Het is dit jaar al een paar keer gelukt om juist in het vrije weekend te genieten van voorjaarsweer. Komend weekend zit dat er echter niet in. Geen lente dan, maar volop herfstweer.
Waarschijnlijk zitten er velen niet op te wachten, wind en regen, maar abnormaal is het niet voor het Nederlandse weer. Gemiddeld genomen duurt het stormseizoen van november tot april, dus we hebben nu nog alle recht op een stevige bries. En die gaat er komen!
Vanaf vrijdag neemt de wind flink toe en op zaterdag wordt een maximum bereikt. Aan de kust is dan een volle storm mogelijk, windkracht 9. Zondag neemt de wind wat af, maar blijft erg aanwezig.
Een weekend om binnen te blijven? Er zijn altijd genieters die er juist dan op uit trekken!
©Weathernews | Gewijzigd: 29 februari 2008, 20:55 uur, door Marga
De 2e storm van het nog prille jaar lijkt eraan te komen. Volgens de weermodellen kunnen we zaterdagochtend een westerstorm verwachten. Met name het noordwestelijk deel van ons kustgebied krijgt het zwaar te verduren.
Hoogtepunt zaterdagochtend
De storm doet op vrijdag eerst het noorden van Groot-Brittannië aan. Zaterdagnacht is ons land dan aan de buurt. Het hoogtepunt van de storm wordt in de vroege zaterdagochtend verwacht. De storm raast met name over de noordwestkust heen, daar wordt rond 5 uur in de ochtend windkracht 9 verwacht. Aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland staat waarschijnlijk een stormachtige wind, windkracht 8. Boven land zal de wind een gemiddelde snelheid bereiken van 40 km/uur, dat is windkracht 6. Ook de windstoten mogen er wezen. Deze zullen aan de kust zeer zwaar zijn met een windsnelheid van boven 100 km/uur.
De wind gaat gepaard met (fikse) regenbuien. Een rustige strandwandeling om het weekend in te luiden is er op zaterdag dus echt niet bij.
Na middag rustiger
Na het middaguur neemt de wind in een groot deel van Nederland af. In het noorden kan het tot aan de avond stormachtig blijven.
Zoals het er nu naar uitziet gaat de storm in de vroege zaterdagochtend aan wal in Nederland.
©Weeronline
Nevelig en mistig startte de donderdag, maar geleidelijk kwam er in de ochtend af en toe een waterig zonnetje bij. Op één van de internetweerfora werd door iemand, waarschijnlijk wat ironisch, fijntjes geconstateerd dat het heerlijk weer was voor de groentetuin.
Vanaf in de loop van vrijdag, maar vooral later op de vrijdagavond en op zaterdag is het in de groentetuin wat minder prettig toeven. De wind trekt zeer fors aan.
De veroorzaker is een depressie die nu nog ver weg op de oceaan te vinden is, ten zuiden van Groenland. Aangestuurd door een denderende straalstroom raast dit lagedrukgebied op Europa af. Vrijdagmiddag passeert het zuid van IJsland, om vrijdagavond laat alweer de kust van Noorwegen te naderen.
Een depressie die later op vrijdag maar vooral op zaterdag onder meer bij ons zeer veel wind veroorzaakt, lag donderdagmiddag nog ver weg. Het gaat om het lagedrukgebied helemaal links op de kaart, ten zuiden van Groenland, niet ver van het vasteland van Noord-Amerika.
Het systeem komt echter met rap tempo richting ons continent, aangestuurd door een fors doordenderende straalstroom. Hierboven het stromingspatroon van donderdagmiddag op zo'n 5 kilometer hoogte.
Op dit satellietbeeld van donderdagmiddag is de voorste begrenzing van de bewolking van het systeem helemaal links op de kaart al te zien.
