI
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 maart 2008, 12:06 uur | Bericht #10277
Een witte 1e Paasdag?

Een witte kerst was ons dit jaar niet gegund. Als goedmakertje lijkt het er sterk op dat de paaseieren dit jaar in de sneeuw verborgen kunnen worden. Het weer lijkt helemaal doorgedraaid.

Sneeuw op zaterdag
Morgen trekt een lagedrukgebied vanuit het noorden van Europa richting ons land. Dit resulteert in onstuimig weer met regen en flink wat wind. Van sneeuw is dan nog geen sprake. Langzaamaan wordt er koudere lucht aangevoerd vanuit het noorden. De eerste sneeuw wordt verwacht op zaterdagochtend. Zoals het er nu naar uitziet houdt de sneeuwval aan tot in de avond. Overdag komt de temperatuur, zeker in het binnenland, nauwelijks boven nul. De kans is groot dat de sneeuw landinwaarts dus blijft liggen. De kuststrook heeft te maken met aanvoer van wat zachtere lucht van zee. Het is de vraag in hoeverre daar een echte sneeuwlaag gaat ontstaan. In de nacht naar zondag toe vriest het op de meeste plekken in ons land licht. De sneeuw die op zaterdagavond de bodem bedekt ligt er op zondag dus ook nog.

Let op 1e paasdag dus goed op dat u geen sporen achter laat in de sneeuw. Anders maakt u het de paasei-zoekers wel erg gemakkelijk.

Zondag overdag kunnen er nog steeds sneeuwbuien voorkomen. Met name in het noorden en westen van ons land. De temperatuur ligt dan rond een graad of 4. Dus of de sneeuw dan in natte of ‘echte’ vorm valt, dat is nog even de vraag.



©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 maart 2008, 13:36 uur | Bericht #10278
Winters paasweekeinde

Een dik pak sneeuw is voor menig meteoroloog, samen met het ‘zien’ van een tornado of andere extreme windverschijnselen zo’n beetje het lievelingsweer. Voor al dit genoemde is Nederland echter bepaald geen voorbeeldland.

In de voorbij wintermaanden stelde het winterweer in Nederland vaak teleur. Het venijn van de winter zat hem vooral in het begin met in de week voor de kerst een vorstperiode. Lokaal kwam het tot uitsneeuwende mist, veelal aan de westzijde van industriegebieden. Tevens kon er 1 a 2 dagen geschaatst worden op niet al te diep water.

In het Alpengebied was de decembermaand eveneens het meest winters. De voorpret begon eigenlijk al in november door vroege sneeuwval. Januari en februari waren veelal maanden met weinig verse sneeuw en af en toe dooi. Doordat de sneeuwlaag echter dik was en goed geprepareerd bleven dalafdalingen mogelijk. Alleen op de pistes helemaal aan de zuidkant van de Alpen, kon soms alleen kunstsneeuw nog de helpende hand bieden.

Sinds een paar jaar pakt rond de seizoenswissel het weer in de wintersportgebieden regelmatig verrassend winters uit met een dikke laag verse sneeuw, 2005 en 2006. Ook dit jaar gaat het die kant op, want zoals in eerdere weer in het nieuws verhalen aangegeven zijn de weerkaarten winters. Zelfs in de bestemmingen dicht bij huis wordt een vracht aan sneeuw verwacht. Op de drie plaatjes hiernaast staan de verwachte, cumulatieve hoeveelheden voor het Sauerland, Eifel en Ardennen. De ‘echte’ vele sneeuwval begint vanaf vrijdag, waarna de sneeuwlaag groeit tot diktes van 20 tot 40 centimeter. In de periode ervoor trekken af en toe winters/maartse buien voorbij.


De door de berekeningen van het Europese model verwacht sneeuwhoeveelheid in de Ardenen (Elsenborn), ongeveer 20cm.


Sneeuwhoeveelheden voor Kahler Asten, rond 30cm.


Sneeuwdiktes op de Brocken, circa 25cm.

In het Alpengebied worden eveneens een aantal decimeters verwacht. Door een noordelijke stroming trekken alle neerslagwolken verder richting het Alpengebied en door stauwerking (het botsen van de wolken tegen de bergen) valt op wat hogere hoogtes extra veel neerslag.


Cumulatieve neerslaghoeveelheden tot en met de Eerste Paasdag. In de Alpen dus ook veel sneeuw.

Tot veelal in het dal wordt sneeuw verwacht. Op hoogtes van 1500 tot 2000 meter en hoger kan hierdoor soms het dubbele vallen en dus een halve tot hele meter sneeuw. Aan de zuidkant van de Alpen wordt veel minder neerslag verwacht en soms blijft het gewoon droog met misschien wat zon.

Ook in Nederland is kans op de vorming van een laagje sneeuw, maar of die ook lang blijft liggen is twijfelachtig. De temperatuur van de ondergrond is namelijk vrij hoog, 5 a 6 graden. Door deze bodemwarmte wordt de sneeuw snel aangevreten. Sowieso is sneeuw in Nederland vaak geen lang leven beschoren, omdat sneeuwval in een gemiddelde Nederlandse winter vaak gevolgd wordt door dooi.

Sneeuw blijft vaak beter en langer liggen op gras, omdat er geen direct contact is met het aardoppervlak, waardoor er minder 'warmte' wordt afgegeven. Andere koude oppervlakten, waar sneeuw soms beter op blijft liggen, zijn bijvoorbeeld auto’s, ander natuurgroen etc. Veel dus wat geen contact maakt met de ondergrond.

Toch kan sneeuw op een relatief warme ondergrond, stoep of weg uiteindelijk ook blijven liggen. Door het smelten koelt immers de ondergrond ook weer af, zodat deze sneeuwvernietigende werking op een gegeven moment stopt.

De kans op vaste sneeuw is het grootst later op vrijdag (middag/avond) als met de passage van een occlusiefront een bel heel koude lucht het land binnen stroomt, zie de weerkaart hiernaast.


Weerkaart zaterdag

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 maart 2008, 14:25 uur | Bericht #10297
Op de lange latten met Pasen

De weermodellen zijn het nog altijd met elkaar eens: het lange paasweekeinde wordt er een met winterweer. Niet alleen in Nederland, maar vooral ook (ver)daarbuiten. De kans op sneeuw met Pasen wordt met de dag groter!


Ingezoomde foto van sneeuw in het gras, na een sneeuwbui in Drenthe van vanochtend. Foto: Karin Broekhuijsen.

Daags voor Pasen is het al guur in ons land. Gisteren trokken winterse buien over en vandaag zijn het er nog nét iets meer. Op sommige plaatsen werd het vanochtend tijdelijk 'wittig', of door winterse neerslag of door rijpvorming met temperaturen omstreeks nul graden. Gisterochtend was het iets kouder, -2,4 graden was toen de laagste temperatuur van het land, gemeten in Deelen, Gelderland. Vanochtend waren de minimumtemperaturen iets hoger, Soesterberg noteerde het laagste minimum van het land met -0,7 graden. De straling van de zon, want tussen de buien door zijn er soms brede opklaringen, zorgt nog voor middagtemperaturen rond 8 graden. Alleen in een fikse maartse bui is het enkele graden kouder. Dan komt als het ware de koude bovenlucht in de buienwolk naar beneden zetten. We merken dat aan de gure windvlagen in en bij de bui. Voor 'droge' sneeuw moet de lucht nog iets kouder worden en vooral in het lange paasweekeinde lijkt dat te lukken. Met dan in de donkere uren lichte vorst en middagtemperaturen rond een graad of 5. Waarden die weer eens ruim onder het langjarig gemiddelde vertoeven. Dat gemiddelde, de zogeheten norm (gebaseerd op het tijdvak 1971-2000), staat eind maart op een maximum van 10 graden overdag en een minimumtemperatuur van 2 à 3 's nachts.


19 Maart: weer een koude start vlak voor Pasen in Oudleusen. Foto: Reinier van Assen.


Nachtvorst heeft mooie ijsbloemen gebracht op het dak van een auto. Foto: Gé Ensing.


Op de Hoge Veluwe was het vanochtend wit. Foto: Margriet Vooren.

