Heel wat Nederlanders zijn of gaan op wintersport de komende dagen. Goed nieuws: er is afgelopen dagen verse sneeuw gevallen. Desondanks blijft het zaak om de hogere delen van de Alpen op te zoeken, want daar is de sneeuwsituatie over het algemeen het best.
Op dit moment ligt de vorstgrens in de Alpen rond de 1500 meter hoogte, wat wil zeggen dat het boven die 1500 meter hoogte zowel ’s nachts als overdag vriest, in lager gelegen gebieden komt de temperatuur ’s middags boven nul uit. In de zuidelijke delen van de bergketen is het daarbij over het algemeen iets kouder dan in de noordelijke delen. Zo komt het op de toppen van het Zwarte Woud (rond 1500 meter hoogte is dat) vanmiddag net boven nul uit. Net als Wendelstein, in Beieren op 1800 meter), daar wordt het ook +1 graad.
Zo zag het er rond het middaguur uit in de Bettmeralp-regio (in Wallis). Dit gebied ligt op bijna 2000 meter hoogte en zit dik in de sneeuw.
En zo ziet het eruit op de hoogste toppen van Karinthie. Een prachtige witte wereld.
Zwabberende vorstgrens
Vanaf morgen, maandag, stroomt er iets koudere lucht de berggebieden binnen. De vorstgrens gaat tijdelijk wat omlaag, wat gevolgd wordt door de instroom van juist weer iets zachtere lucht. En zo gaat dat de komende week op en af met instroom van afwisselend koudere en mildere lucht. Grosso modo blijft de vorstgrens ergens rond 1500 meter zwabberen.
Sneeuwdikte
Wat ligt er dan momenteel aan sneeuw? Dichtbij huis, in het Sauerland, ligt op de toppen 10 tot 20 centimeter. En dat blijft er de komende dagen ook wel liggen. Maandag komt er een dun laagje bij, daarna hangt het erom of de temperatuur net laag genoeg blijft voor neerslag in de vorm van sneeuw. Vaak zal het een mix van sneeuw en regen zijn.
In het zuiden van Duitsland ligt in de skigebieden voldoende sneeuw voor fraaie afdalingen. Dat geldt ook voor de meeste regio’s in Zwitserland en Oostenrijk. In het Zwitserse Berner Oberland en Wallis bevindt zich op 2000 meter hoogte een sneeuwpakket van zo’n 80 tot 130 centimeter dik. In Zuidoost-Zwitserland, Graubunden, ligt iets minder: 40-80 cm. Het Oostenrijkse Tirol is juist weer beter bedeeld: 80-150 cm sneeuw. In een aantal dalen zijn de dorpen karig met sneeuw getooid. Zeker als je in de zuidoosthoek van Oostenrijk arriveert. In Karinthië en Steiermark doen ze veel moeite om de wat lagere pistes goed te houden, en heel wat dorpen rond 1200 meter hoogte zijn er groen in plaats van wit.
In Noord-Italie is het ook het handigste om zo hoog mogelijk te vertoeven. Want daar ligt voldoende voor mooie afdalingen; veelal 100 tot 150 cm. In het Franse deel van de Alpen is de sneeuwsituatie op hoogte ook goed te noemen, met een veelal 100 tot 150 centimeter dikke laag.
Verse sneeuw
Storingen met neerslag zijn op komst voor de Alpen. Zowel aan de zuidkant, als ook in het noorden en centrale deel. De eerste frontale zone arriveert maandagochtend. In de Franse Alpen valt dan zo’n 15 tot 30 cm sneeuw, waarna de sneeuwzone oostwaarts verder trekt. Maandagmiddag zijn vooral Wallis, Graubunden, Tirol, en de Italiaanse Alpen aan de beurt (ook daar zo’n 15 tot 30 cm, in de Dolomieten plaatselijk tot een halve meter). Maandagavond gaat de sneeuwzone verder en bereikte Karinthië en Slovenië. En ook daar wordt de sneeuwlaag met 15 tot 30 cm aangevuld.
Zodra die sneeuwzone is gepasseerd, is het wachten op de volgende. En die zal woensdag in de Alpenregio arriveren, met opnieuw 5 tot 15 cm. Deze neerslag lijkt de Franse en Italiaanse Alpen niet te bereiken. Ook Karinthië, Steiermark en de Sloveense bergen krijgen daar niets van mee.
De verwachte neerslaghoeveelheden voor de periode van maandag 13.00 uur tot en met dinsdagochtend 01.00 uur.
De neerslag van dinsdagochtend 01.00 uur tot en met dinsdagmiddag 13.00 uur.
Na woensdag wordt de volgende sneeuwbrengende storing op vrijdagmiddag verwacht. Vooralsnog lijkt dit vooral neerslag te brengen in Beieren, Voralberg, omgeving Salzburg en geheel Tirol.
En dan de verwachting voor de periode van woensdagochtend 07.00 uur tot en met 19.00 uur 's avonds.
©Weer.nl