A farmer takes water from a dried-up pond to water his vegetable field on the outskirts of Yingtan, Jiangxi province December 10, 2007. China experienced serious drought this year, which was the worst for a decade, the State Flood Control and Drought Relief Headquarters said, according to Xinhua News Agency.
Bron: REUTERS
In China hebben momenteel 50 miljoen mensen te maken met gebrek aan drinkwater. Reden is de aanhoudende droogte in grote delen van het land.
Waterbekkens zijn vrijwel leeg doordat het al maanden weinig heeft geregend. Het grootste meer van China, Poyang in de provincie Jiangxi, is al bijna drooggevallen. Het meer dat in de regentijd 4400 vierkante kilometer groot is en in de droge tijd 1000 vierkante kilometer, is deze dagen gereduceerd tot 50 vierkante kilometer. De droogte heeft ook tot gevolg dat in 2007 door mislukte oogsten 37 miljoen kilo graan verloren is gegaan. Volgens meteorologen is er nog geen zicht op langdurige regenval, waardoor de problemen toenemen. Volgens klimatologen wordt de komende jaren de wateraanvoer uit de Himalaya minder, waardoor China te maken krijgt met minder zoet water.
©Weeronline
Ruim twee miljoen Chinezen in het noorden van het land kampen door aanhoudende droogte met een tekort aan drinkwater. Door de droogte in de noordelijke provincies is veel vee omgekomen en veel akkerland verloren gegaan. Dit meldt het staatspersbureau Xinhua.
De zuidelijke en centrale regio's van China werden wekenlang geteisterd door de zwaarste sneeuwstormen van de afgelopen vijftig jaar, maar in het noorden is de afgelopen maanden juist uitzonderlijk weinig regen en sneeuw gevallen. De landbouwregio heeft minder watervoorzieningen dan het zuiden, maar moet wel meer graan verbouwen voor een almaar groeiende bevolking.
Een kanaal van de rivier de Yangtze naar het droge noorden zou uitkomst moeten bieden. Dat project is begonnen, moet in 2050 voltooid zijn en kost 39 miljard euro.
©HLN | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:25 uur, door Joyce.s
De laatste maanden heeft het zuiden van China te maken gehad met zeer koud winterweer en erg veel sneeuw. In noorden is het omgekeerde het geval Het noorden heeft momenteel te maken met extreme droogte. De water reserves zijn in de omgeving van Beijing en Tianjin sterk geslonken met als gevolg dat 2.4 miljoen mensen dreigen een tekort aan drinkwater te krijgen. In sommige gebieden is het neerslagtekort opgelopen tot 70% t.o.v normaal. Chinese meteorologen denken dat het extreme weer in hun land mede te maken heeft met La Nina.
©VWK