Voor winterliefhebbers is januari tot nu toe een zeer teleurstellende maand geweest, met gebrek aan kou en sneeuw (wat de meeste mensen juist niet erg zullen vinden, maar dat terzijde…). Zo is de schrijver van dit stukje - fervent sneeuwliefhebber overigens - bijna alweer vergeten hoe sneeuw er ook alweer uitziet! Aan het begin van de maand is het slechts plaatselijk even tot sneeuw gekomen, bij afsluiting van een koude periode die we eind december hadden, maar dat was het dan ook meteen. Normaal (tijdvak 1971-2000) telt januari toch nog zes dagen met sneeuw. Hopelijk heeft februari nog ‘iets’ - of liever meer dan iets - voor de liefhebber van kou en sneeuw in petto….
In ieder geval wordt het op de korte termijn, op de overgang van januari naar februari, heftig weer met eerst storm en regen, vervolgens zien we op zaterdag een vleugje winterweer in de vorm van…jawel…een beetje kou en (her en der wat) sneeuw. Echter de schaatsen en de sleeën kunnen op hun plek in de schuur of op zolder blijven, want een overgang naar onvervalst koud en sneeuwrijk winterweer zit er voor de dagen daarna niet in als we afgaan op de nieuwste computerberekeningen.
Verantwoordelijk voor de weersomslag van de komende dagen is een stormdepressie met een te verwachten kerndruk van rond 952 hPa op donderdagmiddag. De kern van het stormlaag trekt langzaam net ten noorden van Schotland oostwaarts, met als reisdoel Scandinavië waar de depressie zaterdag wordt verwacht. In feite markeert het lagedrukgebied de koude lucht ten noorden daarvan, de Noordpoollucht, wat is te zien op het plaatje hiernaast. Bijbehorend koufront aan de voorzijde van de stormdepressie passeert ons land en juist aan de voorkant van het front bevindt zich het stormveld.
De te verwachten weerkaart van donderdagmiddag 31 januari 13 uur. Storm voor onze kust.
Morgenochtend begint het al harder te waaien en gaat langs de kust een stormachtige zuidwestelijke wind (kracht opsteken, rond het middaguur volgt regen en stormweer aan de kust, met kracht 9 en mogelijk in het Waddengebied kracht 10 en dat is officieel een zware storm. Verder dienen fietsers, wandelaars en automobilisten rekening te houden met zware windvlagen, ook boven land. Wij denken voor het binnenland aan windstoten van 85 kilometer per uur, bij open water en dus ook aan zee gaat om snelheden tot rond 100 kilometer per uur en langs de noordwestkust 115 km/u waarmee deze windstoten volop in de categorie ZEER ZWAAR zitten. Het gevolg van dit alles is dat er lichte schade aan gebouwen kan optreden. Wellicht dat een enkele boom omwaait en dat er wat takken en twijgen door de lucht vliegen, vooral in de kustprovincies, waar het het hardst gaat waaien. Het is kortom oppassen geblazen morgen, zeker vanaf het middaguur doorlopend tot in de avondspits! En wind en regen in combinatie met maximumtemperaturen van 5 tot 7 graden maken dat het guur weer zal zijn.
Na passage van het koufront klaart het op, alleen in het zuidoosten blijft het ook in de nacht naar vrijdag regenen. Tegelijkertijd neemt de wind langzamerhand wat gas terug, maar in het noorden blijft het hard doorwaaien, ook op vrijdag met waarschijnlijk dan nog altijd windkracht 8 in het waddengebied; een stormachtige wind. De aangevoerde lucht wordt tegelijkertijd kouder en onstabiel, zodat zich enkele hagelbuien boven zee zullen vormen die met een west-noordwestenwind het land opkomen. Vrijdag overdag houden die enkele winters getinte buien aan, al zijn er naar verwachting ook flinke droge perioden met opklaringen en op veel plaatsen kan de dag zowaar droog verlopen. En omdat de bovenlucht net niet koud genoeg is (op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur naar rond -4 graden) komt het nog niet tot sneeuwbuien.
Daar komt de koude lucht vanuit het noordwesten met winterse buien. Plaatselijk is een sneeuwdek(je) mogelijk! Dit is te verwachten weerkaart van zaterdagochtend 2 februari 7 uur.
Dat kan wel degelijk gebeuren in de nacht naar zaterdag, als nog iets koudere lucht arriveert. Op 1500 meter hoogte bijvoorbeeld daalt de temperatuur naar min 8 graden. De wind zal dan naar het noordwesten zijn gedraaid en de luchttemperatuur aan het aardoppervlak tot het vriespunt zijn gezakt. In een hagel- en sneeuwbui kan het daarmee wit worden, de grootste kans daarop in het noorden en oosten omdat hier de meeste buien vallen. Hoeveel sneeuw dat uiteindelijk wordt, is nu moeilijk om aan te geven, maar een sneeuwdekje moet toch wel mogelijk zijn want er worden toch wel een aantal millimeters neerslag verwacht. Het zuiden en zuidwesten, zoals Zeeland en Zuid-Holland, blijven grotendeels droog.
Zaterdag overdag loopt de temperatuur op naar ruim boven nul (bovenlucht blijft koud, met zelfs de -10 graden op 1500 meter hoogte!) en houden de winterse buien aan, vooral ten noorden van de grote rivieren, zo is nu de verwachting. Sneeuwliefhebbers moeten het kortom van de zaterdag hebben, zo lijkt het. En als we kijken naar de sneeuwpluim voor De Bilt, die aangeeft hoe groot de kans op sneeuwval daar is, uitgaande van 50 extra, nagedraaide computerberekeningen van het Europese rekenmodel (ECMWF), het zogeheten ensemble, dan volgt dat de nacht naar vrijdag bijna 80% sneeuwzekerheid oplevert, zaterdag overdag is het percentage nog 60%. Hiermee is echter niet gezegd of de sneeuw al dan niet blijft liggen, maar de pluim geeft in ieder geval aan hoe zeker de sneeuwverwachting is….
De sneeuwpluim van De Bilt. Zie verder de tekst.
Vorig jaar op 8 februari: sneeuwpret! Of we een soortgelijke foto aanstaande zaterdag kunnen maken, is nog de vraag....Foto van Stan Bouman.
©Weer.nl