Wel stijging
Als de invloed van het weer niet wordt meegerekend, neemt het elektriciteitsverbruik wel toe. Die toename bedroeg lang 1,5 procent per jaar, maar neemt stilaan af naar 1 procent per jaar. Dat heeft onder meer te maken met maatregelen rond rationeel energiegebruik.
Geen hittegolf, geen strenge vorst
"De tweede helft van de winter van 2006-2007 was bijzonder mild en werd gevolgd door een normale zomer en een zachte herfst. Het elektriciteitsverbruik, met name van residentiële klanten, lag bijgevolg lager dan het gemiddelde, aangezien er minder verwarming en airconditioning nodig was", stelt Elia.
Toename in 2006
In 2006 was er een toename gemeten van het verbruik. "Toen was de winter erg koud en lang en werd hij gevolgd door een hete zomer", aldus Elia.
Verbruikspiek in 2007
Elia noteerde op 17 december een verbruikspiek van 14.033 MW (megawatt), een nieuw record. Elia ziet een gestage stijging van de verbruikspiek waardoor nieuwe investeringen nodig zijn. "We moeten alle pieken steeds kunnen opvangen, anders betekent dat dat er gezinnen zonder stroom zouden komen bij heel koud weer."
Invoer van elektriciteit
De netto-invoer van elektriciteit bedroeg vorig jaar 6,6 TWh. Dat is hetzelfde niveau als in 2005. In 2006 lag de netto-invoer hoger. Ook dat had te maken met de weersomstandigheden.
Geen windenergie
Elia meet het verbruik via het hoogspanningsnet in België (met uitzondering van een stukje in het zuiden van Henegouwen) en in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg. De elektriciteit die via bijvoorbeeld windmolenparken rechtstreeks wordt geïnjecteerd in het distributienet - en dus niet via het hoogspanningsnet passeert - is niet meegerekend.
Dat deel is erg klein, maar wordt wel elk jaar groter. De Eliacijfers geven dus een lichte onderschatting van het totale elektriciteitsverbruik van particulieren en bedrijven in België.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 februari 2017, 12:24 uur, door Joyce.s