De buienradar. Een handig hulpmiddel dat door veel mensen dagelijks gebruikt wordt. Over het algemeen is via de radar goed te zien waar, wanneer en hoe intensief het regent in Nederland.
Er staan in ons land twee (weer)radars, één in De Bilt en één in Den Helder. Samen zorgen ze ervoor dat het maken van de kledingkeus van de dag of het bepalen van de bestemming voor het dagje uit een stuk makkelijker wordt.
Soms worden we echter gefopt door de radar. Er kan bijvoorbeeld een grote zwerm vogels of insecten voorbij vliegen die door de radar ten onrechte gezien wordt als een bui.
Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Momenteel ligt er vlak boven de kou die over ons land ligt een warme luchtlaag die steeds verder naar beneden zakt (inversie). Radarstralen vliegen hierdoor niet recht de lucht in, maar kunnen afgebogen worden. Soms zo ver dat ze weerkaatsen op het aardoppervlak. De radar vangt deze teruggekaatste straling op en wij denken te maken te hebben met een bui. De band bewolking die momenteel boven het noorden en midden van Nederland hangt is een voorbeeld van zo'n foute interpretatie.
Als u in deze regio woont hoeft u zich dus geen zorgen te maken. De geplande speurtocht over de hei of door het bos kan vanmiddag gewoon doorgaan.
©Weeronline