Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 februari 2008, 10:11 uur | Bericht #9472
'De lente valt vroeger dit jaar'

Wie vol verwondering door zijn tuin loopt en denkt dat het wel lente lijkt, heeft in natuurtechnisch opzicht gelijk. ,,De lente valt echt vroeger dit jaar'', zegt onderzoeker en bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender.

De Natuurkalender houdt bij welke bomen en planten wanneer in bloei staan, of welke beestjes zich laten zien. Uit die gegevens blijkt dat de seinen nu op groen staan wat de lente betreft. De onderzoeker werkt met gegevens over meerdere jaren. Zo weet Van Vliet dat bijvoorbeeld speenkruid gemiddeld op 30 maart bloeit. ,,Dit jaar komt het waarschijnlijk uit op 24 februari, ruim een maand eerder.''

Dit opmerkelijke fenomeen is te danken aan een combinatie van de warme dagen in februari en de juist koude dagen in december. De decemberkou heeft de groei een impuls gegeven. ,,Door die combinatie zien we nu soorten in bloei staan die niet eerder zo vroeg in bloei hebben gestaan, zoals de gele kornoelje.''

Dat is een plantensoort die niet iedereen wat zal zeggen. De narcis daarentegen is een stuk bekender. ,,Het valt veel mensen op dat die opmerkelijk vroeg in bloei staan.'' De Natuurkalender heeft daar zelf geen gegevens over bijgehouden, maar heeft die gekregen van een man die dat bijna 40 jaar wel deed. Daaruit valt op te maken dat de narcis, ongeacht de soort, gemiddeld op 11 maart bloeit. ,,We hebben nu al velden vol en dat al weken.''

Voor mensen die een vorm van hooikoorts hebben, betekent de vroegtijdige groei en bloei dat zij ook eerder last kunnen krijgen van hun klachten. ,,Het is dit jaar behoorlijk vroeg, maar dat is niet uitzonderlijk'', zegt pollenexpert Letty de Weger van het LUMC. ,,In januari zien we elk jaar een klein piekje in de elzenpollen en in februari de grote piek.'' Maar het voert te ver om te stellen dat het hooikoortsseizoen er uitzonderlijk vroeg bij is dit jaar. Daarvoor zouden de berken- en graspollen ook eerder moeten gaan ronddwarrelen.

©Weeronline
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 februari 2008, 19:32 uur | Bericht #9547
Lente kondigt zich aan

In het binnenland ontstonden woensdag op uitgebreide schaal stapelwolken, terwijl het in de westelijke georiënteerde kustregio’s (vrij) zonnig bleef. Een typische situatie zoals die zich in het voorjaar en tevens in de zomer vaak voordoet. Waren de temperaturen de afgelopen tijd soms al voorjaarsachtig, nu toonden dus ook de luchtlagen boven ons duidelijk zichtbare ontwikkelingen die op de naderende lente aankondigen.


Woensdagochtend onstonden boven de oostelijke helft van het land wolkjes.


In de middag breidde het gebied met wolken (en tussendoor zon) zich nog wat verder uit.

De afgelopen weken waren dergelijke signalen er nog nauwelijks. Blauwe luchten in de morgen betekenden (afgezien van het binnenschuiven van bewolking behorende bij storingen) ook volop zon in de middag. De zon komt echter alweer steeds hoger aan de hemel te staan en daarmee neemt de opwarming van het aardoppervlak overdag toe.


Tussendoor was er geregeld ruimte voor zon. Foto: Elly Peters. Het beeld van woensdag met stapelwolken in het binnenland en geheel zonnige omstandigheden in de kustregio's komt in de (naderende) lente en in de zomer veel vaker voor.

Dat heeft consequenties voor de ontwikkeling van bewolking. Blauwe luchten in de ochtend zijn geen ‘garantie’ meer voor een geheel zonnig weerbeeld in de middag. Dat was woensdag goed te merken in het binnenland. Aanvankelijk was het bijna overal geheel helder. Maar als gevolg van de relatief sterke opwarming van het aardoppervlak door de zon ontstonden de zo kenmerkende stapelwolken.


De ontwikkeling door de dag heen. Willy Steenkamp start de dag met een zonnige foto, al zien we als we goed kijken al een grijs flardje bewolking.

Vanochtend was het op veel plaatsen eerst geheel helder, maar al vrij snel in de ochtend ontstonden landinwaarts wolkjes. Vooral in het noordoosten van het land vormden de toen nog flardachtige ‘watten’ een vrijwel aaneengesloten dek.

Elders in de oostelijke helft van het land werden deze flardachtige stapelwolken geregeld afgewisseld met zon. In de westelijke helft waren deze ‘cumulus fractus’ op één hand te tellen. De invloed van het relatief koude zeewater, maar ook het IJsselmeerwater, was daar goed te merken.


Vervolgens ontstaan in het binnenland stapelwolken. Eerst waren dit (veel) flardachtige kleine wolkjes. Wil Lamers zag deze zogenaamde 'cumulus fractus' rond het tijdstip van het maken van deze foto langzaam overgaan in de bekendere vriendelijk opbollende stapelwolken: cumulus mediocris.

Bij een aflandige wind (vanaf de relatief koude zee) is de opwarming van de lucht in de kustgebieden minder groot. Daardoor stijgen warme luchtbellen vanaf het aardoppervlak minder ver op dan in het binnenland en vormen zich bij zee geen of minder stapelwolken.

In de avond zakken de stapelwolken landinwaarts dan weer in en wordt het helder. Dat is ook wat woensdagavond gebeurt. Het verschil in bewolking tussen kustgebieden en land verdwijnt: het wordt overal helder.

Bron: Meteo Consult
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 66 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 66, lezen 4 mensen het topic "Elfstedentochtkoorts Topic Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden