De komende dagen staan in het teken van de beruchte föhnwind. De temperaturen ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen oplopen tot boven 15 graden, dat wil zeggen dooi tot in het hooggebergte.
Een zogenaamde föhnmuur, zoals je deze de komende dagen nabij de Alpenhoofdkam kunt waarnemen.
Gisteren werd het in het Zwitserse Chur al 7 graden, vandaag wordt het op sommige plaatsen meer dan 10 graden en deze trend zet zich de komende dagen door, ook in Oostenrijk. Woensdag en donderdag kan het in sommige dalen weleens 17 graden gaan worden. Daarbij waait er, zeker in de bergen, een stormachtige warme wind met snelheden tot zelfs 130km/uur! Dat het sneeuwdek aangetast gaat worden staat dus wel vast. Alleen hangt het van de ligging af welke dalen het meest onder de föhn te lijden hebben. Mijn collega van versesneeuw heeft hierover laatst een interessant artikel geschreven.
Overigens bestaat er de nodige discussie over de föhn. Is ie nu wel of niet schadelijk. In de Alpen wordt in ieder geval terecht gesproken over een 'schneefresser'. Naast de ermee gepaard gaande hoge temperaturen stimuleert deze droge valwind ook nogeens de verdamping en 'vreet' de sneeuw als het ware in een paar uur weg. Dit is echter geen grootschalig gebeuren, zoals gezegd de ligging in het gebergte bepaalt in grote mate het effect van föhn en ook de combinatie met de zon speelt logischerwijs een rol. Het is wel iets om in de gaten te houden de komende dagen want het kan weleens hard gaan met dat mooie dek!
De Alpenzuidzijde heeft geen last van föhn. De Franse Alpen krijgen in de loop van woensdag boven 2000m te maken met sneeuw. Donderdag, vrijdag en zaterdag breidt de neerslag zich uit over de hele zuidkant van de Alpen waarbij erg grote hoeveelheden kunnen gaan vallen. Nadeel voor de lagere gebieden is de aanhoudende relatief hoge sneeuwgrens.
Na het weekend wordt het ook voor de noordalpen weer interessant. Er lijkt zich weer een koude noordwestelijke stroming te gaan ontwikkelen met talrijke winterse buien, ditmaal tot in de dalen.
©wintersportblog | Gewijzigd: 13 februari 2017, 12:34 uur, door Joyce.s
Vandaag beleeft de föhn zijn laatste dag in Oostenrijk. Op diverse plaatsen is erg veel sneeuw verdwenen, gelukkig oogt het op veel plaatsen nog wit, zoals hier in Kitzbühel, waardoor tenminste een onderlaag behouden is gebleven. De komende dagen staan ook voor de noordalpen weer in het teken van sneeuw.
[img width=426 height=320]http://farm3.static.flickr.com/2273/2056101389_60cd40a4ed_o.jpg[/img]
De föhn leverde gisteren wel schitterende luchten op aan de noordzijde van de Alpen. In sommige dalen kwam de föhn niet tot aan de grond doordat de zwaardere koude lucht zich niet makkelijk liet verdringen. Dit leverde een mooie inversie op zoals hier links in Aichereben. In de mist bleef het koud terwijl de temperatuur daarboven ruim boven nul lag. Tegelijkertijd ontstonden even ten noorden van de alpenhoofdkam de typische 'gelaagde' föhnwolken. Ik pikte er eentje mee op deze webcam van Königsleiten.
[img width=429 height=320]http://farm3.static.flickr.com/2046/2054120419_def313811d_o.jpg[/img]
[img width=426 height=320]http://farm3.static.flickr.com/2381/2054120359_1a132daeaf_o.jpg[/img]
Vandaag verplaatst de neerslag boven Italië zich steeds verder naar het oosten waardoor het later vandaag in Süd- en Ost-Tirol steeds meer begint te regenen. De sneeuwgrens ligt op een relatief hoog niveau, zo vanaf 2000m. Ook het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) krijgt langzaam met neerslag te maken.
Morgen is het in heel Oostenrijk bewolkt met vooral in het zuiden flinke sneeuwval boven 1800m. Ook in het noorden sneeuwt het dan maar beduidend minder. Wel daalt de sneeuwgrens hier geleidelijk naar zo'n 1200m zodat de sneeuw dÃe valt eerder blijft liggen. Ook de Dolomieten houden nog last van neerslag.
Zondag komt vanuit het noorden koudere lucht dichterbij waardoor de sneeuwgrens ook in het zuiden langzaam tot in de dalen zakt. Het is even afwachten hoe groot de hoeveelheden zullen uitvallen. Zowel vanuit de Middellandse Zee als vanuit Duitsland naderen storingen, die elkaar mogelijk gaan versterken!
Maandag en dinsdag komen we in een noordelijke stroming terecht die vooral aan de noordzijde sneeuw brengt. Vanuit Frankrijk komt wel hogedruk naderbij zodat de sneeuw vanaf dinsdag langzaam onderdrukt gaat worden. Ook gaat de wind er langzaam uit en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Het ziet ernaar uit dat er vanaf woensdag (in Frankrijk al eerder) zeker één of twee mooie dagen aan zitten te komen. De temperaturen stijgen langzaam wel weer tot bovennormaal maar tot föhn komt het waarschijnlijk niet meer.
©Wintersportblog