In een stadsvijver in Cuijk zijn deze week de eerste blauwalgen van 2008 ontdekt. Het waterschap Aa en Maas heeft dat laten weten. Volgens de Unie van Waterschappen gaat het om de eerste, uitzonderlijk vroege melding van dit jaar. Voorheen was blauwalg een fenomeen voor de zomermaanden juni, juli en augustus.
Het betreft volgens het waterschap een soort blauwalg die zich bij lage temperaturen manifesteert. Door de zachte winter zijn bacteriën minder afgestorven en door de zonnige laatste tijd hebben ze zich al goed kunnen ontwikkelen, verklaart een woordvoerder.
Groene laag
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij een explosieve bloei vormt zich een groene laag op het water. Door algenbloei kan gebrek aan zuurstof in het water ontstaan waardoor vissen kunnen sterven. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden die bij mensen huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en darmklachten kunnen veroorzaken. Als het water afkoelt en de zonsterkte afneemt, verdwijnen blauwalgen vanzelf weer.
©Nu.nl