Vorig jaar rond deze tijd was het koud en viel er sneeuw die bleef liggen. Maar soms kan het begin februari al behoorlijk lenteachtig zijn. De komende dagen krijgen we zowel een beetje lente- als winterweer.
Eerder deze week schreven we al over de op handen zijnde weersomslag en daar is het nu (bijna) van gekomen. We hebben een zachte, wisselvallige periode achter ons gelaten. Zoals verwacht wordt het de komende dagen overdag maximaal 10 graden met veel zon en weinig wind. Ja, de eerste lentegevoelens kunnen hiermee worden opgeroepen. Alleen mist kan nog wel roet in het eten gooien. Vanochtend al, rond de klok van 10, ontstond er in het noordoosten, vooral in Groningen, opeens mist. En de vraag is nu of ook de komende dagen geen mist ontstaat die misschien hardnekkig zal blijken. In dat geval kan het ook midden op de dag behoorlijk kil blijven, zodat dan van die eerste lentegevoelens geen sprake zal zijn. We gaan er echter van uit dat het zo'n vaart niet zal lopen.
Foto van vanochtend gemaakt door Stan Bouman uit Silvolde.
Goedemorgen Nederland. Genomen op Ameland door D.C. Visser.
Over kilte gesproken, de avonden, nachten en ochtenden staan nog wel degelijk in het teken van de winter. Nou ja, een beetje dan. Dankzij uitstraling van het aardoppervlak gedurende het rustige en heldere weer kan het in de donkere uren namelijk makkelijk tot lichte vorst komen. Vooral in het weekeinde is dat op grotere schaal het geval. Overdag wint de zon nu langzamerhand aan kracht, zodat het steeds makkelijker wordt om de temperatuur naar de dubbele cijfers te doen laten stijgen.
Meestal gebeurt dat laatste in de loop van de maand, maar dat was absoluut niet het geval in 2004. Toen was het meteen al volop lente, met op 4 februari van dat jaar in Eindhoven maar liefst 18 graden. En dat was nooit eerder zo vroeg in het jaar voorgekomen. Een record dus. Ook in De Bilt was het extreem zacht waar op 3 en 4 februari van dat jaar achtereenvolgens 16,1 en 16,6 graden werd gemeten. Pas op 19 februari zou de temperatuur voor het eerst onder het langjarig gemiddelde uitkomen met uiteindelijk zelfs licht winters weer. Geheel februari werd uiteindelijk een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 4,8 graden, terwijl 3 graden de norm is. Absoluut temperatuurrecord voor de eerste tien dagen van februari is overigens het maximum van 19,6 graden gemeten op 10 februari 1899 in Maastricht.
Voorjaarsfoto uit Nieuw Buinen in Drenthe. Gemaakt door Albertha de Jonge.
Vorig jaar leek het meteen aan het begin van de maand ook al even op voorjaar, zo is te lezen in het weerdagboek van Meteo Consult op 3 februari vorig jaar: “Een lenteachtige dag. De dag was zonovergoten, maar in Groningen en Drenthe kwamen af en toe wolkenvelden overschuiven. Het was vooral hoge bewolking waar de zon met gemak doorheen scheen. Met een zwakke tot matige wind en maximaal 7,8 graden in Stavoren tot 11,1 graden in De Bilt was het heerlijk weer. Maar aan het einde van de middag en aan het begin van de avond viel de wind weg en koelde het snel afâ€.
En dat zou het begin worden van een winterse episode met de climax op 8 februari. Die dag gaf het KNMI een weeralarm af in verband met zware sneeuwval. Vooral Midden-Nederland kon zich gaan opmaken voor 10 tot 15 centimeter sneeuw met als gevolg overlast voor het verkeer. Achteraf zou dat echter enorm meevallen. Lees hier het hoe en waarom.
Vorig jaar op 8 februari een pak sneeuw. Foto van Mark Wolvenne.
Er kon een grote sneeuwpop worden gemaakt. Bianca en Jacqueline uit Dieren fotografeerden hem.
Die dag begon nog zo rustig met nevel, mist en veel laaghangende bewolking. Alleen in het noordoosten zag men die ochtend nog een waterig zonnetje. Met een naar matig tot af en toe vrij krachtig toenemende wind was het wel al behoorlijk guur. In het oosten en zuidoosten had het in de nacht gevroren, her en der werd het -4. Rond 9 uur begon het in het uiterste zuiden te sneeuwen. De sneeuwzone kwam uit België, waar in en om Brussel al flinke vertragingen in de ochtendspits waren gemeld. Om 10.30 uur viel ten noorden van Rotterdam de eerste sneeuw en in Wageningen gebeurde dat vanaf 10.55 uur. De sneeuw bleef, met temperaturen net onder nul, meteen liggen. Dat ging door tot 15.30 uur, daarna werd het een half uur een mix van sneeuw en regen. Rond de klok van vier uur die middag ging het regenen met temperaturen van net iets boven nul. In het uiterste zuiden begon het al eerder te regenen (rond 12 uur) waarbij de wind stevig aantrok en naar het zuidwesten was gedraaid. Maastricht zou enige tijd 7 graden doorgeven en in het Zeeuwse Westdorpe 6, terwijl het noord van de grote rivieren op dat moment nog licht vroor. Om 18 uur zou de sneeuwzone in verzwakte vormt Friesland, Groningen en Drenthe bereiken. In Hoogezand Sappemeer bijvoorbeeld viel slechts een paar millimeter aan
(mot)sneeuw. De meeste sneeuw was rond 16 uur te vinden in een driehoek van Rhenen naar Enschede en Winterswijk. In dat gebied lag tussen 5 en 8 centimeter, Wageningen kwam tot 5 centimeter, Harskamp 6 en Groesbeek 8. De avondspits verliep bijzonder rustig, maar begon wel erg vroeg. Het drukste moment was rond 14 uur met 125 kilometer file. Om 18 uur was Nederland vrijwel filevrij.
De kou zou tot en met 10 februari duren. Op de tiende zelf veroorzaakte nog een keer sneeuw, gevolgd door regen met ijzelvorming, in het noorden van het land gladheidsproblemen.
Na 10 februari ging de temperatuur vervolgens snel omhoog met op de 16de de hoogste temperaturen van de maand. Maastricht kwam tot 17,1 graden. Uiteindelijk zou de maand in zijn geheel op een gedeelde zevende plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901 terechtkomen. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 6 graden tegen normaal 3.
©KNMI, weerdagboek Meteo Consult