Vooral aan de zuid- en deels ook westzijde van het systeem staat fors wat wind. Vrijdag overdag gaat het al steeds flinker waaien, uit het zuidwesten. Uiteindelijk wordt vanaf de nacht naar zaterdag het hoogtepunt bereikt. Een hoogtepunt dat een kleine 18 uur aanhoudt.
Zaterdag staat er een harde tot stormachtige (westen)wind aan zee, met daarbij de hoogste snelheden in het noorden van het land. Daar kan zo nu en dan net aan stormkracht 9 worden bereikt. Er komen zware windstoten voor, misschien wel zeer zware windstoten (tot boven 100 kilometer per uur).
De verwachte luchtdrukverdeling aan de grond door het Europese weermodel, in de nacht naar zaterdag toe.
Een zone met aaneengesloten regen trekt daarbij in de nacht naar zaterdag naar het zuidoosten weg. En vervolgens trekken zaterdag overdag enkele losse buien(gebieden) over. Daarbij komt een deel van de om de depressiekern heen slingerende regenstoring met een omweg waarschijnlijk opnieuw over in de vorm van meer aaneengeklonterde buien. Rondom dat buiengebied zou de wind nog wel eens extra venijnig kunnen uitschieten.
De verwachte luchtdrukverdeling zaterdagochtend. Ten westen van ons is boven de Noordzee een kleine 'hoek' te zien in het stromingspatroon. Op deze 'trog' (uitloper van het lagedrukgebied) bevindt zich een zone met geclusterde buien. Rondom deze trog zou de wind nog een eens extra venijnig kunnen uitschieten.
Spannend dus voor de weerliefhebber. Minder leuk voor mensen die er zaterdag even lekker op uit willen gaan.
Bronnen: Meteo Consult, forum Weeronline
Vannacht gaat het stormen aan de kust. Ook worden er zeer zware windstoten verwacht. In de kustregio's tot 110 km/u. Het zwaartepunt verschuift van het westen naar het noorden.
Vanavond neemt de wind flink toe. De zuidwestenwind is stormachtig aan zee en krachtig boven land. Mogelijk haalt de wind voor middernacht al stormkracht (9 Bft.) in het noordwestelijk kustgebied. Er komen zware windstoten voor tot 90 km/u. Vlak aan zee mogelijk zelfs zeer zware windstoten van iets meer dan 100 km/u.
In de tweede helft van de nacht draait de wind naar west tot noordwest. De wind neemt zelfs nog iets verder toe en heeft tot halverwege de ochtend stormkracht in het noordwestelijk- en noordelijk kustgebied. Daarbij komen er in het hele land zware windstoten voor tot 90 km/u en in het kustgebied tot 110 km/u.
Morgenochtend houden de stormachtige omstandigheden voor al in Noord-Nederland nog even aan.
©Weeronline
Rijkswaterstaat heeft Hoek van Holland geadviseerd in de nacht van vrijdag op zaterdag dijkbewaking in te stellen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het waterpeil langs de kust in het zuidwesten van Zuid-Holland gestegen tot 2.80 meter boven NAP.
n het hele land komen zware tot zeer zware windstoten voor van 90 tot 110 kilometer per uur.
Zowel het weg- als het scheepvaartverkeer moet hiermee rekening houden, aldus het KNMI.
©Nu.nl
In het waddengebied is vannacht een westerstorm gaan staan, die tot in de middag kan duren. Wetterskip Fryslân houdt rekening met lichte dijkbewaking. Bij hoog water kan de stormvloed vanmiddag in Harlingen tot 3,20 meter boven het astronomisch peil komen opzetten.
Het hoge water stuurt de dienstregeling voor de waddenveren in het honderd. Vanmiddag vaart er vrijwel niks. Vanavond gaan de boten tussen Holwerd en Ameland nog twee keer op en neer om de schade in te halen. De dienst op Vlieland en Terschelling is ook uitgedund.
