Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân heeft dinsdag het Woudagemaal in Lemmer aangezet om de grote hoeveelheid regenwater van de afgelopen dagen weg te malen.
Door de zware regenval en de harde wind is de waterstand in de Friese boezem 13 centimeter hoger dan het waterschap wil. Zondag is het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren al aangezet om het water op het IJsselmeer te spuien. Het oude Woudagemaal moet echter bijspringen omdat nog meer regen wordt verwacht. Het Woudagemaal is het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De afgelopen drie dagen is er in de regio tussen de 20-35 mm neerslag gevallen. Tot en met het weekend kan daar nog zo'n 40 mm neerslag bijkomen.
Weeronline
Nou Jeroen dan wil je vast wel iets voor mij doen? Foto's ervan maken als je tijd hebt.
Bij ons staat er ook wat water op de weilanden maar heeft niet zoveel van betekenis het polderwater staat wel een klein stukje hoger
De aanhoudende regenval veroorzaakt de eerste problemen. Wetterskip Fryslân heeft dit weekeinde het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom gebracht om het overtollige water uit de provincie weg te pompen naar het Iselmar. Dit gebeurt alleen in bijzondere situaties. Foto: Astrid Velthuis
Door de vele neerslag en de harde wind is zondagmorgen een gemiddelde stand van de Friese boezem gemeten van 0,43m - NAP. Het streefpeil is 0,52m - NAP.
Sinds vrijdagmiddag is er vooral in het noorden en midden erg veel regen gevallen. Zo meldt Nijbroek 50, Enschede 49, Borculo 44 en Diever 42 millimeter. De verwachte neerslag tot en met vannacht is nogeens 40 mm. Het spuien van water op de Waddenzee bij Harlingen en Lauwersoog is tot en met maandag beperkt mogelijk.
Bij de huidige weerverwachting wordt er rekening mee gehouden dat de gemiddelde boezemwaterstand tot 0,32m -NAP zal komen. Na dinsdag zal de boezemwaterstand weer dalen. Donderdag werd het J.L. Hooglandgemaal in Stavoren al in bedrijf gesteld.
Omdat de grond door de natte periode geen water meer opneemt, komt het regenwater direct in de Friese boezem en in de poldersloten terecht waardoor de waterstand stijgt. Het Woudagemaal moet daarom bijspringen om de vergrote toevoer op de boezem te verwerken. Het stoomgemaal gaat in ieder geval de komende week draaien. Als het nodig is, pompt het gemaal 4 miljoen liter water per minuut naar buiten.
©Weer.blog | Gewijzigd: 13 februari 2017, 12:25 uur, door Joyce.s