En het koude weer grijpt om zich heen. Wie het aankomende lange paasweekeinde uitkiest om naar de Alpen te reizen, zal in de meeste wintersportgebieden een dik pak sneeuw aantreffen. Tot in de dalen gaat het sneeuwen, omdat de aangevoerde lucht behoorlijk koud is. De lucht die vanaf de Noordpool komt, baant zich een weg door Europa en botst tegen de Alpen, met westen- tot noord(west)enwinden. Aan de noord- en westkant van de Alpen wordt de lucht dan gedwongen om op te stijgen, waarna zij afkoelt en zich vervolgens dikke neerslagwolken vormen. Soortgelijke taferelen, zij het op wat kleinere schaal, kunnen worden aangetroffen in de Ardennen en de Duitse middelgebergtes. Ook daar zal dit lange paasweekeinde dan ook op grote schaal kunnen worden gelanglauft en geskied!


De te verwachten sneeuwdikte (van minstens 1 centimeter) voor Goede Vrijdag in Europa, gebaseerd op het Europese model van 1 uur afgelopen nacht. Er wordt vreemd genoeg alleen een sneeuwdekje voor Friesland berekend...

Vanochtend zag het in de Ardennen, de Eifel en Sauerland een beetje wit. Maar er lag nog veel te weinig voor wintersportplezier. Daar komt de komende dagen dus snel verandering in. Als we de weercomputers mogen geloven, kan er uiteindelijk op zondag, eerste paasdag, in een plaats als Elsenborn in de Ardennen totaal zo’n 45 centimeter sneeuw worden gemeten, Winterberg in het Sauerland kan tegen die tijd rekenen op totaal ongeveer 50 centimeter sneeuw. De verwachting zoals die gisteren stond, blijft dus recht overeind staan. En wellicht zullen er plaatsen zijn waar nog nét wat meer sneeuw gaat vallen. Kortom, wintersportplezier dichtbij huis in het vooruitzicht.


De te verwachten sneeuwdikte voor maandag tweede paasdag.

Terug naar de grote bergen, de Alpen. Daar ligt op sommige pistes nu ruim twee meter sneeuw. En op de Zwitserse berg de Säntis is het sneeuwdek inmiddels aangegroeid tot zelfs vier meter, op 2495 meter hoogte. Ook daar worden de komende vier dagen nog tientallen centimeters verse sneeuw verwacht. Verder is het, uiteraard, flink koud. Terwijl het in de diepste dalen een aantal graden boven het vriespunt wordt, vriest het op de pistes. Op rond 1500 meter hoogte bijvoorbeeld zal het tussen -5 en -10 graden zijn. Voor de zon is daarbij weinig of geen ruimte, omdat de sneeuwval aanhoudend van karakter zal zijn, datzelfde geldt voor Zuid-Duitsland zoals het Beierse en Zwarte Woud. Alleen aan de zuidkant van de Alpen (Italië) is het wel degelijk droger en kan de zon zich laten zien.

Dit alles betekent wel ongemakkelijk weer voor het verkeer. Vooral Goede Vrijdag kan het in Duitsland flink gaan regenen en sneeuwen. Op de wegen levert dat slechte zichten en gevaar voor gladheid op. Sneeuwkettingen worden ongetwijfeld noodzakelijk, dan wel verplicht. Op zaterdag en eerste paasdag neemt de neerslagintensiteit waarschijnlijk iets af, zowel in Duitsland als in Oostenrijk en Zwitserland. Maar zonnig en droog wordt het beslist niet. En dat is toch wel jammer voor diegenen die in het lange paasweekeinde (willen) gaan skiën en langlaufen.

©Weer.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2008, 10:52 uur | Bericht #10317
Grillig paasweer

Met Pasen kan het alle kanten op met het weer. Dit jaar zal het koud zijn met grote kans op (nattte) sneeuw.

In 2003 nog hadden we een warme en zonnige Pasen in april met middagtemperaturen tussen de 17 en 24 graden. Dat gaat natuurlijk aan onze neus voorbij. Vorig jaar viel Pasen ook in april en hadden we koude nachten met temperaturen die 's nachts tot -6 graden daalden. Zo koud wordt het dit jaar niet, waarschijnlijk minima tot -3 graden, maar het weer daarbij lijkt niet erg fraai. Zaterdag vallen winterse buien met kans op (natte) sneeuw. Zondag lijkt de droogste dag van het lange weekend te worden. Het wordt 's middags niet veel warmer dan 4 of 5 graden.