De eerste boot van Terschelling naar de wal vaart pas om vier uur. Uit Harlingen vertrekken er boten om elf uur en om half zeven. De sneldienst op Vlieland en tussen de eilanden vervalt. De rederijen Wagenborg en Doeksen raden reizigers aan om actuele berichtgeving te volgen.
©Leeuwarder courant
De lente van 2008 is met een storm begonnen. Vooral het zuidwesten van het land kreeg het te verduren. De hoogst waargenomen windstoot bedroeg 119 kilometer per uur in Hoek van Holland.
Ondanks dat de waarschuwingen gisteravond vooral voor het noorden en noordwesten golden, kwam de meeste overlast voor in Zuid-Holland. Hier waaiden bomen om of vielen takken op auto’s. In Hoogvliet en Rotterdam kwamen bomen op geparkeerde auto's terecht. Bij Hellevoetsluis raakte een vangrail los door de wind, waarna een ongeluk gebeurde.
In het binnenland vielen vooral de windstoten op. Ten zuiden van Oss waaide het Staatscircus van Moskou-Holiday uit elkaar. Vrachtwagens die de tent verankerden werden meters verplaatst. In Den Bosch werd een dak van een huis geblazen.
Dat de wind in het zuidwesten heftiger was blijkt ook uit de windmetingen. Op de pier van IJmuiden werd vannacht een windstoot tot 111 kilometer per uur geregistreerd. Dat is anderhalve kilometer de zee in. In Stavenisse in de gemeente Tholen werd een windstoot van 113 kilometer per uur gemeten.
©VWK
Het stormachtige weer heeft gevolgen voor het luchtverkeer boven Nederland. De reizigers op de luchthaven Schiphol moeten heel de dag rekening houden met forse vertragingen, zo meldde een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.
Schiphol heeft behoorlijke last van de harde wind. Het vliegveld kan slechts één baan gebruiken als landings- en startbaan. Er vertrekken en landen 22 vliegtuigen per uur. Normaal zijn dit er zestig. Volgens de woordvoerster blijft Schiphol tot zeker 16.00 uur gebruik maken van één baan.
©HLN | Gewijzigd: 2 februari 2017, 08:53 uur, door Joyce.s
De storm die vanaf vrijdagavond over Nederland raast, heeft voor veel schade en ongemak gezorgd.
In Zwolle viel een deel van een gevel uit een woning. De gevel belandde op twee geparkeerde auto's. Dit meldde een woordvoerder van de brandweer zaterdagochtend.
Elders in Zwolle is een dak van een huis gewaaid. Verder zijn veel bomen omgewaaid. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Voor zover bekend is de schade in de rest van Overijssel beperkt gebleven tot omgewaaide bomen, kapotte leidingen en blikschade.
Omgewaaide verkeerslichten
In Zeeland waren vooral veel kapotgewaaide ramen. Opvallende zaken waren omgewaaide verkeerslichten voor de Westerscheldetunnel bij Borssele en het wegwaaien van de afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.
In het Zeeuws-Vlaamse Axel waaide een boom op een huis, maar of daar veel schade is ontstaan, kon de politie niet zeggen.
In Limburg woeien vooral veel bomen om, meldde een woordvoerder van het korps Limburg-Noord. Vanaf 4.00 uur werd de meldkamer overspoeld met telefoontjes, aldus de zegsman. Op een aantal plaatsen zijn stoplichten verbogen. Ook bleken veel verkeersborden langs de A73 niet bestand tegen de storm.
Ook in Noord-Brabant moesten veel bomen, dakpannen en bouwmaterialen het ontgelden, aldus woordvoerders van de politie.
In Tilburg viel een boom tegen een huis en een rijtje geparkeerde auto’s, nadat deze geveld was door de bliksem. Ook werden verscheidene opritten van snelwegen korte tijd afgesloten omdat er omgewaaide bomen op de weg lagen. Voor zover bekend deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
De brandweer in de regio Haaglanden meldde zaterdagochtend dat in Pijnacker een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht kwam. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd.
Weinig problemen op de weg
Een tent van de wegwerkzaamheden aan de Hollandse Brug is zaterdag door de harde wind weggewaaid. Op de A6 Lelystad richting Muiden zijn daardoor twee rijstroken afgesloten. Rond 10.30 uur stond daar een file van 5 kilometer, zo meldde de ANWB.
Volgens een woordvoerster van de ANWB valt het, landelijk gezien, relatief mee met de problemen op de weg door de harde wind. ,,We horen wel wat geluiden van aanhangers die zijn geschaard en rommel op de weg, maar geen grote gebeurtenissen.’
©AD
Foto ©Spits
Het verkeer heeft vrijdagnacht gekampt met overlast als gevolg van de storm. Op de N57 bij het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis raakte door de wind een deel van de vangrail los en kwam op de rijbaan terecht. Dit leidde tot ongelukken in beide richtingen, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Ook in andere delen van het land leidden rukwinden tot chaos in het verkeer.
Op de N57 werd een voertuig gelanceerd toen deze over de losgeraakte geleiderail reed. De weg werd enige tijd in beide richtingen afgesloten. Op de A16 in Zuid-Holland kwam veel piepschuim terecht, meldt de VID. Het materiaal kwam van een nabijgelegen bouwplaats. De verbindingswegen op de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk werden afgesloten om de hulpdiensten de gelegenheid te geven de rommel op te ruimen.
Ook bij de Hollandse Brug op de A6 waaiden bouwmaterialen op de weg. De reguliere rijstroken richting Muiderberg zijn gesloten, het verkeer gaat via de wisselstrook. Op de A27 bij het Brabantse Werkendam waaiden steeds delen van bomen op de weg.
De VID meldt voorts dat het hele land veel problemen heeft met omwaaiende bomen en andere voorwerpen.
©De Pers
Hoewel noordwesterstorm vrijdagnacht weinig schade heeft veroorzaakt, slaat hij nu alsnog toe. Zo zijn er bij woningen aan de Hoofdstraat in Kloosterburen en de Saturnusstraat in Delfzijl zijn daken van woningen gewaaid.
In de stad Groningen is in de Plutolaan een steiger omgevallen en op een aantal auto's terecht gekomen. In de Molukenstraat zijn dakgoten weggewaaid. Bij de nieuwbouw van Noordlease aan de Hooghoudtstraat zijn platen van het dak gewaaid. Aan de Boumaboulevard voor de Euroborg dreigen reclamevlaggen weg te waaien. Aan de Kamplaan waait bijna een boom om.
In Stadskanaal is een bootje losgeslagen en op drift geraakt.
Het waterschap Noorderzijlvest gaat de coupures bij Delfzijl sluiten en verwacht rond drie uur volledige dijkbewaking in te stellen. Rond kwart over vijf verwacht het waterschap de hoogste waterstand, van vier meter boven NAP. In november 2006 kwam het water in Delfzijl tot 4.80 meter hoog.
Het afgewaaide dak in Delfzijl
De omgevallen steiger in Groningen
Het Paterswoldsemeer
©RTV Noord
Diverse brandweerkorpsen zijn vanmorgen opgeroepen voor hulp bij stormschade. Bomen, loshangende reclameborden e.d. zijn de meldingen. In de regio Friesland Zuid is het veel rustiger dan in de overige gedeelten van de provincie. Maar blijf vooral oppassen als u de weg opgaat.
©Flitsnieuws
In Zwolle is zaterdagochtend het dak van een huis gewaaid. Bij een andere woning in de hoofdstad van Overijssel viel door de storm een deel van de gevel op twee geparkeerde auto's. Daarbij vielen geen gewonden, zegt een woordvoerder van de politie.
Gelderland kende vrijdagnacht ongeveer dertig incidenten als gevolg van het stormachtige weer. Het ging daarbij vooral om takken en omgevallen hekken. In Geldermalsen is op de Tielerweg een grote trampoline uit de tuin van een woning gewaaid.
©Nieuws.nl
De crew van onweer-online bedankt Chris uit Zwolle voor het beschikbaar stellen van zijn prive foto's.
In het weekeinde van 16 en 17 februari was de luchtdruk bijzonder hoog. De Bilt mat toen op de zaterdag afgerond 1047 hPa, een februari-record. Afgelopen nacht dook de druk overal dik onder de 1000 hPa; in het noorden tot 983 hPa. Dat zijn flinke luchtdrukverschillen, in een paar weken tijd. Of dergelijke luchtdrukverschillen in ons lichaam het een en ander bewerkstelligen is nog bron van onderzoek, maar we kunnen soms wel om ons heen opmerken dat de luchtdruk een variabele is. Bijvoorbeeld aan opbollende melkpakken.
Van onderaf is de opbolling van het pak met enige goede wil te zien.
Bolle pakken
Want, is het u niet opgevallen, dat er in de loop van februari, een aantal opgebolde melkpakken in de schappen stond? Deze pakken waren gevuld tijdens het weekeinde met de hoge luchtdruk en terwijl de dagen en weken daarna de omgevingsdruk daalde, bleef de druk in het pak gelijk. En dat leidt tot opbolling. Geen zure melk dus, gewoon een atmosferische bijkomstigheid.
Het vruchtensappak, gevuld bij 1039,5 hPa.
Het testpak vrijdagavond. De luchtdruk in Nijmegen was rond 997 hPa en u ziet het pak aan de zijkant duidelijk opbollen.
Zelf hebben we ook een test gedaan. Het duurde echter even voor ik besefte wat een mooie situatie er zich die zaterdag voordeed en vandaar dat ik iets te laat was. Maar toch, op zondag, met in Nijmegen een luchtdruk van 1039,9 hPa, heb ik een leeg vruchtensappak gevuld met water. En vervolgens weggezet. En toen was het wachten op een serieuze luchtdrukdaling. Dat liet wat op zich wachten, maar dit weekeinde was het dan zover. En ja hoor, het pak heeft een forse opbolling laten zien, al vanaf begin deze week. Uiteindelijk zijn de foto’s genomen bij een luchtdruk rond 997 hPa. Met in totaal een luchtdrukverschil van meer dan 40 hPa is te zien dat de druk in het pak een forse bolling/uitzetting teweeg brengt.
De stormwinden
Voor wat betreft windsnelheden gaat het altijd om luchtdrukverschillen Doordat de luchtdrukverschillen gisteravond, afgelopen nacht en vanochtend IN het land groot waren, ging het zo stevig waaien. Vannacht om 05.00 uur was het in het noordoosten zo’n 983/984 hPa en in het zuidwesten was de luchtdruk 10 hPa hoger, 994 hPa. Dat was tevens min of meer het moment dat een stevige buienlijn via het zuidoosten weg trok. Op die buienlijn –het koufront- werd op uitgebreide schaal onweer, hagel en regen gerapporteerd.
Er kwamen zware tot zeer zware windstoten voor en op het meteostation in Wageningen, de Haarweg (van de universiteit) werd een windstoot van 27 meter per seconde geregistreerd, oftewel zo’n 100 km per uur. De zeer zware windstoten deden zich voornamelijk langs de kust voor, met in Vlissingen 65 knopen ( 120 km/uur) net na doorkomst van het koufront, even na 04.00 uur vannacht. Maar ook in Noord-Brabant ging het zeer heftig tekeer: Gilze Rijen meldde 58 knopen, 105 km/uur. Op de radio meldden mensen dat het op de snelweg plaatselijk zeer glad werd door hagel. Aan de kust stond op meerdere plekken enige tijd een storm, windkracht 9. Tot laag vanochtend kwam het aan de noord- en noordwestkust nog tot stormwinden, net zoals lange tijd op de weg Enkhuizen-Lelystad. Nieuw-Beerta gaf om 11.10 uur een windstoot van 59 knopen door, rond 110 km per uur. En dat boven land!
De Haarwegwindpiek te zien even na 03.00 uur UTC (= even na 04.00 uur) in de nacht naar zaterdag.
Een onstuimig etmaal. Impressie van Gerrit van Osch, uit Tiel
Onstuimig bij oosterburen
Ook in Duitsland is het zeer onstuimig (geweest). Dat geldt vooral ook voor de hoger gelegen gebieden, zoals het Zuid-Duitse Wendelstein, op 1800 meter hoogte. Daar werd een windvlaag van maar liefst 118 knopen gemeten, dat is dik 220 km per uur! De doorstaande wind was vanochtend in het Duitse laagland veelal 5 tot 6 Beaufort, in het zuiden 6 tot 7 Beaufort. In de wat hoger gelegen delen van Zuid-Duitsland was dat op meerdere plaatsen een windkracht 8, als doorstaande bries. Ruig weer, uiteraard, ook op de Noordzee. Vanochtend stond op de noordelijke noordzee een storm tot zware storm, 9 tot 10 Beaufort.
Rondvliegende chips
Terug naar het vruchtensappak. De luchtdruk in en buiten het pak bepaalt in hoeverre het pak opbolt of juist wat indeukt. Vergelijk het met een zak chips, die je meeneemt in een zweefvliegtuig. Ga je almaar hoger en hoger, dan daalt de luchtdruk. En met het dalen van de omgevingsluchtdruk zal de zak geleidelijk opbollen. En wie hoog genoeg gaat, (en dat kan bijvoorbeeld tijdens het ‘golfvliegen’) zal merken dat op een gegeven moment een knal klinkt en de chips om de oren vliegen. Dit kan overigens ook in een passagiersvliegtuig gebeuren. In de cabines blijft de druk redelijk op niveau, maar de bagageruimten kunnen wel een forse luchtdrukdaling krijgen. Wie dan een pak melk in de koffer heeft zitten, zal de koffer bij aankomst op de bagageband van verre kunnen zien aankomen, in een witte plas.
Weer.nl
Friesland wacht mogelijk een recordwaterstand. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân denkt dat het water in de Waddenzee zaterdag een peil kan bereiken van wel 3,60 meter boven NAP.
Twee mensen laten hun honden uit in de strom.
Dat meldde het waterschap zaterdag.
Het waterschap heeft daarom dijkbewaking ingesteld, op Ameland en Terschelling actiecentra ingericht, noodschuiven in dijken gesloten en aannemers gevraagd klaar te staan eventuele noodreparaties uit te voeren.
De hoogste waterstand ooit is in Friesland gemeten op 23 december 1954. Toen stond het peil op 3 meter en 73 centimeter boven NAP. De hoge waterstand zaterdag wordt veroorzaakt door een combinatie van noorderstorm en vloed in de Waddenzee.
©AD
Een jonge automobiliste (18) uit Hollandscheveld raakte vanmorgen op de Albert van Daatselaarstraat tussen Alteveer in Kerkenveld gewond. Vermoedelijk raakte ze door een windvlaag de macht over het stuur kwijt en botste ze daardoor tegen een boom. De vrouw is naar het ziekenhuis in Hoogeveen gebracht. Daar bleken de verwondingen mee te vallen.
De storm over Drenthe heeft volgens politiewoordvoerder Ramona Venema tot betrekkelijk weinig problemen geleid. De meldkamer kreeg vanmorgen enkele tientallen meldingen binnen van stormschade. Die kwamen uit alle hoeken van de provincie.
Aan de Meidoornlaan in Zuidwolde viel een boom op de garage van een woning. De schade is aanzienlijk. Op de N34 werd een aanhanger door de harde wind omgeblazen.
