Vergaapten veel mensen in Nederland zich gisteravond aan de spectaculaire zonsondergang, in het zuidoosten van Europa is het nog steeds winter. Was bij ons de kou op zeer grote hoogte oorzaak van het spektakel, in Zuidoost-Europa bevond de kou zich ook aan het aardoppervlak. Daar zijn de afgelopen dagen vrachten sneeuw gevallen.
De zon ging gisteren onder in een indrukwekkende rode gloed. Lida Verkade uit Heesbeen maakte deze prachtige foto.
Wie gisteravond naar buiten keek, zag de zon in een ongekende oranje/gele gloed ondergaan, zonder dat daar direct een oorzaak voor aanwijsbaar was. De gloed was daarbij in het hele land zo intens dat het er bijzonder indrukwekkend uitzag. Het schijnsel viel zo op, dat er mensen waren die zich er een beetje ongemakkelijk bij voelden. Zo ziet een zonsondergang er in Nederland nu eenmaal niet vaak uit. Aan twee mogelijke verklaringen werd gedacht. Ten eerste was de lucht gisteren in Nederland erg heiig en zat er veel fijnstof in. Fijnstof verstrooit het licht van de ondergaande zon, waardoor een deel van de gloed verklaard leek. Het kon echter nooit de enige oorzaak zijn, daarvoor was de gloed te intens en hebben we de zon ook te vaak in omstandigheden met fijnstof onder zien gaan.
Hier een foto van de rode gloed uit Tiel, gemaakt door Egbert van de Haar.
Volgens het KNMI was er ook een tweede oorzaak. Als gevolg van extreme kou in de stratosfeer op ongeveer 22 kilometer hoogte (de plaats waar de ozonlaag zich bevindt), ontstond daar de zeer zeldzame polaire stratosfeerbewolking, verwant aan de parelmoerwolken. Deze dunne bewolking op grote hoogte werd door de ondergaande zon van onderen aangelicht. Het zal hierom zijn dat de gloed gisteravond zo ongewoon fel was. De temperaturen in de ozonlaag bedroegen ruim 85 graden onder nul!
Bron: MeteoConsult
Vanochtend een eigenaardige zonsopkomst, en ook de zonsondergang van gisteren en vandaag waren apart.
Door de ijskoude bovenluchten kreeg de lucht een oranjegele waas. Volgens klimaatdeskundigen is dit iets wat ons in de toekomst vaker te wachten staat als gevolg van de opwarming. Aan de grond wordt het weliswaar warmer, in de stratosfeer wordt het alsmaar kouder en dat levert steeds vaker deze plaatjes op. (foto's: Michel Vandeputte, Ronse)
©Weer.blog | Gewijzigd: 13 februari 2017, 12:15 uur, door Joyce.s