Het afsmelten van ijs langs de kust van Antarctica is de afgelopen tien jaar met 75 procent versneld. Alleen al in 2006 smolt 192 miljard kubieke meter ijs weg, ruim voldoende om heel Nederland 4,6 meter onder water te zetten.
Het smelten komt voor bij gletsjers in het westen van Antarctica en het Antarctische schiereiland. De poolkappen in oosten zijn niet gesmolten. Het smelten van het ijs langs de kust heeft wereldwijd de zee 0,5 millimeter laten stijgen.
Volgens het laatste officieel rapport van het IPCC stijgt de zeespiegel de komende eeuw minimaal 18 centimeter. Hoeveel de maximale stijging wordt, is onbekend. Daarvoor zijn er teveel onzekerheden van wat er momenteel op groenland plaatsvindt. Het Australische Climate Institute gaat uit van een maximale stijging van 1,4 meter in de komende 100 jaar.
©VWKweb
Op tien jaar tijd is het smelten van het ijs langs de kusten van de Zuidpool met 75 procent versneld. In 2006 smolt 192 miljard kubieke meter ijs, voldoende om heel Nederland 4,6 meter onder water te zetten. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het vakblad Nature Geoscience verschijnt.
Afsmelting
De afsmelting doet zich vooral voor in de dalen van de gletsjers in het westen van het continent (132 miljard kubieke meter met een foutenmarge van 60 miljard) en het Antarctische schiereiland (60 miljard kubieke meter met foutenmarge van 46 miljard), zo stelden Eric Rignot van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en zijn team van internationale wetenschappers vast. In het oosten van het continent daarentegen zijn de poolkappen intact gebleven.
Versnelling van de gletsjers
Door het smelten van de 192 miljard kubieke meter ijs is het zeeniveau wereldwijd met 0,5 extra millimeter gestegen, bovenop de stijging die veroorzaakt werd door het broeikaseffect. (Water heeft een grotere massa naarmate het warmer is). "Het verlies aan ijsmassa in de regio Amundsen en het noorden van het schiereiland worden veroorzaakt door de constante versnelling van de gletsjers, terwijl de hoeveelheid sneeuwval in de periode 1980-2004 toegenomen is, vooral dan op het schiereiland", zo blijkt uit de studie.
Satellieten
Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers informatie van satellieten die 80 procent van de kusten van Antarctica bestrijken.
Experts van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hebben in hun laatste officieel rapport, in 2007, geweigerd de maximale stijging van het zeeniveau te extrapoleren naar het einde van deze eeuw omdat er teveel onzekerheden zijn over de snelheid waarmee het ijs op Groenland en Antarctica smelt. De minimale stijging werd vastgesteld op 18 centimeter. Volgens een studie van het Australische Climate Institute kan het zeeniveau op honderd jaar met 1,4 meter stijgen.
Opwarming van de Noordpool
De opwarming van de Noordpool gaat dubbel zo snel als de rest van de planeet. Het ijs op de Noordpool is vorig jaar gesmolten aan een nooit geziene snelheid en zou nog kunnen versnellen omdat de zonnestralen op steeds minder ijs en sneeuw reflecteren.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:32 uur, door Joyce.s
wat deze doem denkers alleen doen is kijken naar wat er gebeurt als het warm en warmer wordt.
er wordt helaas geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de gevolgen van het niet aan groeien van nieuw ijs.
het smeltende ijs zorgt voor en circulatie in de oceaanen en als die vertraagt of helemaal stopt wordt het in onze regio snel kouder en kan er zelfs en ijs tijd ontstaan. en dat kan even goed al over 2 jaar gebeuren.