Verder waren er veel meldingen van omgewaaide bomen op wegen, waaronder op de N48 bij Zuidwolde en het Westeinde in Dwingeloo.
©dvhn
Het slechte weer zorgt zaterdag ook op het spoor voor vertragingen. Dat liet spoorbeheerder ProRail weten.
Rond half twaalf botste een trein tussen Wijhe en Olst op een omgewaaide boom. De stroomafnemer van de trein raakte daarbij verstrikt in de bovenleiding. De gestrande passagiers konden overstappen in een andere trein die langszij werd gereden.
Tussen Deventer en Enschede zorgde een storing aan diverse overwegen zaterdag voor vertraging. Het euvel werd veroorzaakt door een blikseminslag in de nacht van vrijdag op zaterdag.
©Nu.nl
Veel omgewaaide bomen, vallende dakpannen en rondvliegende rommel zorgden zaterdag voor heel wat schade op verschillende plaatsen in Nederland.
Sinds vrijdagavond raasden zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur over Nederland.
Rijkswaterstaat adviseerde in de nacht van vrijdag op zaterdag Hoek van Holland, Delfzijl, Den Helder en Harlingen dijkbewaking in te stellen. Volgens de dienst was er geen sprake van een acuut veiligheidsgevaar.
Daken
In heel het land hadden de politie en de brandweer hun handen vol met omgewaaide bomen en beschadigde auto's. Op meerdere plekken kwamen bomen op huizen terecht of waaiden daken van woningen.
Zo kwam in het Zuid-Hollandse Pijnacker een 15 meter hoge conifeer op een woning terecht. De bewoners, die aan de andere kant van het huis sliepen, bleven ongedeerd.
Hond
In Drenthe raakte een vrouw lichtgewond toen zij zaterdagmorgen met haar auto van de weg werd geblazen. In Groningen kwam een hond om het leven door een vallende boom.
In Noord-Brabant raakte het Staatscircus van Moskou-Holiday in de plaats Zeeland ernstig beschadigd. Daardoor kan het circus de komende dagen geen voorstellingen geven. In Eindhoven stortte een steiger van een nieuwbouwflat in waarbij de brokstukken op een auto terechtkwamen.
Op een aantal plaatsen in Limburg zijn stoplichten verbogen. Ook bleken veel verkeersborden langs de A73 niet bestand tegen de storm.
Verkeerslichten
De harde wind zorgde in Zeeland voor kapotte ramen, gebogen verkeerslichten en een wegwaaiende afscheiding tussen twee weghelften bij wegwerkzaamheden bij de Zeelandbrug.
In Zwolle viel een deel van de gevel uit een woning. Ook waaide een dak van een huis. Verder bleef de schade in de rest van Overijssel beperkt tot omgewaaide bomen, kapotte leidingen en blikschade.
In Culemborg waaide een fietsenhok weg en in Zutphen raakten weilanden bezaaid met piepschuim, afkomstig van een nabijgelegen bouwplaats.
Zaterdagmarkt
De politie in Flevoland ontruimde uit voorzorg de zaterdagmarkt in Almere-Stad. Ook kwamen delen van een tent van de wegwerkzaamheden aan de Hollandse Brug door de harde wind op de A6 terecht.
Daardoor werden twee rijstroken afgesloten. De Houtribbrug op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen raakte beschadigd aan de tandwielen. De brug kon daardoor niet meer helemaal worden gesloten.
NAP
Friesland wacht mogelijk een recordwaterstand. Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân denkt dat het water in de Waddenzee zaterdag een peil kan bereiken van wel 3,60 meter boven NAP. De hoogste waterstand ooit is in Friesland gemeten op 23 december 1954. Toen stond het peil op 3 meter en 73 centimeter boven NAP.
Het luchtverkeer ondervond veel vertragingen door de storm. Ook op het spoor kwamen vertragingen voor. Volgens de ANWB viel het landelijk gezien mee met de problemen op de weg.
©Nu.nl