Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 februari 2008, 18:44 uur | Bericht #9373
"Risico overstromingen in Vlaanderen stijgt door opwarming aarde"

De kans is groot dat door de opwarming van de aarde de regenval in Vlaanderen de komende zestig jaar met 40 procent stijgt. Dat betekent een verdubbeling van het risico op overstromingen, zegt de Britse professor, technisch directeur van het studiebureau MWH en lid van het adviesorgaan van de Britse regering David Balmforth.

Stedelijke gebieden
Ook het overstromingsgebied vergroot door de extra hoeveelheid regenwater. "Het overstromingswater treft dan stedelijke gebieden, die niet bestand zijn tegen overstromingen", zegt Balmforth. Daardoor stijgt de schade die overstromingen aanrichten fors. "Vlaanderen is van nature al gevoelig voor overstromingen omdat het aan zee ligt en er drie belangrijke rivieren door stromen waar steden aan gelegen zijn", zegt Balmforth. Door deze combinatie wordt het risico op wateroverlast nog groter. "De jongste jaren zien we in Zuidoost-Engeland zeer intense regenval in een klein gebied met wateroverlast als gevolg. Ook Vlaanderen moet hier rekening mee houden", legt de Britse professor uit.




New Orleans
Volgens Balmforth is het belangrijk om weten dat hoe groot de investeringen ook zijn in de verdediging tegen overstromingen, die er in extreme gevallen steeds zullen zijn. "Daarom is het belangrijk de stedelijke infrastructuur aan te passen. Rioleringen zijn niet meer in staat om het overstromingswater te slikken", weet Balmforth. De bovengrondse infrastructuur moet volgens de MWH-topman zo ontworpen worden dat het overstromingswater gecontroleerd kan worden. De professor heeft veel geleerd uit de overstromingen in New Orleans, waar er alles aan gedaan was om het water buiten de stad te houden. "Eens het water in de stad, was er geen plan voorhanden om er mee om te gaan en het opnieuw weg te krijgen", zegt Balmforth.




Hoger en droger
Een verandering in denkwijze is volgens de man noodzakelijk. De professor weet echter dat dit een werk van lange adem is en dat daar de steun van de lokale bevolking voor nodig is. "Naast de verdediging tegen water moeten we er mee leren leven. Daarvoor zijn aanpassingen nodig aan de stedelijke infrastructuur", zegt de professor. Voorbeelden zijn gebouwen hoger plaatsen, de leefruimte verhuizen naar de eerste verdieping, het water leiden naar tijdelijke opslagplaatsen zoals parkeerterreinen en sportpleinen. Naast het beschermen van huizen is belangrijk dat elektriciteits- en waterzuiveringsinstallaties beschermd worden door de nieuwe structuur. "Indien deze uitvallen, kan het water ook niet worden weggepompt", besluit Balmforth.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 499 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 499, lezen 4 mensen het topic "Jan is Jarig !".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden