Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 januari 2008, 10:09 uur | Bericht #8735
Vleugje winter?

Terwijl deze januari op een hoog temperatuursgemiddelde afstevent dat goed past bij het eind van maart, begint februari straks met een gevoelige temperatuurdip. Het kwik komt waarschijnlijk weer eens in de buurt van normale, misschien wel onder normale waarden uit. Daarna – maar dat is natuurlijk wel héél ver weg – lijkt het wederom zeer zacht te worden.

Dit weekeinde is daar nog niets van te merken. De nachttemperaturen liggen boven 5, de dagtemperaturen rond 10 graden. Tussen een hogedrukgebied boven Frankrijk en lagedrukgebieden die ver ten noorden van ons langs koersen, wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd.


Een hogedrukgebied dat de komende dagen zowel in de bovenlucht als aan de grond nog met de kern boven Frankrijk ligt, trekt zich in de loop van dinsdag en vooral woensdag zuidwaarts terug. Die beweging maakt ruimte voor neerslagzones en geleidelijk ook frissere lucht, niet alleen aan de grond. Een flinke uitloper van koude lucht laat zich zien in de bovenlucht (en daarmee ook lagedrukwerking). De hoofdberekening van het Europese weermodel maakt het voor (volgende week) in de nacht naar zaterdag behoorlijk spannend.

Dieper Europa in, richting het midden en vooral oosten van het continent, zien we aan de oostzijde van het hogedrukgebied dat de luchtstromen in zuidoostelijke richting afbuigen. Dit resulteert zondag en maandag aan de noordzijde van het Oostenrijkse gedeelte van de Alpen in sneeuw, vooral verder naar het oosten toe.

Meer sneeuw in de Alpen, en op veel grotere schaal, komt er echter waarschijnlijk aan voor later in de volgende week, tegen en in het volgende weekeinde. Waarschijnlijk, want het is natuurlijk nog wel behoorlijk ver weg in de tijd. Een tak van de straalstroom komt dan een tijdje van globaal west naar oost over de berggebieden te liggen. Dat zou dan in flink wat sneeuw resulteren met ook dalende sneeuwgrenzen.

Want het hogedrukgebied dat de komende dagen nog boven de zuidwesthoek van Europa ligt en bij ons voor de geringe neerslaghoeveelheden in combinatie met een zachte zuidwestelijke stroming zorgt, trekt zich in de loop van dinsdag en woensdag zuidwaarts terug. En ook in de bovenlucht verwijdert de aanvankelijk prominent aanwezige hogedrukwerking zich. Hierdoor komt de weg vrij voor storingen, waarbij een lob met zeer koude lucht in de bovenlucht vanuit het noorden diep Europa inzakt.

De straalstroom komt hiermee deels of geheel ten zuiden van ons terecht, waarschijnlijk dus over onder meer de Alpen. En dan komen wij aan de koude noordelijke kant van de straalstroom terecht, met daarbij een zeer koude bovenlucht.

Het wordt een stukje frisser dan we de afgelopen tijd gewend zijn geraakt met waarden overdag die waarschijnlijk dicht in de buurt van normaal gaan uitkomen (rond 5 graden). En met zo’n koude bovenlucht zouden dan natte sneeuw- en hagelbuien zeker niet ondenkbaar zijn. In tegendeel.


Opnieuw de nacht naar zaterdag volgens het Europese weermodel. De temperaturen dalen in de loop van de nacht tot onder het vriespunt met daarbij nog steeds neerslag, enige tijd in de vorm van sneeuw voor een deel van ons land. De 0-gradengrens is dik blauw weergegeven. De gele en rode vlekken zijn neerslagzones. Of het zóver komt is nog zeer de vraag. Maar het wordt in ieder geval een stuk frisser later komende week. Met zeer wel mogelijk natte sneeuw- en hagelbuien.

Daarbij zien we aan de westzijde van de lob met koude in de bovenlucht (in feite lagedrukwerking in de bovenlucht), met een noordelijke stroming zo nu en dan belletjes met, in vergelijking tot de directe omgeving, nog wat koudere lucht afzakken. Hieronder tekenen zich aan de grond kleine lagedrukgebiedjes af die via Groot-Brittannië op ons af koersen.

Volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel trekt er één daarvan over België ten zuiden van ons langs in de avond en nacht naar (volgende week) zaterdag. En daarbij slingert een zone met regen, maar al snel natte sneeuw, over een deel van ons land. Uiteindelijk dalen de temperaturen in de nacht een tijdje tot onder nul in een aantal gebieden en zou de sneeuw even kunnen gaan blijven liggen.


De bijbehorende kaart met de luchtdruk aan de grond. Ook daar domineert lage luchtdruk in een groot deel van Europa. Een klein lagedrukgebiedje trekt ten zuiden van ons langs. Een volgende laat zich op de kaarten zien bij Schotland.

©Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 352 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 352, lezen 3 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden