Het wintergedeelte van 2008 hebben tot nu toe maar weinig kou gebracht. Het lijkt vaak meer op herfst. Vanaf tegen het komende weekeinde neemt de lente het over.
De zon speelt dan naar verwachting een grote rol in ons land. Daarbij is het rustig met weinig wind. Die omstandigheden zien we in een groot deel van Europa terug. Koud wordt het daarbij nergens. Ook niet bij ons. Alleen de nachten pakken fris uit.
De rustige omstandigheden worden veroorzaakt door een hogedrukgebied dat zich de komende dagen boven Spanje, Frankrijk en later Midden-Europa steeds verder opbouwt.
Hogedrukwerking aan de grond en in de bovenlucht breidt zich de komende dagen vanuit Zuidwest-Europa over het continent uit.
Nu hebben we nog te maken met een over ons hoofd jakkerende straalstroom, die bestaat uit hevige winden op grote hoogte in onze atmosfeer. Deze dinsdagavond bijvoorbeeld, komen op 9 kilometer hoogte boven ons land windsnelheden voor tot tegen 200 kilometer per uur.
Deze dinsdagmiddag lag de straalstroom, een zone met zeer hoge windsnelheden hoog in de atmosfeer, boven ons deel van Europa. In de straalstroom bevinden zich in de regel de meest actieve slechtweergebieden. Dat is deze dinsdag goed te merken geweest. Er komt echter een weersverbetering aan.
Onder de straalstroom – in feite de grens tussen zachte lucht ten zuiden ervan en koudere, of in dit geval beter gezegd minder zachte, lucht ten noorden ervan – bevinden zich de actiefste slechtweergebieden. Dat is deze dinsdag buiten wel te merken.
Maar…. er komt dus een verandering aan. Eigenlijk zet deze vanaf woensdag al bij ons in en om vervolgens richting het weekeinde steeds verder door te pakken. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag zijn boven Spanje en Portugal op de weerkaarten al de aankondigingen te zien. Een kern van hoge luchtdruk wordt zichtbaar, ondersteund door een bel warme lucht (lees: hogedrukwerking) in de bovenlucht.
Tegen woensdagmiddag is de luchtdruk in de kern van het hogedrukgebied aan de grond opgelopen tot rond 1035 hectoPascal. Geen spectaculair hoge waarden voor die contreien overigens. Maar het hogedrukgebied versterkt verder, tot een kerndruk rond 1040 hPa, en trekt daarbij via Frankrijk tot boven Midden-Europa in de loop van donderdag.
Tegen die tijd is het in bijna geheel Europa droog geworden. De straalstroom en daarmee ook de meeste slechtweergebieden naar het noorden teruggedrongen tot boven Scandinavië en het noordwesten van de Britse eilanden. Daarbij dringt steeds zachtere lucht deze regionen binnen, ingeblazen vanaf zuidelijk gelegen gedeelten van de Atlantische Oceaan, aan de west- en noordwestkant van het hogedrukgebied. De wereldkampioenschappen Biatlon die tussen 8 en 17 februari zullen worden gehouden bij het Mid-Zweedse plaatsje Östersund, moeten dan ook rekening gaan houden met dooitemperaturen. Overigens is MeteoGroup Zweden, de Zweedse tak van Meteo Consult, als meteorologisch bureau betrokken bij het wereldkampioenschap.
Deze afbeelding van het stromingspatroon op zo'n 5 kilometer hoogte voor aankomende donderdagmiddag, laat een uitloper van hogedrukwerking via ons land en de Britse eilanden richting Scandinavië zien. Deze uitloper onderdrukt een passerende storing. In de noordelijke regio's van ons land valt misschien nog een spat regen. Vanaf vrijdag is het een aantal dagen overwegend droog met steeds meer zon.
Maar ook in de rest van het continent is het zeker niet koud. In een brede strook van de westkust van Frankrijk tot in het westen van Rusland liggen de maximumtemperaturen boven, meestal ver boven het vriespunt. Wel koelt het in veel landen in Midden- en Oost-Europa af. Maar een daling van maximumwaarden in bijvoorbeeld Polen van 7 tot 10 graden op woensdag naar 4 tot 6 graden op vrijdag, dat zet natuurlijk geen (winter)zoden aan de dijk.
Zelfs wat verder weg aan de oostkant van het hogedrukgebied, waar je met een noordelijke stroming misschien kou zou verwachten, gaan de temperaturen maar weinig omlaag. Er is gewoonweg geen kou aanwezig om aan te voeren. Bovendien stroomt de zachte oceaanlucht die eerst Groot-Brittannië en vervolgens Scandinavië verovert, met een omweg uiteindelijk ook Oost-Europa binnen.
Kortom: van winter geen sprake. En zeker ook niet bij ons. De temperaturen liggen in de aanloop naar het weekeinde in de middag al vaak rond 10 graden, met een enkele koude nacht daartussendoor.
Onze huidige herfstachtige omstandigheden gaan daarbij geleidelijk over in een lenteachtige situatie rondom het weekeinde. De zon gaat flink schijnen en de dagtemperaturen gaan waarschijnlijk nog een klein stapje verder omhoog. De nachten blijven evenwel fris uitpakken.
Addertje onder het lentegras is dat de kern van het hogedrukgebied aan de grond een steeds groter oppervlak gaat bestrijken. In de kern, maar ook direct aan de randen ervan, neemt de windsterkte flink af. In de nacht naar vrijdag gebeurt dit bij ons uiteindelijk ook. Dan zou her en der mist kunnen ontstaan (mits er nog wel een beetje wind overblijft, want dat is nodig om op grotere schaal mist te laten ontstaan). Als ergens mist ontstaat, zal deze zaterdag door de geringe windsnelheid en de nog altijd laagstaande zon maar moeilijk op te ruimen zijn.
Afgezien van dat addertje ziet het er voorlopig voor liefhebbers van zon en zachte omstandigheden heel mooi uit voor het komende weekeinde. Het rustige weer houdt maandag waarschijnlijk nog aan, daarna neemt de wind in sterkte iets toe, maar het hogedrukgebied blijft volgende week belangrijk in ons weerbeeld met relatief lage neerslagkansen.
©Weer.nl