Kerst 2007 verloopt dit jaar wat de temperaturen betreft redelijk normaal, maar is niet helemaal vrij van winterse invloeden. Wie vanochtend vroeg op was zag rijp op de velden, veel van het ijs uit de laatste vorstperiode lag nog op het water en nog niet alle sneeuwrestanten onder de bomen waren weggedooid. Mark Wolvenne uit Terwolde mailde ons vanochtend dat hij op een beschutte plaats op de uiterwaarden langs de IJssel nog een tijdje heerlijk had kunnen schaatsen. Op natuurijs en bij een prachtige zonsopkomst! Intussen lijkt aan de horizon een volgende periode met winterweer in de maak!
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/db9a2aa5ec.jpg[/img]
Een sfeervol kerstplaatje, gefotografeerd in de buurt van Waalwijk door Martha Kivits.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e52c9ccbe4.jpg[/img]
Schaatsen kon ook vanochtend nog, op de uiterwaarden van de IJssel in de buurt van Terwolde. Mark Wolvenne, de maker van deze foto, zag een tijdens het schaatsen een prachtige zonsopkomst.
Op de weerkaarten van dit moment zien we nog steeds het hogedrukgebied, dat ons tot afgelopen zaterdag vorst bracht. Het centrum van het hogedrukgebied ligt boven Hongarije, bij ons waait aan de noordwestflank ervan een straffe zuidelijke wind, die nog altijd koude en relatief droge lucht uit Frankrijk naar onze omgeving voert. In het zuidoosten van het land kwam het daarin de afgelopen nacht tijdens opklaringen tot net aan lichte vorst, in de rest van het land bleven de temperaturen boven het vriespunt. Omdat het aan de grond wel vroor zat er vanochtend rijp op de velden en herstelde het ijs op het water zich weer iets.
[img width=432 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/834e9addfd.jpg[/img]
De zonsopkomst van vanochtend, gezien door Margriet Vooren in de buurt van het Gelderse Zetten.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/5e302e43d7.jpg[/img]
Een zonsondergang op Ameland, gefotografeerd door Martha Appelman.
Storing
Vervolgens liggen we opnieuw enkele dagen aan de flank van het aloude hogedrukgebied, met zuidelijke tot zuidwestelijke winden. Omdat aan zee een krachtige, vrijdag harde wind komt te staan, gaan de temperaturen nog iets verder omhoog. Toch zal het voor het gevoel vaak aan de koude kant zijn. Een tijdelijke doorbraak van een storing van de oceaan maken we zaterdag mee. Dan dringen de fronten wel tot Nederland door en wordt het regenachtig en winderig. Met 7 tot 9 graden lijkt het tevens de warmste dag te worden.
Lang lijkt het wisselvallige weer niet te duren. Achter het lagedrukgebied van zaterdag, dat zondag via Denemarken naar het oosten weg trekt, bouwt zich boven de Britse eilanden (volgens het Europese model) razendsnel een hogedrukgebied op, dat meteen ook een uitloper naar het hoge noorden uitrolt. In de dagen daarna trekt die uitloper Scandinavië binnen en bouwt zich daar snel verder tot een nieuw, krachtig hogedrukgebied uit. Wordt de wind zondag in Nederland al noordwestelijk, de dagen daarna draait hij verder door via noordoost naar oost en dan lijkt een nieuwe periode met winterweer te beginnen.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d44007e17d.gif[/img]
De weerkaart voor de jaarwisseling, volgens het Europese model van vanochtend. Een prachtige winterkaart met hogedrukgebied boven Scandinavie.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e777f29ea8.gif[/img]
De controlerun van het Europese model legt het hogedrukgebied wat zuidelijker, maar ook dit is een winterse kaart.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/7156ab6e77.gif[/img]
Het Engelse model kijkt nog niet zover. De voor maandag gekozen oplossing is daarbij zeker ook geen koude.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/15a18c31bd.gif[/img]
Ook het Amerikaanse model wilde vanochtend voor de jaarwisseling nog van geen kou weten.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/3f84933320.gif[/img]
De berekening van het Amerikaanse model 6 uur later, opnieuw voor de jaarwisseling, was wel kouder dan zijn voorganger, maar nog steeds tamelijk hardleers.
Echt winter?
De ontwikkeling van het komende weekeinde lijkt sterk op die waarmee ook de vorstperiode van vorige week van start ging. De uitkomst daarvan is inmiddels bekend. Om een echte winter te krijgen, zou het mooi zijn als het nieuwe hogedrukgebied dit keer een tijdje boven Scandinavië zou kunnen blijven liggen. Echte winterkou, die inmiddels nadrukkelijker op de loer ligt in Europees Rusland dan bij de start van de vorige vorstperiode, zou zo wellicht de kans krijgen om ook onze omgeving te bereiken. Alleen dan kan het echt koud worden. Gebeurt dit niet, dan ligt een herhaling van het weertype van vorige week op de loer. Maar ook dat kan prachtig winterweer opleveren, zo weten we sinds zaterdag.
Dat er dit jaar geen sprake is van de spreekwoordelijke kerstdepressie, evenmin van een doorpakkende westcirculatie met de daarbij behorende hoge temperaturen, wind en regen gecombineerd met het feit dat nieuwe kansen voor de winter zich nu alweer beginnen aan te dienen, terwijl de laatste periode met vorst maar net achter de rug is, geeft winterliefhebbers wel hoop op een interessant vervolg aan de winter, de komende twee maanden. Het heeft er nog steeds alle schijn van dat er dit jaar meer mogelijkheden zijn dan andere jaren. Al zal in de werkelijkheid wel moeten blijken of het hier echt om een harde trend gaat of om inderdaad niet meer dan een gevoel, dat verder nergens op gebaseerd is.
©Meteoconsult