De slinkende visvoorraden in de wereld worden bedreigd door de stijgende uitstoot van broeikasgassen en de klimaatsverandering die daarvan een gevolg is. Dat staat in een nieuw gepubliceerd rapport van het VN Milieuprogramma (UNEP).
Reinigende pompen
Een van de grootste problemen is de verandering van de zeestromingen. Die stromingen ontstaan door het natuurlijke pompsysteem van de getijden. De verandering in de stroming kan een 'serieuze impact' hebben op drievierde van de belangrijkste visgronden ter wereld. "Deze natuurlijke pompen, op verschillende plaatsen in de wereld, voeren voedingsstoffen naar de visgronden en houden die gezond door afval en vervuiling weg te spoelen", zegt UNEP.
Zuurtegraad
Door de hogere temperaturen aan het zeeoppervlak dreigt tot 80 pct van het koraalrif over de hele wereld verloren te gaan. Die koraalriffen dienen vaak als kweekplaats voor vissen. De uitstoot van koolstofdioxide doet de zuurtegraad van het zeewater stijgen, wat een invloed heeft op de schaaldieren en het plankton. Die vormen een cruciale schakel in de voedselketen.
Erger dan verwacht
"De grootste impact van de klimaatsverandering bovenop de bestaande druk van overbevissing, het onveilig maken door andere soorten, kustontwikkeling en vervuiling, zijn geconcentreerd in 10 tot 15 pct van de oceanen", meldt het rapport. Dat is beduidend hoger dan voorheen vermoed werd. Daar waar de druk het hoogst is, is net op die plaatsen waar de meest waardevolle visgronden ter wereld zich bevinden. De directeur van UNEP, Achim Steiner, waarschuwt dat klimaatsverandering een bedreiging is voor de kustinfrastructuur, de voedsel- en watervoorziening en de gezondheid van mensen over de hele wereld.
©HLN | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:29 uur, door Joyce.s