Het nog te sluiten duurzaamheidsakkoord tussen de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) en het kabinet staat onder druk.
De belangenorganisatie heeft in een brief aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aangegeven dat het niet uit de voeten kan met het voorgestelde tarief voor co-vergisting.
Volgens LTO is vergisting de rode draad van de afspraken die bedrijfsleven en overheid willen maken in het kader van het klimaatprogramma van het kabinet. Nu Van der Hoeven niet bereid lijkt te zijn het subsidiebedrag hiervoor te verhogen, komt het akkoord onder druk te staan.
"Wij zijn al een jaar vol goede moed bezig met duurzaamheidsafspraken", zegt Henk Brink van de organisatie. "Nog nooit is een akkoord zo ver weg geweest." In een brief vraagt LTO om een gesprek hierover.
Aanleiding is het debat dat dinsdag in de Tweede Kamer plaatshad over de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE), die op 1 april moet ingaan. CDA’er Joop Atsma hamerde er toen op het subsidiebedrag voor co-vergisting hierin te verhogen. In het voorstel van Van der Hoeven is dat 12 cent per kilowattuur, terwijl het Energie-onderzoek Centrum Nederland 17,9 cent heeft voorgesteld.
De minister wilde daar niet in mee gaan. Zij vindt dat binnen de regeling kosteneffectiviteit voorop moet staan. Dat wil zeggen dat er uit elke euro maximale milieuwinst gehaald moet worden. Volgens LTO maakt zij daarmee een denkfout en negeert zij het feit dat vergisting helpt de hele keten te verduurzamen.
©AGD