We hebben er lang op moeten wachten, maar het is nu toch weer wat winters. De komende 24 uur is er kans op buien, die een winters karakter hebben. Voor het wegverkeer is dat lastig, geluk bij een ongeluk is dat het in het weekeinde gebeurt. Maar een tegenvaller is het misschien voor de carnavalsvierder.
De hoeveelheden sneeuw blijven waarschijnlijk beperkt. U maakt er in het hele land kans op, maar dat betekent niet dat morgen heel Nederland ook wit ziet. Het blijft dan ook twijfelachtig of op veel plaatsen het straatbeeld kan worden verfraaid met sneeuwpoppen.
Hoe dan ook moeten we dit eerste speldenprikje van de winter in 2008 koesteren. Begin volgende week keert het zachte en wisselvallige weer terug.
©Weathernews
In het midden van de week werd nog een behoorlijk wit weekend verwacht. Inmmiddels zijn de verwachtingen bijgesteld. Zeker is nog wel dat het gaat sneeuwen. Hoeveel er gaat vallen is wel onzeker. Zo ook of de sneeuw blijft liggen.
In het weekend komt er koudere en vochtige lucht vanuit het noorden ons land binnen. Zaterdagnacht vallen er regenbuien. In de vroege ochtend is het dan even droog. Vanaf een uur of 6 trekken dan vanuit het westen nieuwe buien ons land binnen. In het verloop van de zaterdagochtend kunnen in heel het land (natte) sneeuwbuien vallen. 's Middags is het dan weer droog. Ook de zondag gaat droog verlopen.
Noorden het witst?
Het ziet er naar uit dat het noorden de meeste sneeuwbuien te verwerken krijgt. Het is zeer de vraag of de sneeuw ook blijft liggen. Aan de kust moet daar zeker niet op gerekend worden. De sleetjes en lange latten kunnen daar in de kast blijven liggen. Carnaval zal waarschijnlijk gewoon groen gevierd gaan worden. Tenzij u verdwaald bent en per ongeluk in het noorden de bloemen aan het buiten zetten bent. Een wit weekend is daar niet uitgesloten.
©Weeronline
Stevige sneeuw- en hagelbuien hebben zaterdagochtend her en der tot overlast geleid op de Nederlandse wegen. Hoewel het niet vroor, bleef in onder meer het zuidwesten en de omgeving Den Haag een papperige sneeuwlaag liggen op het wegdek.
Dat heeft volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) slippartijen en aanrijdingen veroorzaakt. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor, aldus een woordvoerster.
Strooiwagens
De sneeuw- en hagelbuien trekken van het zuidwesten langzaam naar het zuidoosten. Rijkswaterstaat heeft strooiwagens en sneeuwschuivers ingezet op sommige wegen.
De politie adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen en afstand te bewaren. "Dan kan er in principe weinig gebeuren", aldus de woordvoerster van het KLPD.
©Nu.nl
2 februari 2008 11:14
SON (ANP) - Op het Kerkplein in het Brabantse Son is zaterdagochtend een carnavalstent ingestort. Dat liet carnavalsvereniging de Krutjesrapers uit Son weten.
Mogelijk is een pak sneeuw vanaf de naburige kerk op de tent geschoven, waarna die bezweek. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De activiteiten, zoals de kindermiddag, die in de tent zouden plaatsvinden, zijn verplaatst. De Krutjesrapers hopen zondag een nieuwe tent opgebouwd te hebben. Zaterdagavond moeten de verwachte 1500 feestvierders elders hun bier en vertier zoeken.
http://www.q-music.nl/page/actueelnieuwsdetail/BINNENLAND/77086571
De A2 tussen Utrecht en Den Bosch is zaterdagochtend ter hoogte van Waardenburg in zuidelijke richting afgesloten na een kettingbotsing waarbij ongeveer dertig auto's zouden zijn betrokken.
Vijf mensen raakten lichtgewond. Enkelen van hen moeten door de brandweer uit hun auto's worden bevrijd, aldus een woordvoerster van de politie.
