Onderzoek naar de kwaliteit van publieksverwachtingen heeft aangetoond dat WeerOnline in 2007 het gehele jaar een nauwkeuriger weersverwachting heeft uitgegeven dan het nationaal weerinstituut het KNMI.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Meteorologica nummers 3 en 4 door de Nederlandse Vereniging van BeroepsMeteorologen (NVBM).
In de periode van 5 november 2006 t/m 30 september 2007 zijn de verwachte maximum temperaturen voor Groningen en Utrecht van zowel het KNMI (www.KNMI.nl) als WeerOnline (www.weeronline.nl) dagelijks om 09.00 uur geregistreerd. De verwachte maximum temperaturen van beide organisaties zijn vergeleken met de officiële waarnemingen van de weerstations in Eelde en in De Bilt. Uit het verschil tussen de verwachtingen en de waarnemingen werd vervolgens met een statistische methode de kwaliteit van de weersverwachting vastgesteld. WeerOnline had in elke maand een betere weersverwachting dan het KNMI.
Erik Brink, directeur van WeerOnline,: “de laatste twee jaar hebben we zwaar geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van onze weersverwachting. Met behulp van een unieke MOS-methode zijn we nu in staat om wereldwijd een nauwkeurige lokale weersverwachting te maken. Naast de weersverwachting betrekken we namelijk ook de waarnemingen van de laatste 5 tot 10 jaar in onze lokale verwachtingen. Mede door de snelle klimaatsverandering zijn we daardoor in staat onze weersverwachtingen af te stemmen op de lokale omstandigheden. Ook in 2008 zullen we een aantal fundamentele verbeteringen gaan doorvoeren aan ons verwachtingsmodel. De onderzoeken zijn daarvoor inmiddels afgerond en zien er veel belovend uit. De eerste maanden van 2008 gaan we deze nieuwe techniek al implementeren:â€.
Weerproviders
In het onderzoek zijn ook de weersverwachtingen van de andere weerproviders in Nederland meegenomen. Een onderlinge vergelijking leert dat in verschillende perioden van het jaar, verschillende providers beter scoren. WeerOnline heeft de beste weersverwachting gegeven in de zomerperiode. De weersverwachting van MeteoConsult scoorde beter in de winterperiode.
©Weeronline