Het jaar 2007 is al weer bijna over. Het afgelopen jaar zat vol met hoogtepunten wat betreft het weer. Hieronder volgt een overzicht van de hoogtepunten in Nederland het afgelopen jaar.
Storm in Januari
Op 18 januari teisterde een storm ons land. Op meerdere plekken in Nederland werd windkracht 10 (zware storm) gemeten. Ook windstoten kwamen op veel plaatsen boven 100 km/u. Zo haalden Amsterdam en Schiermonnikoog windstoten van 130 km/u. De hardste windstoot werd in Wilhelminadorp (Zeeland) gemeten: 133 km/u.
Op de Nederlandse wegen gebeurden als gevolg van de storm vele ongevallen. Op de N224 bij Ede viel een boom op een auto en kwamen 2 mensen om het leven. Rijkswaterstaat kondigde een verkeersalarm af: er werd met klem verzocht om alleen in noodgevallen de auto te pakken.
Ook de spoorwegen hadden met problemen te maken. Vele bomen belandden op het spoor, waardoor het treinverkeer ernstig ontregeld werd. In de avond legde spoorbeheerder ProRail het treinverkeer in het hele land stil.
Sneeuw
Op 8 februari viel er een dik pak sneeuw in ons land. Behalve voor veel vertier, zorgde de sneeuw ook het uitvallen van treinverkeer en glijpartijen op de Nederlandse wegen. Het KNMI gaf een dag van tevoren een weeralarm af, waardoor files en grote chaos uitbleven.
Vroege hitte
Na de januaristorm en de sneeuw in februari was ook de buitengewoon hete aprilmaand een hoogtepunt. Vanaf 22 maart viel geen neerslag van betekenis. In totaal viel er in april in De Bilt slechts 0,3 mm neerslag. Op sommige plaatsen in het land viel helemaal geen neerslag. Het KNMI in De Bilt registreerde in april al 3 zomerse dagen. Ten zuiden van de grote rivieren werden zelfs 4 zomerse dagen geteld. Zomerse dagen zijn zeer zeldzaam in april. Men spreekt van een zomerse dag als de maximumtemperatuur (in De Bilt) die dat 25 graden of hoger is. Door de warmte en droogte werd de marathon van Rotterdam op 13 april stilgelegd.
Record aantal blikseminslagen
Op 8 juni kreeg Nederland te maken met zware onweersbuien. De onweersbuien trokken over Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland. Later op de avond ontstond een zware onweersbui boven de regio Arnhem/Nijmegen. Het onweer veroorzaakte grote schade in ons land. Bij politie en brandweer kwamen vanuit het hele land meldingen van schade door blikseminslag of wateroverlast binnen. In Cabauw werd 44 mm regen uit de meter getapt. WeerOnline heeft in Google Earth alle blikseminslagen uitgezet. In totaal werden 80.000 ontladingen geregistreerd.
Later in juni veroorzaakten zware onweersbuien meerdere wind- en waterhozen in het land.
Storm?
Na een iets normalere zomer en herfst werd op 5 november flink paniek gezaaid. De Engelse meteoroloog Piers Corbijn stelde in zijn verwachting voor november dat een superstorm West-Europa zou treffen. Corbijn verwachtte de eerste (zeer zware) storm tussen 8 en 13 november. De storm zou voor 80% zeker ons land aandoen. Windstoten tot maximaal 175km/u zouden voorkomen. De tweede, krachtigste, storm zou ons land tussen 23 en 28 november aandoen.Wederom zou Nederland 80% zeker getroffen worden. In deze storm zouden windstoten tot 200 km/u voorkomen. De meteorologen van WeerOnline vonden de verwachting al direct onzin. Meneer Corbijn stelde zijn verwachting steeds opnieuw uit. De tijd heeft geleerd dat de storm nog steeds niet langs is geweest.
Winterwonderland
Als laatste kregen we eind december te maken met uniek inversieweer. Aan de grond was het koud en kwamen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uit. Niet ver boven het aardoppervlak lag een zogenaamde inversie. Een inversie is een luchtlaag waar de temperatuur met de hoogte toeneemt, in plaats van afneemt. Aan de top van de KNMI-meetmast in Cabauw werd op 200 meter hoogte een temperatuur gemeten van bijna 10 graden. De luchtlaag onder de inversie was erg vochtig, en het vocht werd als het ware opgesloten in de onderste luchtlaag. Dit veroorzaakte lage bewolking en mist. In combinatie met de lage temperaturen vroor de mist aan op bomen. Er ontstond ruige rijp. Nederland veranderde in een prachtig winterlandschap. Vanaf 22 december viel de dooi in en verdween het winterlandschap bijna letterlijk als sneeuw voor de zon.
©Weeronline