Het ziet er niet naar uit dat we in Nederland binnenkort met koud winterweer te maken krijgen. Dat is met enkele slagen om de arm te zeggen over een termijn van 10 dagen vooruit.
Natuurlijk neemt de onzekerheid van de verwachting toe naarmate we het weer op een langere termijn willen weten. Dankzij het gebruik van computers is de weerkamer in staat razendsnel de atmosfeer door te rekenen en die snelheid is nodig, want er zijn gigantisch veel berekeningen nodig om een weerkaart voor enkele dagen vooruit te produceren.
Bovendien is het bekend dat een kleine verstoring enorme gevolgen kan hebben voor het weer van de komende dagen. Daarom worden de berekeningen voor één bepaalde weerkaart tientallen keren herhaald, steeds met een iets verstoorde begintoestand. Hiermee kunnen de weerkundigen bekijken wat het effect van een verstoring is op de weersontwikkelingen.
Niet alleen weerkaarten worden op deze manier berekend, maar ook grafieken die bijvoorbeeld het verloop van de temperatuur voor de komende 10 dagen laten zien. Hieronder is zo'n temperatuurgrafiek afgebeeld.
Doordat er tientallen keren gerekend wordt met verschillende uitkomsten ontstaat een pluim. Hoe breder deze pluim, des te meer onzekerheid in de verwachting. Is de pluim smal, dan is het vrijwel zeker dat de gepresenteerde temperatuur gehaald wordt. In de grafiek is met kleuren aangegeven hoe hoog het kanspercentage is dat de uitkomst in een bepaald gebied ligt.
©Weathernews