De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) maakte dinsdag bekend dat het jaar 2007 het op vier na warmste jaar ooit gemeten is, als gekeken wordt naar de gemiddelde wereldtemperatuur. Laten we de temperatuur boven zeegebied buiten beschouwing dan komen we zelfs uit op de eerste plaats volgens het NOAA. Sinds 1880, het begin van de meetreeks.
2007 inbegrepen, hebben 7 van de 8 warmste jaren plaatsgevonden sinds 2001. Met andere woorden: alle afgelopen 7 jaren staan in de top-8. Kijken we naar de top-10 dan hebben al deze jaren plaatsgehad in de periode vanaf 1995.
De gemiddelde wereldtemperatuur is ruim 0,6 graden gestegen sinds het begin van de 20e eeuw. En sinds 1976 is de stijging per jaar drie maal zo groot als de gemiddelde jaarlijkse stijging over de laatste 100 jaar.
De grootste opwarming – en dat is geen nieuws overigens – heeft daarbij plaatsgevonden op hogere breedten op het noordelijke halfrond. Dat vertaalt zich onder meer terug in een dramatisch snel teruglopende ijsbedekking van de Arctische Zee. In 2007 kon weer een nieuw diepterecord worden opgetekend met maarliefst 23% minder ijsbedekking dan in het oude recordjaar 2005. Het NOAA zegt dat het record volgens het National Snow and Ice Data Center onderdeel is van een aanhoudende trend van ijsbedekkingafname van ongeveer 10 procent per 10 jaar sinds 1979.
Voor het huidige jaar 2008, waarvan we het grootste deel natuurlijk nog voor de boeg hebben, lijkt de wereldgemiddelde temperatuur géén record te gaan boeken. Ten gevolge van een relatief zeer sterke La Niña wordt het in vergelijking met de afgelopen 7 zeer warme jaren naar verwachting (van de Engelse Weerdienst) iets koeler. Maar nog steeds wordt 2008 naar verwachting 0,37 graden warmer in vergelijking met het gemiddelde over de periode 1961-1990 (de periode waarover wereldwijde klimaatnormalen worden gemeten).
©NOAA, Met Office, Meteo Consult