Wij zitten in de ‘droge kou’, met tot en met het volgende weekeinde neerslagloze dagen. En, met een paar zogeheten ijsdagen in zicht; etmalen waarin de temperatuur niet boven het vriespunt komt. Lokaal is er wat lichte motsneeuw gevallen, maar verder is sneeuw bij ons niet aan de orde. De droge condities worden opgewekt door de nabijheid van het momenteel belangrijkste weersysteem voor Europa: een hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië.
Aan de oostzijde van dat hogedrukgebied wordt koude lucht behoorlijk ver zuidwaarts geduwd, over Roemenie, Bulgarije, de landen van voormalig Joegoslavië en ook over delen van Italië. Terwijl in onze contreien de lucht uitermate stabiel is van opbouw (met een flinke inversie, zie ook het verhaal van een paar dagen geleden over de stoompluim), is de lucht in het zuidoosten en zuiden van Europa zeer onstabiel. En als het dan maar koud genoeg is, dan krijg je geen regen- maar sneeuwval. Het heeft de afgelopen tijd al geregeld fors gesneeuwd in Roemenie en omstreken, nu heeft de koude lucht ook delen van Griekenland en Italië bereikt.
Aanwitting
En zo werd het vandaag wit in het Griekse Thessaloniki, Alexandroupolis en wijde omgeving. Op de diverse webcams is het aanwitten van straten en daken goed te zien. En ook in de hele oostelijke helft van Italië was het aan het sneeuwen. En dan moet u ook denken aan de regio’s die pal aan het strand liggen; Bari, Pescara, Brindisi. En, verder naar het noordwesten, in Zuid-Frankrijk, werd het ook wit in plaatsen als Montpellier, Nimes en Orange.
Volg de kou
De koude lucht is op de temperatuurkaarten hiernaast goed te volgen. Vanmiddag bevond de koudste lucht zich boven het zuidoosten van Europa en boven oostelijk Italie. Dat zijn de donkerblauwe zones, met op 1500 meter hoogte temperaturen tussen min 5 en min 10 graden (lichtblauw zijn temperaturen tussen 0 en min 5, geel zijn temperaturen tussen 0 en plus 5). Zodra die lucht verder zuidwaarts probeert te zakken, komt deze boven de relatief warme Middellandse Zee. Dit leidt tot buien, maar ook tot een aanwarming van de lucht. In de loop van de tijd zien we de koude lucht ook geleidelijk steeds verder Spanje intrekken. Aan de grond wordt het daar voorlopig moeilijk om nog boven de 10 graden uit te komen. Dat lukt alleen nog bij de zee, indien er een aanlandige wind waait. Maar ja, daar krijg je tegelijkertijd wel veel interactie met het relatief warme water en zullen dus gemakkelijk buien gevormd worden. En zo blijven alle regio's rondom de Middellandse Zee voorlopig uiterst gevoelig voor neerslag.
Meer sneeuw daar?
Aangezien de allerkoudste lucht zich in de loop van deze zaterdag wat noordwaarts terugtrekt, zal het voorlopig niet meer sneeuwen aan de Italiaanse en Griekse kust. Landinwaarts, in de heuvels en bergen, is dat nog wel geregeld aan de orde. In Zuid-Frankrijk is het de komende tijd droog, en zonnig.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/15210fd55b.jpg[/img]
Thessaloniki (Griekenland) in de sneeuw. Een webcamplaatje van zaterdagochtend.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/6bb329fc53.jpg[/img]
En ook sneeuw in Foggia (Italie, ten noorden van Bari).
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/b3d1598e19.jpg[/img]
De temperaturen op 1500 meter hoogte geven vaak een aardige indicatie waar de koudste lucht zich bevindt. Dit is de kaart van vanmiddag 12.00 uur.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e2fc3567b6.jpg[/img]
De 1500 meter temperatuur die zondagmiddag wordt verwacht (ECMWF-model).
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/5fe656d14b.jpg[/img]
De 1500 meter temperatuur die maandagmiddag wordt verwacht (ECMWF-model).
[img width=400 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/66931ccc04.jpg[/img]
Webcambeeld van zaterdagmiddag uit Griekenland. Kavala. U ziet de witte daken, en op de achtergrond de zee. Zo kennen we de Griekse kust niet.
© meteowebcam.it, meteokav.gr