"Het belangrijkste is dat ontwikkelde landen zich na 2012 aan hun verplichtingen ten aanzien van het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen blijven houden", zei woordvoerder Song Dong van het ministerie van buitenlandse zaken.
Met zijn florerende economie zal China naar verwachting over niet al te lange tijd de Verenigde Staten passeren als grootste producent van broeikasgassen. Andere landen en milieuorganisaties zullen daarom op de klimaatconferentie waarschijnlijk hun aandacht mede op China richten en China is kennelijk alvast in de verdediging gegaan.
Op de klimaatconferentie zal worden gepraat over een nieuw klimaatverdrag, als opvolger van het tien jaar oude verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt en waarin staat dat 36 industrielanden de uitstoot van broeikasgassen in dat jaar met 5 procent moeten hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. De ontwikkelingslanden worden in dat verdrag ontzien, wat in 2001 voor de Amerikaanse president George Bush reden was het verdrag op te zeggen. De VS willen dat in een nieuw verdrag aan alle vervuilers eisen worden gesteld. China betoogt dat het de armoede niet goed meer kan bestrijden, als het de uitstoot van broeikasgassen drastisch moet terugbrengen. De afgelopen maanden heeft het land bij andere opkomende economieën, zoals India, steun gezocht voor dit argument. China voert ook aan dat de rijke landen historisch gezien verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, omdat zij al honderden jaren broeikasgassen de lucht in sturen.
Ministeriewoordvoerder Song zei ook dat de rijke landen de hoeveelheid broeikasgassen die ze uitstoten per hoofd van de bevolking zouden moeten terugbrengen naar het niveau van de ontwikkelingslanden. De uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking bedraagt in China nog altijd een fractie van die in de VS.
©de Pers