In Tibet stijgen de temperaturen tengevolge van het opwarmen van de aarde veel sneller dan in de rest van China. Dat heeft als gevolg dat zich steeds vaker droogtes en branden voordoen in het hoog in de Himalaya gelegen gebied.
De gemiddelde temperatuur in Tibet is in de afgelopen veertig jaar gestegen met 0,3 graden Celsius per tien jaar, terwijl de gemiddelde stijging over heel China 0,4 graden per honderd jaar bedraagt, aldus een bron bij het klimaatbureau van de meteorologische dienst van Tibet.
Het is al langer bekend dat hooggelegen delen van de wereld veel gevoeliger zijn voor de klimaatverandering en Chinese geleerden hebben al vaker gewaarschuwd dat de stijgende temperatuur het milieu van Tibet verandert doordat gletsjers smelten, de sneeuwgrens opschuift en er woestijnvorming plaatsvindt. Het persbureau Xinhua meldde woensdag dat rampen als droogtes, aardverschuivingen, sneeuwstormen en branden in Tibet steeds vaker voorkomen.
De grote Chinese rivieren de Yangtze en de Gele rivier ontspringen op het uitgestrekte Qinghai-Tibetplateau in West-China en Chinese wetenschappers zeggen dat de hoeveelheid water die ze van het plateau omlaag brengen al is geslonken doordat de moeraslanden die de rivieren voeden tengevolge van de klimaatverandering uitdrogen.
De Dalai Lama, de in ballingschap levende geestelijk leider van de Tibetanen, waarschuwde woensdag tijdens een bezoek aan Japan voor de schade die Chinese industrieën aan het Tibetaanse milieu toebrengen. Industriële vervuiling van het kwetsbare hoogland kan honderden miljoenen mensen in Azië schade berokkenen, omdat veel van de rivieren waaraan Azië zijn drinkwater onttrekt, in Tibet ontstaan, zei hij. "Het klimaat van het Tibetaanse plateau is hoog en droog en deskundigen zeggen dat zo'n milieu, als je het eenmaal schade hebt toegebracht, veel langer nodig heeft om te herstellen dan lager gelegen gebieden.". De regering heeft weliswaar milieuregels ingesteld, zei de Dalai Lama, maar door corruptie wordt daar gemakkelijk de hand mee gelicht.
De Japanse regering mijdt elk contact met de Dalai Lama omdat zij haar best doet de betrekkingen met China te verbeteren. De Dalai Lama zei daar niet mee te zitten. Hij herhaalde nog eens dat hij niet uit is op onafhankelijkheid voor Tibet, maar op 'echte autonomie'. Volgens hem zijn 'veel verstandige Chinezen' het daar helemaal mee eens, maar maakt het behoudende kamp problemen 'uit angst en achterdocht'.
©depers