©Weathernews
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 maart 2008, 10:34 uur | Bericht #10351
Paasdagen met wit randje

De Paasdagen verlopen winters met kans op sneeuw en 's nachts temperaturen van enkele graden onder het vriespunt. Hier leest u een update aan de hand van de meest recente weergegevens.

De lente is begonnen maar het weer lijkt zich daar weinig van aan te trekken. Vandaag gaan we een gure dag tegemoet met winterse buien en vrij veel wind. Zaterdag ziet koude lucht, afkomstig van de poolstreken, kans om via het noorden het land binnen te sluipen. Op het moment dat de natuur klaar staat om al zijn schoonheid aan de buitenwereld te tonen, verwacht WeerOnline sneeuw en lage temperaturen.

Paaszaterdag
Paaszaterdag trekt er in de ochtend een storing van het noorden uit het land binnen. Deze storing vormt de overgang naar de echte kou die voor dit weekend gepland staat. De neerslag zal in de loop van de ochtend transformeren in vaste sneeuw. De neerslaghoeveelheden zullen niet al te groot zijn maar waarschijnlijk genoeg voor een laagje sneeuw.

Koude nacht
De nacht naar zondag toe is tamelijk koud. Plaatselijk kan het kwik dalen tot -5 graden. Alle sneeuw die op zaterdagavond valt doorstaat de nacht met deze temperaturen feilloos en blijft liggen tot en met de ochtend. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel sneeuw er aan het einde van de zaterdag nog gaat vallen. Een sneeuwlaag van 5-10 centimeter, zoals eerder verwacht, gaan we waarschijnlijk niet halen. Het weer is grillig, dus de verwachtingen ook.

Paaszondag
Paaszondag verloopt redelijk droog en erg koud. Er kunnen nog enkele sneeuwbuien voorkomen. Zeker in het noorden en oosten van ons land. In Maastricht wordt het niet warmer dan +1 graden. Dat is uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar.



2de Paasdag
Op 2de Paasdag trekt koning winter nog steeds aan het langste eind. Na een nacht met temperaturen van -3 tot -6 graden is het afwachten of de Paashaas nog bereidt is zijn hol te verlaten. Neerslag die in de loop van de dag vanuit het westen nadert zal op veel plekken als sneeuw op de grond vallen. Hopelijk heeft u niet al te veel moeite met het onderdrukken van het lentegevoel, een seizoenslag ligt natuurlijk op de loer.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 maart 2008, 16:39 uur | Bericht #10364
'Mogelijk koudste paasdagen in ruim 40 jaar'

Met windvlagen, sneeuwbuien, regen en vorst doet het weer aan de winter denken, terwijl toch echt de lente is begonnen. De paasdagen zijn dit jaar niet alleen erg vroeg, maar mogelijk ook de koudste paasdagen in ruim veertig jaar, stelt het KNMI vrijdag.

Volgens het weerinstituut neemt tijdens de paasdagen de kans op sneeuw toe. Op een aantal plaatsen kan het wit zijn en er is kans op gladheid. "Zeker in de nachtelijke uren, wanneer de temperatuur onder nul komt kan de sneeuw blijven liggen," aldus het KNMI.

Overdag was Pasen het koudst op 29 maart 1964 met in dat etmaal een 'hoogste' temperatuur van 3,9 graden. De komende paasdagen liggen de middagtemperaturen rond 5 graden en daarmee wordt het waarschijnlijk de koudste Pasen sinds ruim veertig jaar.

Files
Wegens een combinatie van het slechte weer, het paasverkeer en de vroege vrijdagspits in het op de wegen door het hele land een stuk drukker dan gebruikelijk op de laatste werkdag van de week. Volgens de ANWB staat er rond vier uur 200 kilometer file, dat is het dubbele van een normale vrijdag.

