Nederland ligt al dagen lang midden in de buien. Het weekend viel volledig in het water. Ook vandaag regent het flink, vooral in het noorden. De grote vraag is, wanneer wordt het nu eindelijk droog?
De afgelopen week was het al niet veel met de winter. Veel wind, weinig zon en hoge temperaturen. Vanaf vrijdag heeft de regen zich in dat rijtje gevoegd. Het weekend viel volledig in het water. De afgelopen 48 uur is er in delen van Overijssel en Gelderland 40 mm neerslag gevallen. Normaal gesproken valt er gemiddeld in Nederland over heel de maand januari 69 mm regenwater. Hieronder ziet u een overzichtkaartje van de neerslag die er gevallen is in Nederland in het afgelopen weekend.
De grote vraag die veel Nederlanders vandaag bezig houdt is wanneer het nu eindelijk eens droog wordt. Het antwoord is dat u nog even geduld moet hebben, want vandaag valt er nog een flinke plens water over ons land. Vooral het noorden heeft daarmee te maken. Plaatselijk kan daar meer dan 20 mm vallen.
Vannacht neemt de buienactiviteit echter langzaam af. In de ochtend regent het dan nog licht. Maar het goede nieuws komt langzaam uit het oosten binnentrekken in de vorm van droog (en wat kouder) weer. Het klaart in de ochtend in heel het land op. Morgen belooft eindelijk weer eens een zonnige dag te worden.
De buien van vandaag zijn te zien op onze buienradar. Morgen wordt de radar eindelijk eens wat rust gegund.
©Weeronline
De regenmeters zijn de afgelopen dagen in veel gebieden rijkelijk gevuld geweest en deze maandag is daarop geen uitzondering. In de tussentijd lopen de totale neerslagsommen steeds verder op. Van afgelopen donderdag tot en met halverwege maandagochtend is er op grote schaal 30 tot 50 millimeter gevallen, op een aantal plaatsen nog meer. En daarbij zijn de hoeveelheden van maandag – tijdens het schrijven van dit verhaal grotendeels nog niet bekend – nog niet eens opgeteld.
Begin maandagmiddag (13.00 uur): grote verschillen in temperatuur laten zien waar het front zich (aan de grond) bevindt: dwars over Friesland en Drenthe.
Verantwoordelijk voor het leeuwendeel van deze neerslag is een regenzone die ons land al vanaf in de loop van vrijdagmiddag in haar greep heeft. Ze vormt de scheiding tussen zachte lucht ten noorden ervan en nog zachtere lucht ten zuiden ervan.
Zaterdag schreven we al over de opvallende verschillen die de locatie van het front verrieden. Maandag was het niet anders – zie ook de afbeelding hiernaast - met grote verschillen in windsnelheid en temperatuur aan het begin van de middag. De neerslagradar van dat moment geeft ook een vrij duidelijke indicatie van de ligging van het front, dat aan de grond zo ongeveer over Texel via het zuiden van Friesland en Zuid-Drenthe naar Duitsland liep. Hierbij is belangrijk te weten dat het front hogerin de lucht (waar de neerslag wordt geproduceerd) niet helemaal op dezelfde plek ligt als aan de grond.
Ook de neerslagradar gaf een goede indicatie van de locatie van het front. Hierbij moet worden aangetekend dat het front hogerin de lucht (waar de neerslag wordt geproduceerd) niet op dezelfde plek ligt als aan de grond.
Grote verschillen in windrichting en windsnelheid (in knopen) laten ook al weinig aan duidelijkheid te wensen over.
De meeste regen is de afgelopen dagen achtergelaten boven het noorden en midden van het land, waar sinds donderdag bijna overal 30 tot 50 millimeter is gevallen. Delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland zaten daar halverwege maandagochtend zelfs al iets boven. Lokaal zijn de totalen opgelopen tot ruim 60 millimeter. In de Achterhoek in Gelderland is tegen de grens met Duitsland in Woold bijvoorbeeld 63,2 millimeter genoteerd. Dat komt overeen met 63,2 liter water per vierkanten meter. Even verderop is men in Lievelde tot 61,9 millimeter gekomen.
De neerslaghoeveelheden gedurende januari tot en met 9.00 uur vanochtend Nederlandse tijd. De invloed van de over het noorden en midden van ons land slingerende regenfront van de afgelopen dagen is duidelijk te zien. Vanaf ongeveer de lijn Leiden - Nijmegen zijn de hoeveelheden het grootst geweest.
De zuidelijke regio’s hebben eigenlijk de hele tijd volop in de zeer zachte lucht gebivakkeerd en dus iets verder van het front. De gemeten neerslaghoeveelheden zijn daardoor in het algemeen kleiner. In grote delen van Limburg is ‘slechts’ 10 tot 15 millimeter gevallen. Flinke gebieden in Brabant zijn echter toch nog tussen 20 en 40 millimeter uitgekomen, vooral gevallen tot en met zondagochtend.
Kijken we naar de totalen van de hele maand januari tot nu toe, dan is de voetafdruk van de nu al dagen boven ons land rondslingerende regenstoring steeds duidelijker te zien. Het gebied waar de afgelopen dagen de meeste neerslag is gevallen, komt ook op dit kaartje terug (zie hiernaast). De lijn Leiden – Nijmegen is zo’n beetje de grens tussen ‘nat’ en ‘nog natter’. Ten noorden ervan is lokaal al zo’n 100 millimeter gevallen.
Het was de afgelopen dagen niet alleen nat, maar ook somber. Afgezien van een vrijdag in het noordoosten van het land nog wel langdurig maar waterig zonnetje, hebben we de zon sinds woensdag niet meer gezien. En deze maandag is het ook al niet opgeschoten.
Verandering is echter in zicht. Ten westen van ons is een knik in de regenzone gekomen en uiteindelijk een lagedrukgebiedje ontstaan. Dit zorgt er allereerst voor dat het later maandagmiddag en in de avond vanuit het westen ook in het midden en zuiden weer op uitgebreide schaal gaat regenen. Het lagedrukgebiedje zelf trekt daarbij over de noordelijke provincies naar Duitsland, en daarmee trekt ook de regenzone weg. Tegen die tijd zullen we op steeds meer plaatsen de 50 millimeter gepasseerd zijn, lokaal vast ergens wel de 70 of heel misschien wel de 80 millimeter (gezien vanaf donderdag).
Ten westen van ons is een scherpe knik in het regenfront gekomen, waardoor een lagedrukgebiedje is ontstaan. Dit lagedrukgebiedje trekt vanavond over het noorden van ons land naar Duitsland weg. En daarmee ook de regenstoring. Daarachter vallen vannacht nog een paar buien gevolgd door een naar noordwestdraaiende wind en brede opklaringen.
Vervolgens trekken in de nacht naar dinsdag nog een paar buien over. Dinsdagochtend verlaten deze via het zuidoosten ons land. Daarachter draait de wind naar het noordwesten en stroomt de minder zachte lucht, die al dagen met de nog veel zachtere lucht in gevecht is geweest, het hele land binnen. Daarbij breken de luchten open en volgen dinsdag een paar mooie zonnige perioden.
Dinsdagochtend trekken de laatste buien via het zuidoosten weg. De storing die de afgelopen dagen voor zulk donker en vaak nat weer zorgde, is dan naar het zuidoosten en oosten vertrokken. Wij profiteren even van mooie zonnige perioden.
Vanaf woensdag, echter, voeren grijze luchten toch voorlopig weer de boventoon, al zullen de neerslaghoeveelheden wel een stukje kleiner zijn dan de afgelopen dagen.
©Meteo Consult, KNMI