midden op de noordzee. (k13-a platform)
vlieland. (vlieland)
den helder. (den helder)
stavoren. (stavoren)
lelystad. (lelystad)
ijmuiden. (ijmuiden)
hoek van holland. (hoek van holland)
km 5 voor de kust van renesse. (goeree/renesse)
10 km voor de kust van zeeland. (euro platform)
vlissingen. (vlissingen)
© windfinder.com
Lange tijd stond er donderdagmiddag stormkracht 9 langs de Hollandse kusten en het westelijke deel van de Waddeneilanden. Daarbij kwamen vooral langs het noordwestelijk kustgedeelte windvlagen voor tot rond 110 kilometer per uur. Zoals gebruikelijk met een zuidwestenwind ging het ook flink tekeer op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, door het IJsselmeer. Landinwaarts bereikten de windstoten snelheden tussen 70 en 95 kilometer per uur.
Windkracht 10, zware storm, werd aan zee net niet bereikt. Op Vlieland kwam het tot een 10-minutengemiddelde van 47 knopen, omgerekend 88 kilometer per uur. Pas bij 48 knopen (89 kilometer per uur) spreken we van een zware storm. De meeste wind was zoals verwacht bestemd voor het noordwesten van het land waar tientallen bomen werden ontworteld.
Willy Bonnink fotografeerde een rolwolkachtige wolk. Met veel moeite is achter de eerste rol, op de achtergrond nog een tweede zichtbaar. Of het hier ging om een rolwolk aan de voorzijde van het koufront dat ons land binnentrok, of een wolk die werd geforceerd door golvende bewegingen in de atmosfeer, is uit de foto moeilijk te bepalen. Het blijft in ieder geval een schitterende plaat, geschoten door Willy Bonnink.
Maar al met al toch een zeer onstuimige dag. Door op het spoor gevallen bomen vielen treinen uit tussen Assen en Groningen en tussen Alphen aan den Rijn en Leiden. Verder werden tussen de Waddeneilanden enkele veerdiensten uit de vaart genomen. En in Den Haag werd op advies van de brandweer het gebied rondom de 142 meter hoge Hoftoren afgezet. Er was risico dat gevelplaten van het gebouw zouden waaien. In Amsterdam knapten twee bovenleidingen, waardoor de tramlijnen 12, 13, 14 en 9 moesten worden omgeleid.
Voor het grootste gedeelte van het land is de overlast voorbij, maar in de nacht naar vrijdag trekt de wind langs de Noord-Hollandse kust en in het westelijk Waddengebied naar verwachting opnieuw enige tijd aan tot stormkracht.
©Meteo Consult, NOS-teletekst, AT5, Nu.nl
AMSTERDAM - De storm die donderdag over Nederland trok, heeft amper voor problemen gezorgd. Zoals het KNMI had voorspeld, werd aan de gehele kust windkracht 9 bereikt. De sterkste windstoten werden gemeten op Vlieland, waar ze een snelheid van 111 kilometer per uur bereikten. Het meteorologisch instituut had hier woensdag al een weerwaarschuwing voor afgegeven.
Rond zes uur was het hoogtepunt van de storm voorbij, al verstoorden flinke buien en windvlagen wel de avondspits. Op de wegen stond tegen de driehonderd kilometer file, zo'n tachtig kilometer meer dan normaal. ‘Automobilisten waren gewaarschuwd’, stelt een zegsman van de ANWB. ‘Ze reden ook langzamer dan normaal.’ Het aantal ongevallen bleef zeer beperkt. In de Noordoostpolder waaide een veewagen om, zodat het verkeer op de N50 tijdelijk gestremd was, en bij Zoeterwoude blies de wind een aanhangwagen van de weg.
*edit info staat reeds op forum*
Bron: de Volkkrant
Door de harde wind waait er een dikke boom om op drie geparkeerde auto’s twee zijn meteen totaal los een heeft alleen een kapote achterruit.
Hekken waaien boven op geparkeerde auto’s in Noordwijk
Storm in Nederland
SCHEVENINGEN - KNRM-boot Jan van Engelenburg (Scheveningen) oefent bij slecht weer.
Storm op de St. Maartenvlotbrug: Fietsers en voetgangers konden met moeite de vlotbrug oversteken vanwege de storm
31 januari 2008 15:05 Katwijk
Bron: NU.nl