Sneeuwval
Het ongeluk had rond 11 uur plaats bij de afrit Waardenburg. Of het wegdek mogelijk glad was door sneeuwval is nog niet bekend. In de richting Utrecht is een rijstrook van de snelweg afgesloten voor de hulpdiensten. In beide richtingen staat al meer dan tien kilometer file. De ANWB adviseert weggebruikers om te rijden via de A27, de A15 en A59.
©Nu.nl
Foto ©112 Rivierenland
Zoals verwacht heeft het de afgelopen nacht en vanochtend in veel regio’s gesneeuwd. Op een aantal plaatsen werd het mooi wit en ontstond zowaar een sneeuwlaag van enkele centimeters. Voor zeer korte tijd dan, en vooral voor zonsopkomst, echter in Groningen en delen van Friesland ook vanochtend nog, tussen 11 en 12 uur, door een malse sneeuwbui. Zie de radarbeelden hiernonder.
Radarbeeld van het begin van de afgelopen nacht. Een gebied met regen, sneeuw en hagel 'dendert' vanuit het westen binnen met een zeer stevige, vlagerige westnoordwestenwind. Om 1 uur geeft Hoek van Holland zelfs nog even stormkracht 9 door. Tot diep landinwaarts worden zware windstoten gemeten.
De situatie op de radar vanochtend 7 uur. Er trekken nog meer winterse buien over het land die het (wat) wit maken.
Later in de ochtend is het droog geworden. Maar in het noordoosten valt nog wel een malse sneeuwbui tussen 11 en 12 uur.
Een aantal waarnemers meldde toch mooi even een sneeuwdek. Zo kregen we van weerman Johan Verschuuren te horen dat bij hem in het Brabantse Aarle-Rixtel de afgelopen nacht 4 centimeter sneeuw viel, en vanochtend kwam daar nog eens 4 centimeter bij. Volgens het kaartje van het KNMI was er vanochtend sprake van een al dan niet gebroken sneeuwdek in delen van Utrecht, Gelderland (de helft van Gelderland zo te zien), het oosten van Zuid-Holland, Midden- en Oost-Brabant en in Limburg. Eigenlijk wel grappig dat het vooral het overgrote deel van het carnavalsgebied betreft!
Het carnavalsgebied in de sneeuw, aldus het KNMI.
De sneeuwpop is klaar voor het carnaval! Foto uit Brabant van M. de Laat.
Lucht vanaf de Noordpool baande zich een weg over de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar het noordwesten van Europa waardoor onderweg winterse buien ontstonden die met een stevige westelijke stroming ook Nederland konden bereiken. De afgelopen nacht kwam het daarbij aan de Zuid-Hollandse kust zowaar weer even tot storm met tot diep in het binnenland aan toe zware windvlagen. Hiermee werden de winterse buien in sneltreinvaart aangevoerd. Maar voordat we bij wijze van spreken met de ogen hadden geknipperd begon de sneeuw alweer te smelten of werd snel papperig. Bovendien klaarde het vanuit het westen snel op. Daar kwam bij dat de temperaturen niet ver onderuit zijn gegaan. Alleen in een flinke sneeuwbui koelde het de voorbije nacht en vanmorgen vroeg tot om het vriespunt (Volkel -0,1 graad) af. Maar op veel plaatsen bleef de temperatuur iets boven nul, vlak aan zee was het minimum her en der +3 graden.
De buien leverden nog enige overlast op. In onder meer het zuidwesten en de omgeving Den Haag bleef een papperige sneeuwlaag op het wegdek liggen. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft dit slippartijen en aanrijdingen veroorzaakt. Gelukkig raakte niemand gewond. Rijkswaterstaat moest op sommige wegen strooiwagens en sneeuwschuivers inzetten. En in het zuidwesten van het land viel de meeste neerslag, in Rotterdam werd 23 millimeter gemeten, Gilze-Rijen noteerde 19 mm en Hoek van Holland 18.
Het was lange tijd geleden dat het door sneeuwval wit werd. De laatste keer met enige sneeuw van betekenis (maar ook toen niet landelijk!) was de situatie met die industriesneeuw van december vorig jaar. Ja, zo langzamerhand begint sneeuw in ons land een steeds zeldzamer weerverschijnsel te worden en al helemaal de vorming van een sneeuwdek. Reden genoeg om een aantal foto’s gemaakt door onze weerfotografen te laten zien. Nog even nagenieten dus…Zeker gezien het feit dat we de komende dagen al snel weer overschakelen op het bekende weertype van deze winter: wisselvallig en zacht met vrij veel wind. Het kan kortom wel weer even duren voordat de volgende sneeuwbuien hun opwachting maken.
De Posbank is extra mooi als het heeft gesneeuwd. Foto: Martin de Jongh.
Uitkijken geblazen op dit bruggetje. Foto: Martha Kivits.
©Weer.nl
De huidige winter doet haar naam niet echt eer aan. Het was overwegend zacht, neerslag viel vooral in de vorm van regen en schaatsijs was schaars. De winter loopt tegen zijn einde, maar is nog amper begonnen. Liggen er records in het verschiet?
December
De decembermaand deed nog het meest aan winter denken. De start was echter erg zacht met op 6 en 7 december lokaal 14 graden in het zuiden van het land. Het leek zo vroeg in de winter zowaar al weer lente. De thermische hoogstandje waren echter van korte duur want in de loop van de maand werd het vorstig. De Bilt registreerde zelfs een aaneengesloten reeks van 13 vorstdagen, dat zijn dagen waarop de minimumtemperatuur onder nul lag. Bovendien bleef het rond de kortste dag (21 dec) ook overdag vriezen zodat er zowaar twee ijsdagen konden worden gerapporteerd. In Eindhoven kwam het met -9.8 graden zelfs bijna tot strenge vorst. Op veel ondiepe plassen konden zodoende baantjes geschaatst worden. De ijspret was helaas van korte duur want de kerstdepressie zorgde aan het einde van de maand weer voor vrij zacht weer.
Gemiddeld: 3.8 gr.
Hoogste: 13.8 gr.
Laagste: -6.9 gr
Neerslag: 76 mm
Zonneschijn: 72 uur
Deze winter leverde alleen december enig schaatsijs op
Januari
Was de eerste wintermaand nog relatief normaal, januari verliep zoals vaker de afgelopen jaren extreem zacht. Alleen januari vorig jaar was met 7.1 graden nog duidelijk zachter. De hoogste temperatuur van deze januarimaand komt op naam van het Zeeuwse Westdorpe met 13.5 graden. Opvallend was vooral de periode rond de 20e met 4 dagen een gemiddelde temperatuur van (ruim) 10 graden! De rest van de dagen verliepen ook grotendeels zacht met middagtemperaturen dicht bij de 10 graden. Vorst kwam zelden voor. Aan het begin van de maand vroor het een paar keer licht. Er viel behoorlijk wat neerslag, bijna 25 mm meer dan normaal.
Gemiddeld: 6.5 gr.
Hoogste: 12.5 gr.
Laagste: -2.4 gr
Neerslag: 96 mm
Zonneschijn: 50 uur
De natuur is er ook dit jaar weer vroeg bij
Februari tot nu toe
De huidige maand is niet echt van plan om het winterseizoen een koude staart te geven, ondanks de wat kouder dagen die nu nog volgen zal ook februari zo goed als zeker als zacht de weerarchieven ingaan. De eerste 10 dagen waren zeer zonnig en zacht. In De Bilt lurkte het kwik zelfs een paar keer aan de 15 graden barriere! De nachten werden door het heldere weer wel wat kouder met in de nachten wat lichte vorst. Afgaande op de verwachtingen voor de komende weken wordt ook februari zacht, zonnig en droog.
Gemiddeld: 5.2 gr.
Hoogste: 14.1 gr.
Laagste: -2.3 gr
Neerslag: 16mm
Zonneschijn: 62 uur
Februari levert ons vele heldere dagen op die al wat aan het voorjaar doen denken
Wordt winter 2007/2008 bijzonder?
Het is nog te vroeg om te concluderen of deze winter als extreem in de boeken gaat. Wel komt de winter waarschijnlijk bij de top-10 van de zachtste winters van de afgelopen 3 eeuwen. Vorig jaar spande de kroon met +6.5 graden en nu zitten we op koers voor een gemiddelde van rond de +5 graden. Ook zal de winter als zonnig de boeken ingaan. Momenteel zitten we op 164 uur, terwijl 175 uur normaal is voor De Bilt. Met het zonnige weekend in het vooruitzicht wordt de normale hoeveelheid zonneschijn op korte termijn al overschreden. De meest zonnige winter was 2003 met 267 uur. Momenteel hebben we 188 mm neerslag af kunnen tappen, hetgeen redelijk normaal is.
Voorlopige eindconclusie
Winter 2007/2008 wordt zeer zacht, vrij zonnig en iets te nat. De winter gaat waarschijnlijk geen records breken, maar een mooie ereplaats zit er zeker in.
Zware sneeuwval was vroeger nog heel gewoon....
©KNMI, Weeronline
De afgelopen week kwam het nog tot stevige vorst 's nachts, terwijl veel struiken al flink waren uitgelopen: daar is een oplossing voor.
Zoals uit bijgaande foto's blijkt kunnen al ver uitgelopen hortensia veranderen in echt ijssculpturen tijdens de koude nachtelijke uren. Zo werden ze in tuincentrum Weigelia te Broek op Langedijk rijkelijk beproeid met water waardoor de al uitbottende struiken zo tot een mooi ijsparadijs omgevormd werden. Dat is de beste manier om dergelijke planten te vrijwaren van vorstschade die juist bij dit soort situaties - veruitgelopen planten en struiken - kan optreden.
Flink water sproeien tegen invriezen.
Overleg: zijn de knoppen voldoende beschermd zo? Die stoel is even niet meer bruikbaar....
De knoppenzijn ommanteld met een beschermende ijslaag
Met dank aan Erma Glas voor het beschikbaar stellen van de foto's.
© vwkweb
Nog enkele dagen en de weerkundige winter zit er op. Zaterdag 1 maart begint voor meteorologen de lente. Het was een winter zonder échte vorstperiode(s) en bovenal een seizoen met weinig sneeuw. De schaatsen konden dus op de meeste winterdagen (alweer) in het vet blijven en ook de slee hoefde weinig te worden gebruikt.
De enige winterse periode hadden we in december vorig jaar. Foto van 22 december 2007 gemaakt in Zevenbergen door Trijnie Appelo.
Nog even ter herinnering: de vorige winter, die van 2006-2007, was recordzacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden, terwijl 3,3 graden normaal is voor december, januari en februari samen. Dit jaar komt het gemiddelde lager uit dan het record van vorig jaar; waarschijnlijk rond 5 graden. Dit heeft enerzijds te maken met december die op thermisch niveau vrijwel normaal verliep, mede veroorzaakt door een redelijk lange koude periode in de tweede helft van die maand, en anderzijds omdat ook februari in zijn geheel niet superzacht is geweest. De sprokkelmaand redt het beslist niet om een plaats in de top tien van zachtste februarimaanden sinds 1901 te bemachtigen. Tot en met gisteren stond de teller in De Bilt op 4,7 graden voor wat betreft de gemiddelde maandtemperatuur, terwijl dat minimaal 5,9 graden moet zijn voor een top tien notering. Hoewel de resterende dagen van de maand zacht blijven, komt die 5,9 graden na wat rekenen niet in zicht. Van de drie wintermaanden is januari de zachtste geweest met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden en dat was goed voor een bijna record, alleen januari vorig jaar was nog net iets zachter met 7,1 graden, het absolute record voor een januarimaand.
Met zowaar even ijspret. Zoals hier, op de Oostvaardersplassen 22 december. Foto: A. Kuijper.
De situaties met sneeuw zijn op amper twee handen te tellen geweest deze winter. Er zijn zelfs plaatsen waar geen enkele sneeuwvlok is gezien! Slechts een aantal keer kwam het tot een weersituatie met sneeuw, maar dan zonder een echt dik pak sneeuw van bijvoorbeeld 5 tot 10 centimeter. En de meeste sneeuwdagen zagen we in de tweede helft van december, op zo’n vier dagen, maar dat kwam vooral door plaatselijke uitsneeuwende mist en/of industriesneeuw, die uit een dunne koude laag aan het aardoppervlak viel. Op zich was dit wel een bijzonder fenomeen dat we niet vaak in Nederland zien, maar een klassieke sneeuwsituatie was het toch niet. Zo herinnert zich de schrijver van dit artikel de laatste echte stuifsneeuw met sneeuw dat als zand door de straten woei uit januari 1996. Ja, dat is alweer 12 jaar geleden!
Reinout van den Born zocht toen het dikste sneeuwdek van Nederland op en dat was te vinden in het Brabantse Oss, nota bene veroorzaakt door de industriesneeuw.
Vervolgens kwam de tweede wintermaand januari met alleen op 4 januari nog her en der een beetje sneeuw, voor de rest gebeurde er op sneeuwgebied niets! De sneeuwliefhebbers hadden de hoop eigenlijk al opgegeven, toen op 2 februari, op carnavalszaterdag, winterse buien over het land trokken. Deze leverden alleen in het midden en zuidoosten sneeuw van betekenis af, zij het dat op veel plaatsen een gesloten sneeuwdek wederom ontbrak en bovendien was de sneeuw van korte duur. De lucht was gewoonweg niet koud genoeg met temperaturen die snel weer ruimschoots boven het vriespunt uitkwamen. We zagen meermalen dat koude lucht afkomstig van Scandinavië, Rusland of de poolstreken ons land links liet liggen en afboog naar het oosten en zuidoosten van Europa. Verder was het de winter waarin hogedrukgebieden weigerden om lang boven Scandinavië te liggen, waardoor in ons land de wind niet vaak of niet lang genoeg de oosthoek opzocht. En als dat al gebeurde, kon de echte kou ons niet bereiken. Het bleef dan bij zogeheten stralingskou zoals in de tweede decemberhelft, en geen transportkou, met in het laatste geval ook op grote hoogte de binnenkomst van vrieslucht…
Foto van 2 februari j.l. uit Drenthe van Roel de Haan uit Emmen. Daar natte sneeuw.
Ook 2 februari. Hier in het carnavalsgebied in het Brabantse Vlijmen werd het wél wit. Foto: Toine Janssen.
De astronomische winter duurt nog iets langer, voor ons weerkundigen rekent het gewoonweg makkelijker met al die gegevens door precies drie maanden als seizoen aan te merken. Op 20 maart om 6.48 uur begint op de kalender de lente, en dat is sinds 1896 (!) nog nooit zo vroeg in het jaar geweest! Door de toenemende kracht van de zon en de almaar langer wordende dagen komt een vorstperiode in maart echter zelden voor, zeker in het huidige zachte klimaat. Wel kan het af en toe nog verrassend winters zijn, zoals in begin maart 2005 met op 4 maart zelfs een kouderecord voor de maand. Marknesse noteerde -20,7 graden en daarmee ging het oude record, op naam van 7 maart 1971 in Wageningen, er aan. Verder was 2 maart de sneeuwrijkste situatie in meer dan 20 jaar. Nog niet eerder, sinds 1901, viel in een zo’n groot gebied zo veel sneeuw als die dag. In het noorden, dat wil zeggen in een breed gebied van Noord-Holland, via de Noordoostpolder en Friesland naar Drenthe en Groningen maximaal 30 tot 50 cm sneeuw!
©Weer.nl