Zondagavond 17 februari vertoonden zich Polar Stratospheric Clouds (PSC) na zonsondergang, laag boven de westelijke horizon. Het verschijnsel was te zien tussen half zeven en kwart voor zeven.
Optisch verschijnselen redacteur Peter Paul Hattinga Verschure schreef ons dat de cirrusbanken en condensstrepen van vliegtuigen zich donker aftekenden tegen de nog zonbeschenen, heloranje stratosferische wolkennevel.
De temperatuur op omstreeks 22 kilometer hoogte was tot omstreeks min 80 graden gedaald. PSC worden in ons land hoogst zelden gezien. Zij zijn een variant van de bekende parelmoerwolken, die alleen voorkomen boven bergachtige gebieden in Schotland en Scandinavie.
Onderstaande opname is gemaakt te Wilp Posterenk (Tussen Apeldoorn en Deventer.)
©VWKweb
Zondagavond was op veel plaatsen tijdens en na zonsondergang een aantal verschijnselen te zien waarbij vooral de prachtige oranjerode gloed zeer opvallend was. Er was een geoefend oog voor nodig om de verschijnselen goed te kunnen onderscheiden. Aan de hemel waren in elk geval twee fenomenen te herkennen:
*Een oranjerode gloed in het lagere deel van de atmosfeer
* Restanten sluierbewolking (cirrus)
De oranjerode kleur werd veroorzaakt door talrijke stofdeeltjes beneden een zeer lage inversie waarop het laag invallende zonlicht flink werd verstrooid en alleen de rode kleur uit het licht voor onze ogen zichtbaar bleef.
Verder waren restanten sluierbewolking te zien, al waren deze nu donker van kleur aangezien deze niet/nauwelijks meer door de zon werden beschenen. De meeste van deze cirrusbankjes waren gevormd uit condensatiesporen van vliegtuigen. Daarnaast zouden er stratosfeerwolken te zien zijn geweest. Echter heerst daar nu zekere twijfel over aangezien het op die hoogten te droog was (verschillen van 10 tot 15 graden tussen temperatuur en dauwpunt). De stratosfeerwolken komen voor boven de 20 km hoogte bij temperaturen van beneden de -85 graden Celsius. Deze temperaturen werden afgelopen dagen boven ons land tussen 20 en 24 km hoogte gemeten. De wolken lijken op cirruswolken van het soort lenticularis maar hebben dikwijls een parelmoerachtige kleur die echter in de bij ons bekende waarnemingen ontbrak. De wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen en soms ook uit verbindingen met o.a. salpeterzuur. Misschien dat deze wolken door de oranjegloed heen te zien waren. De oranje kleur had in elk geval een geheel andere oorzaak dan de daardoor heen versluierde wolken.
Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat de lucht in de stratosfeer zeer koud is. Boven Ierland en Groot-Brittanië werden maandagmiddag nog lagere waarden gemeten: boven Albermarle werd een temperatuur van -90.9 en een dauwpunt van -101.9 graden op ruim 22 km gemeten, boven Belfast -89.3 en een dauwpuntstemperatuur van -102.3 graden!
©Meteonet
Maargoed heb er toch geen foto's van, maar was wel een mooie zonsondergang...