Vooral op de wegen van het noorden richting het zuiden is het dringen geblazen. Rijkswaterstaat heeft via de ANWB automobilisten die richting het zuiden willen reizen, verzocht daar een paar uur mee te wachten.

Op de A16 bij de Moerdijkbrug ondervindt het verkeer al de hele dag hinder van een wapperend tentdoek, de tent staat daar in verband met werkzaamheden. Automobilisten is aangeraden de A16 te mijden, daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Daardoor staan er ook files op de A27 en de A2.

©Nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 maart 2008, 10:42 uur | Bericht #10403
Pasen kouder dan Kerst.

Pasen valt dit jaar op 23 en 24 maart en dat is extreem vroeg. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1913 en de eerstvolgende keer is pas in 2160. De vroegst mogelijke datum voor paaszondag, 22 maart, is nog zeldzamer. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1818 en de eerstvolgende keer is pas in 2285.



Vorig jaar viel Pasen op 8 en 9 april. Het was toen 's middags bij ons ruim 15 graden, het was droog, er was volop zon. De dagen na Pasen werd het steeds warmer. Amper een week later hadden we in ons land voluit zomerse dagen en op een enkele plek steeg het kwik zelfs tot 30 graden!

Dit jaar hebben we te maken met sneeuw en daar was op Goede Vrijdag al een voorproefje van. Ondermeer op de Utrechtse Heuvelrug en delen van de Veluwe vormde zich in de middag een sneeuwdekje van 1 - 2 cm dik. Volop sneeuw viel er in de Ardennen en de Eifel.

Waarschijnlijk is het dit jaar de koudste Pasen sinds ruim veertig jaar. Pasen wordt kouder dan afgelopen Kerst. In 1964 werd het overdag tijdens deze feestdagen in De Bilt niet warmer dan 3.9 graden en ook toen vielen er sneeuwbuien.

©Meteonet

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 maart 2008, 11:52 uur | Bericht #10438
Sneeuwfront trekt over kust naar noorden

Momenteel trekt een sneewufront met gevarieerde sneeuwintenstiteit over de kust landinwaarts, op sommmige plaatsen is de sneeuwval zwaar en het zihct beperkt (Schoorl 11:35)

Het front trekt de komende uren langzaam naar het IJsselmeer en dan zal vanmiddag in de noordelijke provincies en de kop van Overijssel wat sneeuw gaan vallen.

©VWK
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 maart 2008, 14:02 uur | Bericht #10440
ANWB waarschuwt voor gladheid

Weggebruikers in het westen van het land moeten oppassen. Door sneeuwbuien is het plaatselijk glad, waarschuwt de ANWB. Op de A9 is zondagmiddag bij knooppunt Raasdorp een file van enkele kilometers ontstaan door een ongeluk.

Volgens het KNMI is het tamelijk zonnig, maar vallen in de kustgebieden enkele regen- en sneeuwbuien. Die breiden zich zondagmiddag langzaam over de rest van het land uit. Het oosten blijft tot laat in de middag gevrijwaard van neerslag.

©De pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 maart 2008, 16:42 uur | Bericht #10448
Sneeuwfront trok over kust; trekt nu over noorden

Momenteel trekt een sneeuwfront met gevarieerde sneeuwintenstiteit over het IJsselmeer verder landinwaarts, op sommige plaatsen kan de sneeuwval intensief zijn en het zicht beperkt.

12:30 Inmiddels ligt er in een deel van Noord-Holland een wit tapijt, sneeuwdiepte in Schoorl tussen 3 en 4 cm.

15:30 Inmiddels is de meeste sneeuw weer gesmolten en gesublimeerd. Boven de Noordzee is een nieuw neerslaggebied zichtbaar, dit kan vanavond op voldoende afgekoelde plaatsen opnieuw voor sneeuw zorgen.

Een storing die van Zuid-Engeland Frankrijk intrekt zal in België aan het einde van de middag en vanavond sneeuw gaan geven. Mogelijk dat Zeeuws-Vlaanderen wat meepikt van dit neerslaggebied.

Het front trekt de komende uren langzaam naar het IJsselmeer en dan zal vanmiddag in de noordelijke provincies en de kop van Overijssel wat sneeuw gaan vallen.


Begin van de sneeuwval in Schoorl op 1e paasdag.


Vandaag niet buiten eten.... violen in de sneeuw


Schoorl tijdens sneeuwval op 1e paasdag 2008


Schoorlse woonwijk een tijdje na de sneeuw

©VWK
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 maart 2008, 17:10 uur | Bericht #10450
Sneeuw blijft vallen: hier en in omringende landen.

Aan het eind van de middag en vanavond kan er opnieuw sneeuw verwacht worden in het westen van het land, mogelijk nu ook het zuidwesten. Vannacht en morgenochtend vroeg trekt het sneeuwgebied verder naar het zuidoosten waardoor een deel van het land morgenochtend een winters landschap zal hebben.

Deze keer zal het in het noordwesten - in tegenstelling met vandaag - juist minder kans zijn op een mooi sneeuwkleed, dit, omdat de wind naar het noordwesten zal draaien en in kracht zal toenemen.

Het zuidwesten en westelijk België zullen het meest met winterse buien te maken hebben. Met het toenemen van de wind morgen zullen de winterse buien verder landinwaarts trekken.

Een aparte storing die boven Zuid-Engeland al sneeuw heeft gegeven zal aan het einde van de middag verder trekken met een een langgerekt neerslaggebied. De meeste sneeuw zal vallen in het westelijk deel van België en Noord-Frankrijk.

Ook in Engeland blijft een koude noordstroming morgen voor aanhoudend winters weer zorgen, sneeuw veelal in de vorm van buien en toenemende wind. Inmiddels is het risico voor overlastgevende omstandigheden daar minder geworden, in België en in Noord-Frankrijk tegelijkertijd toegenomen.

Op dinsdag en woensdag blijft de neerslag winters van karakter in Nederland, waarbij van tijd tot tijd overlast voor het verkeer kan ontstaan. Op woensdag lijkt een depressie dwars over ons land te trekken met aan de oostzijde een sneeuwgebied en oosten wind.

©VWK
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 maart 2008, 13:19 uur | Bericht #10494
Blik op winterse Pasen

Met onze gedachten mogen we dan tegen het voorjaar aanschurken, de atmosfeer is er nog niet klaar voor. En dus vertoeven we nog even in de winter. En dus schieten we prachtige winterse plaatjes. In dit verhaal wat sfeerimpressies van een koude Pasen en een blik op een aantal temperatuurtrends in Europa.


Clinge (Zeeuws-Vlaanderen) in de sneeuw. De foto is gemaakt door Johny Leys, in zijn eigen tuin.


Oudkarspel, in Noord-Holland, daar kon vanochtend gesleed worden. Foto: Olaf Alleman.

Het koudste weer manifesteert zich in Scandinavië. Daar is de winter tot nu toe zeer zacht verlopen, met een paar koude piekjes. Halverwege deze maand viel de kou in en nu is het er bijna een diepvries. Ook een stad als Stockholm is al een aantal etmalen niet boven nul graden uitgekomen. Afgelopen nacht vroor het daar 11,4 graden. Meer het Zweedse binnenland in, zijn de getallen nog meer om te bibberen. In het Noord-Zweedse Gunnarn ligt een laag sneeuw van 75 centimeter en begon tweede paasdag met -28,9 graden. Nikkaluokta, in Zweeds Lapland ging daar nog bijna 10 graden onder!

Tijdelijke trendbreuk
Serieus koude lucht in Noord-Europa is deze winter min of meer zeldzaam geweest. Grote delen van Zweden en Finland hadden de afgelopen drie maanden gemiddeld 3 of 4 graden hogere temperaturen dan normaal. In Zuid-Finland loopt de afwijking zelf op tot tegen de 5 graden boven normaal. Zuidwestelijke winden voerden dan ook de boventoon, terwijl momenteel de wind meer oostelijk tot noordoostelijk is. Vanaf later deze week gaat een aanzienlijk deel van Scandinavië weer terug naar zuidwestelijke winden. Vorst overdag trekt zich terug in het noorden, terwijl het zuiden van Zweden weer naar maxima rond +5/+6 graden gaat. Stockholm, waar het vandaag amper 1 graad boven het vriespunt wordt, zal vrijdag op +7 graden uitkomen. In het veel noordelijker gelegen Gunnarn zal het ’s nachts gemakkelijk 5 tot 10 graden blijven vriezen, maar komend weekeinde schommelen de temperaturen er overdag rond nul.


Prachtig winters plaatje. Foto: Hanneke Altena, in de omgeving van Nijkerk.


Hier is creatief gedaan met sneeuw, in Laren. Foto: Joop en Marieke Bannink.

Alpenweer
De Alpengebieden hebben een wisselend winterseizoen gehad. De eerste sneeuw was er vroeg bij, daarna bleef het enige tijd stil en werd vooral de zuidkant van de Alpen wat vergeten. Hogerop waren de sneeuwcondities veelal goed. En nu, is er veel veer sneeuw bijgekomen, de afgelopen dagen. Ook dinsdag zal het nog volop sneeuwen in de Alpen (met uitzondering van de zuidelijke Alpen). Woensdag lijkt vooral zuidelijk Duitsland aan de beurt, daarna zorgt een westelijke luchtaanvoer voor sneeuwval die in Zwitserland aanvangt. Tegelijkertijd wordt de huidige kou verdreven en stijgt de vorstgrens tot rond 1700 meter hoogte, op vrijdag.

Sneeuwpret
En ja, ook dichtbij huis hebben sneeuwliefhebbers de lange latten onder kunnen binden. In de Ardennen ligt her en der een paar decimeter, in het Sauerland ongeveer 40 centimeter en in de Harz 30 tot 55 centimeter. Vele skiliften zijn in bedrijf en het voorjaarsgevoel is ver weg. Toch is de kracht van de zon al te voelen. Hadden we de huidige weersituatie begin februari gehad, was het overdag in ons land niet of nauwelijks boven nul gekomen. En, was de sneeuw blijven liggen.


Geen huskey, wel pret met sneeuw. Vlissingen. Foto: Fred Driegen.

Toch hebben we ook in ons land her en der kunnen genieten van de sneeuw. Het sneeuwlaagje bedroeg gisteravond en vanochtend plaatselijk meerdere centimeters. Getuige 1 van de foto’s was het vooral in delen van Zeeland raak, met op de tuintafel van Erwin Wouters bijna 10 centimeter. Zie foto links.


Dit was een dikke laag sneeuw vanochtend: Foto: Erwin Wouters, Oost-Souburg.

Bronnen: NOAA, de fotografen.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2008, 14:32 uur | Bericht #10497
Carnavalsstoet Hasselt afgelast door sneeuw

Omwille van de winterse buien die grote delen van de provincie Limburg teisteren, is de jaarlijkse carnavalsstoet op paasmaandag in enkel Hasseltse deelgemeenten afgelast. Een twintigtal groepen die normaal gezien aan de stoet zouden deelnemen, hebben afgezegd, zo zegt woordvoerder Jan Marechal van de Hasseltse carnavalvereniging De Fluiters.

Volgend jaar opnieuw
De stoet zou normaal gezien door de deelgemeenten Kermt, Spalbeek en Tuilt trekken. Omdat er een groot aantal groepen heeft afgezegd, kan het organiserende comité naar eigen zeggen geen "mooie en grote" stoet aan de kijklustigen garanderen. De stoet zal volgend jaar wel opnieuw doorgaan, zo zegt de woordvoerder nog.

Bron:hln
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 maart 2008, 14:48 uur | Bericht #10500
Sport: Rund um Köln afgelast

De 93e editie van de Duitse wielerklassieker Rund um Köln is niet doorgegaan. Winterse neerslag maakte het parkoers van de koers te gevaarlijk voor de wielrenners. Rund um Köln zou maandag het 100-jarig bestaan vieren.

De organisatie had er juist alles aan gedaan om de wedstrijd te laten plaatsvinden. Na de dopingperikelen van vorig jaar besloot de hoofdsponsor van het evenement te stoppen. Het kostte, vooral financieel gezien, veel moeite de koers daarna te organiseren.

Bron: WeerOnline
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.560 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 381 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 381, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden