We gaan in de loop van de week over op een onstuimig weertype. Donderdag is er zelfs een aanzienlijke kans op een zuidwesterstorm, 9 Bft. De meteorologen van WeerOnline houden de winderige ontwikkelingen scherp in de gaten.
Stormdepressie
Een diepe stormdepressie (969 hPa) trekt donderdag via Schotland richting Scandinavie. Wij krijgen gedurende de dag ook te maken met het windveld van de depressie. 's Ochtends waait het al hard uit het zuidwesten, maar op nadering van een actief koufront trekt de wind in de middag mogelijk aan tot een volle zuidwesterstorm, een 9 Bft. In de loop van de ag, vooral 's avonds valt er veel regen.
Stormdepressie zorgt voor een ZW-erstorm op de Noordzee (geel = 9 Bft)
Onzekerheid
Een paar dagen van te voren moet altijd voorzichtigheid in acht worden genomen hoe krachtig de storm nu werkelijk wordt. Er zijn wijzigingen mogelijk in snelheid, koers en kracht van een depressie, waardoor de wind uiteindelijk juist sterker is, of zwakker. 12 tot 24 uur van tevoren, dus in de loop van woensdag kan met meer detail worden aangegeven hoe krachtig de wind daadwerkelijk wordt.
In de zomer zijn bebladerde bomen veel kwetsbaarder tijdens een storm.
Gevolgen van een storm
Stormen met een kracht van 9 Bft komen regelmatig voor in ons land. Het waait meerdere malen per jaar wel ergens enige tijd met een kracht van 9 Bft. Meestal komt een storm in de winter voor, maar in de zomer is de schade gewoonlijk groter omdat dan alle bomen vol in het blad staan. Bij 9 Bft, een ´gewone´ storm blijft de schade meestal beperkt, maar een zware of zeer zware storm, 10 tot 11 Bft, of zelfs een orkaan die slechts één keer voorgekomen is de afgelopen 100 jaar, veroorzaakt veel grotere schade. Op dit moment is er echter geen sprake van een storm van een zwaar kalliber. Waakzaamheid blijft echter geboden en de meteorologen van WeerOnline staan de komende dagen paraat om te reageren op de actuele ontwikkelingen omtrent de storm.
Schip in nood tijdens een storm.
©Weeronline
Het gaat donderdag stormen. Het onstuimige weer gaat gepaard met behoorlijk wat regen. Dat liet een woordvoerder van het meteorologisch instituut KNMI woensdag weten.
Volgens de zegsman is er een storm op komst met in ieder geval windkracht 9. Vooral langs de kust komen donderdag zware windstoten voor.
©Nu.nl
Windkracht 8-9 aan de gehele kuststrook. Aan noordwestkust in de middag kans op zware storm, 10 bft. Verwachte windstoten van 110 km/h aan de kust. Boven land windstoten tot 90 km/h.
Het hele land moet morgen oppassen voor zware weersomstandigen. In de middag en avond staat er een zuidwesterstorm aan de kust, windkracht 9. Aan de noordwestkust kan het zeer zwaar gaan stormen, windkracht 10. Boven land land staat windkracht 6-7 en worden zware windstoten verwacht tot 90 km/h. Aan de kust zijn dit zeer zware windstoten tot 110 km/h. In de loop van de middag gaat het stevig regenen. Plaatselijk kunnen zware buien vallen.
Waarschuwing
De waarschuwing geldt voor alle verkeersdeelnemers. Automobilisten, fietsers en wandelaars moeten oppassen voor de wind en de regen. Let u met name op als u zich in open gebied begeeft. Vooral op dijken, en bruggen kunnen windsstoten voor gevaar zorgen.
Vertragingen
De avondspits moet als gevolg van de weersomstandigheden rekening houden met grote vertragingen. Ook het treinverkeer kan ontregeld raken. Ditzelfde geldt voor het vliegvekeer.
©Weeronline
De ochtendspits van donderdag verloopt nog vrij rustig, maar dit is stilte voor de storm. Het is bewolkt en in de kustprovincies valt al wat lichte regen. Bovendien waait het reeds hard op windgevoelige plaatsen in het westen zoals dijken en bruggen.
Later op de donderdag neemt de wind aan zee toe tot stormkracht, 9 Bft, uit Z tot ZW. Landinwaarts komen er in de middag zware windstoten voor van circa 90 km/u. Vlak aan zee en op windgevoelige plaatsen is zelfs 100 km/u mogelijk. Bovendien intensiveert de regen later op de middag. De combinatie van harde wind en regen komt de avondspits niet ten goede. Houdt u dus rekening met slecht weer en vertraging als u donderdag eind middag de weg op gaat.
Donderdagmiddag en begin avond zorgen regen en storm voor overlast
©Weeronline
Het KNMI heeft een voorwaarschuwing afgegeven voor een weeralarm. Er wordt gewaarschuwd voor (zeer) zware windstoten op donderdag tussen 15.00-22.00 uur.
Origineel bericht van de KNMI (woensdag 30 januari 2008 16.09 uur):
Voorwaarschuwing Weeralarm
ZEER ZWARE WINDSTOTEN
Morgen tussen 15 en 20 uur (donderdag 31 januari) voornamelijk in het noordwestelijk kustgebied kans op ZWARE tot ZEER ZWARE WINDSTOTEN met een windsnelheid van 95 tot 105 km/uur. Elders in het land is er kans op zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur.
©Weeronline
woensdag 30 januari 2008 18:16
Nederland krijgt morgen in de loop van de dag met zeer zware windstoten te maken. In het noordwestelijk kustgebied zullen windvlagen met meer dan 100 kilometer per uur over het land razen. Het KNMI heeft een voorwaarschuwing gegeven.
storm aan de kust
Het meteorologisch instituut verwacht dat het stormachtige weer morgen in de loop van de middag begint. Vooral in het noordwestelijk kustgebied wordt ‘zwaar weer’ verwacht, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.
Avondspits
In het binnenland worden windstoten verwacht van 90 kilometer per uur. De avondspits ondervindt vrijwel zeker hinder van het zware weer, verwacht het KNMI.
De wind zal in de loop van de avond weer afnemen.
elsevier
De storm die vandaag over het land trekt, zal vanmiddag zijn hoogtepunt bereiken. De avondspits zal hier zeker last van krijgen. Dat heeft een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) aan elsevier.nl bevestigd. Gisteren heeft het KNMI al een waarschuwing gegeven voor de zware winstoten die vandaag over het land razen.
Windkracht
Aan de hele Nederlandse kust wordt volgens het KNMI vandaag windkracht 9 bereikt. In de kop van Noord-Holland en de waddeneilanden zou het zelfs windkracht 10 kunnen worden. De wind zal daar snelheden kunnen bereiken tussen de 105 en 110 kilometer per uur.
In de rest van het land worden zware windstoten van 90 kilometer per uur verwacht. Dit kan vooral gevolgen hebben voor het verkeer. De avondspits zal zeker hinder krijgen van de zware storm.
Storm
In de loop van de avond zal de storm weer wat rustiger worden. Het KNMI verwacht dat het vannacht en morgen nog de hele dag onstuimig zal blijven met veel wind en regenbuien.
De laatste keer dat het in Nederland zo erg stormde was op 2 december vorig jaar. Toen werd windkracht 9 bereikt. In januari vorig jaar ging er zelfs een weeralarm uit voor zware stormen.
©Elsevier
Een diepe depressie ten noorden van Schotland ons weer steeds onstuimiger. Op Texel haalde de zuidzuidwestenwind vanaf tegen 11 uur in de ochtend al af en toe net aan kracht 9, stormkracht. En ook in de rest van het land begon de wind steeds verder aan te trekken. Dat was nog maar het begin.
Veroorzaker van dit alles is een diepe depressie ten noorden van Schotland. Ver weg dus, maar het is een zeer actief lagedrukgebied met een enorme krul bewolking eromheen en een duidelijk oog in het midden. In het oog ligt de luchtdruk vanmiddag rond of net iets boven 945 hPa.
Om het lagedrukgebied heen slingeren neerslagzones met regen en in veel gebieden ook natte sneeuw, en hogerop sneeuw. Bij ons valt de neerslag (voorlopig) nog in vloeibare vorm. Een eerste gebied met wat licht gespetter stelt daarbij relatief weinig voor. Maar daarachter trekt een veel actievere regenzone vanmiddag het land binnen.
Met het binnentrekken van die regen, doet de wind er even later in één klap nog een schep bovenop. Langs de kust komt dan overal een volle storm te staan, kracht 9 Bft, terwijl de wind aan de noordwestkust zelfs af en toe kracht 10 bereikt, zware storm. Daar in de noordwewt zijn dan windstoten mogelijk tot tussen 110 en 130 kilometer per uur. Maar in bijna alle andere kustregio’s komen zeer zware windstoten voor (van meer dan 100, tot 115 kilometer per uur aan toe). Stormschade zal zeker niet overal te vermijden zijn. Ook landinwaarts waait het zeer fors met windstoten tot tussen 80 en 100 kilometer per uur en een krachtig tot harde, dichterbij zee en in de Limburgse heuvels af en toe stormachtige wind. Met de regen die tegen de ramen klettert.
Later vanmiddag en vanavond trekt de aaneengesloten regenzone via het zuidoosten van het land langzaam weg. Daarachter neemt de wind iets af, maar het blijft zeer stevig waaien met langs de noordkust een stormachtige wind. Bovendien trekken een aantal buiengebieden vanuit het westen het land over.
Vannacht trekt de wind opnieuw aan, vooral in het noorden, met daar aan zee dan enige tijd wederom stormkracht. En ook morgen staat er een zeer forse wind. Op veel plaatsen is het daarbij aanvankelijk lange tijd droog, maar in de namiddag, avond en nacht volgen er veel meer buien die geleidelijk een steeds winterser karakter krijgen, met hagel en natte sneeuw, later in een aantal gebieden droge sneeuw (!).
©Weer.nl
midden op de noordzee. (k13-a platform)
vlieland. (vlieland)
den helder. (den helder)
voor de kust van renesse. (goeree/renesse)
10 km voor de kust van zeeland. (euro platform)
lelystad. (lelystad)
© windfinder.com | Gewijzigd: 31 januari 2008, 13:53 uur, door blids
De wind neemt snel toe tot stormkracht. Vanmiddag is zelfs 10 Bft mogelijk aan zee. Tevens moet er met (zeer) zware windstoten rekening worden gehouden van 90-110 km/u. Paraplu's zijn niet bruikbaar door de wind.
De storm bereikt vanmiddag haar hoogtepunt. Langs de westkust staat dan een (zware) zuidwesterstorm, 9 tot soms 10 Bft. Bovendien komen er (zeer) zware winstoten voor, varierend van 90 km/u in het binnenland tot 110 km/u aan zee. Het weerbeeld is hierbij guur met steeds meer regen en temperaturen die stagneren bij een graad of 6.
Op de Noordzee worden golven van ruim boven de 5 mtr verwacht
Vanavond en komende nacht luwt de storm iets, al blijft het vooral aan zee nog hard waaien. Opklaringen worden afgewisseld door een enkele bui, waarbij onweer en zware windstoten zeker niet uitgesloten zijn. Het kwik zakt naar een graad of 3.
Bron: Weeronline
Het gebied rondom de 142 meter hoge Hoftoren in Den Haag is donderdag op advies van de brandweer afgezet. Door de harde wind bestaat het risico dat aluminium gevelplaten van de toren waaien. De afzetting treft onder meer het gebied voor het Centraal Station, waar een aantal tramlijnen langsrijden. Begin november werd het gebied rond de Hoftoren al twee keer afgezet door het stormachtige weer. In het gebouw is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) gehuisvest. Na de problemen in november heeft de Rijksgebouwendienst, eigenaar van de Hoftoren, reparaties laten uitvoeren. Die zijn echter nog niet afgerond, waardoor uit veiligheidsoverwegingen nu opnieuw besloten is het gebied af te zetten.
Om 13.30 uur zette de brandweer het gebied af. De Rijnstraat blijft in tegenstelling tot bij eerdere afzettingen wel open. ,,Het is nu windkracht negen met uitschieters naar tien. Dan is er enig risico'', aldus een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. Begin vorig jaar viel een gevelplaat van de toren. Uit onderzoek bleek dat het om een structureel probleem gaat dat vooral bij stuwwind opspeelt. De afzettingen in november kostten het Haagse vervoerbedrijf HTM naar eigen zeggen ,,enkele tienduizenden euro's per dag''. Zowel de HTM als de Rijksgebouwendienst overwegen de bouwer van de Hoftoren op te laten draaien voor de geleden schade.
Bron: ANP/Weeronline
midden op de noordzee. (k13-a platform)
vlieland. (vlieland)
den helder. (den helder)
stavoren. (stavoren)
lelystad. (lelystad)
ijmuiden. (ijmuiden)
hoek van holland. (hoek van holland)
km 5 voor de kust van renesse. (goeree/renesse)
10 km voor de kust van zeeland. (euro platform)
vlissingen. (vlissingen)
© windfinder.com
Een zware storm trekt over Noord- en West-Europa. In Nederland waait het vooral heel hard langs de kust van Noord-Holland. De KNMI verwacht windkracht 10 met sterke windstoten. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij is daarom extra alert. In Netwerk aandacht voor de reddingsbrigade en het zware weer.
Bron: Netwerk
Met windstoten in de kustregio's van iets meer dan 100 km/u is de storm op zijn hoogtepunt. De komende uren trekt er nog een buienlijn van west naar oost over het land met intensieve regen en nog zware windstoten. Daarna wordt het iets rustiger.
©Weeronline