Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 februari 2008, 13:23 uur | Bericht #9442
Lenteweekend?

De temperatuur gaat dit weekeinde op weg naar lentewaarden en ook volgende week blijft het in eerste instantie zacht, al lijkt het rond de maandwisseling wel af te koelen, uitgerekend als de weerkundige lente op punt van beginnen staat. Dat is volgende week zaterdag 1 maart.


Hier in het Groningse Zuidhorn viel tot 11 uur 2,9 millimeter regen en motregen. Het wordt wel droog, maar het blijft dit weekeinde overwegend bewolkt in het noorden van het land. Foto: Gerard Kiewiet.


Een veld met krokussen. De natuur is helemaal klaar voor de lente. Foto: Ans Prinsen uit Winterswijk-Meddo.


Een stevige westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming voert de komende 48 uur zeer zachte maritieme lucht aan, waarin de temperatuur met het grootste gemak naar 10 tot 15 graden stijgt. Naast zeer zacht is de lucht wel vochtig door zijn maritieme oorsprong, zodat er veel bewolking meekomt. Misschien dat zondag het zuidoosten van het land wel zonnige perioden krijgt, dankzij de iets grotere invloed van een hogedrukgebied dat via Frankrijk naar Italië beweegt maar een uitloper naar Noordwest-Europa heeft. Vooral in de Limburgse heuvels kan het dankzij de zon dan 16 of 17 graden worden. Tegelijkertijd heeft het noorden van het land de meeste bewolking en op de Waddeneilanden wordt de 10 graden waarschijnlijk net niet gehaald, door gebrek aan zonneschijn en ook door luchtaanvoer over relatief koud water….


Op naar 10+. Foto: Willy Steenkamp uit Loil (Gelderland).


Het hierboven vermelde hogedrukgebied bedekt ook de Balkan, waar het deze winter al meermalen behoorlijk koud was, maar juist dit weekeinde in de felle zon hoge temperaturen zullen worden gemeten. In landen als Macedonië en Albanië stijgt het kwik tot rond 20 graden. Dat is een wel heel groot verschil met een week geleden toen juist een koudegolf het zuidoosten van Europa in de greep hield. Op veel plaatsen lagen de middagtemperaturen onder nul en viel er (veel) sneeuw.

Terug naar Nederland. Echt warm was het in februari 1990. Het voormalige weerstation Oost-Maarland in het zuiden van Limburg noteerde op 24 februari van dat jaar zelfs 20,4 graden, voor ons land is dit de hoogste februaritemperatuur sinds 1900. Ook de nachten waren toen superzacht, op 20 februari 1990 werden records geboekt: de laagste etmaaltemperatuur in De Bilt was 11,8 graden en de gemiddelde temperatuur over 24 uur (het etmaalgemiddelde) bedroeg 14,0 graden. Februari 1990 zou met een maandgemiddelde van 7,6 graden de zachtste sprokkelmaand ooit worden, normaal is 3,0 graden. In De Bilt werd het toen op 16 dagen warmer dan 10 graden en op 4 dagen werd het omstreeks 15 graden.

Ook vorig jaar was februari extreem warm, de gemiddelde temperatuur kwam uit op 6 graden, waarmee we deze sprokkelmaand op de zevende plaats in de lijst van zachtste februarimaanden sinds 1901 tegenkomen. Uiteindelijk zou de gehele meteorologische winter (december, januari en februari samen) de zachtste ooit worden. Op de tweede plaats in de lijst van zachtste februarimaanden staat overigens februari 2002 met 7,1 graden en op de derde positie prijkt februari 1995 met 6,7 graden.

In de hoogtestroming zien we dat de straalstroom bochten en kronkels vertoont, net als in een rivier. We noemen dit meanderen. Bij een sterke meandering worden (relatief) koude en zachte periodes snel door elkaar afgewisseld. De ene keer duurt de periode een paar dagen, de andere keer wat langer. Vooral in geval van een geblokkeerde straalstroom, een zogenoemde blokkade, is zelfs een aantal weken hetzelfde weertype mogelijk. Dat kan wisselvallig weer maar ook zonnig en bijvoorbeeld extreem droog weer zijn. Nu is de meandering niet al te sterk, een blokkade ontbreekt in onze omgeving, zodat het huidige zachte tot zeer zachte weer nog wel even duurt maar de scherpste kantjes worden er na het weekeinde alweer van afgeslepen. En, later volgende week zijn er sterke aanwijzingen dat de stroming wat gaat kantelen naar het noordwesten, waardoor koude lucht vanuit Noord-Europa zich een weg kan banen naar onze omgeving. Uiteindelijk kan dit zowaar temperaturen rond normaal opleveren (maximumtemperatuur 7 graden, minimumtemperatuur rond het vriespunt) en als er dan neerslag valt, is het niet ondenkbaar dat er (smeltende) sneeuw naar beneden komt, vooral als de bovenlucht voldoende afkoelt.


De stroming op zo'n 5 kilometer hoogte voor zaterdagmiddag 13 uur: de licht meanderende straalstroom, west-oost georiënteerd, loopt iets ten noorden van Nederland, weggedrukt door een uitloper van hoge druk (een rug) boven Frankrijk. Op grote hoogte bevindt zich hier een portie zachte lucht.

Bron: KNMI. Foto voorpagina: Gé Ensing uit Winterswijk.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 68 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 68, lezen 4 mensen het topic "Elfstedentochtkoorts Topic Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden