Wederom precies op een weekeinddag, de tweede zondag op rij, hebben we het beste weer van de week. Zondag wordt een heerlijke dag. Maandag volgt echter een scherpe omslag.
Het is een vaak voorkomende situatie in Nederland, zeker in de maanden in en rondom de zomer, dat we wisselvallig weer afwisselen met een opleving met meer zon, waarin de temperatuur ineens sterk omhoog gaat. Meestal duurt dit maar kort en is het even later alweer wisselvallig. Juist de dag die aan de omslag vooraf gaat, is het dan vaak het warmst.
Zondag is weer een sprake van zo’n klassieke situatie. Na een vooral in het noorden en midden overigens nog tegenvallende zaterdag, wordt zondag aan de voorzijde van beduidend koudere lucht die vanuit het westen probeert binnen te dringen, extra warme lucht aangevoerd. Deze wordt met een zuidelijke stroming ons land binnengestuwd, aan de grond, maar ook in de bovenlucht.
Het lijkt daarbij haast wel zomer, want boven Frankrijk zien we een neiging tot ontwikkeling van regen- en onweersbuien die tegelijkertijd vanuit het zuiden het zonnige weer bedreigen. Naast zonnige perioden hebben we zondag dan ook stapelwolken. Zeer waarschijnlijk groeien de stapelwolken nergens uit tot zo’n ‘zomerse’ bui.
‘Zomers’ is op zijn plaats, omdat de temperaturen behoorlijk klimmen en heel misschien zelfs lokaal in het zuidoosten 25 graden kunnen gaan halen. Dat zou daar officieel een zomerse dag betekenen. Historisch gezien is dit zeker niet uitzonderlijk in deze tijd van het jaar, maar ook met die wetenschap blijft komende zondag natuurlijk een heerlijke dag.
Maandag maakt het koufront dat uit het westen aan komt zetten, met regen- en mogelijk onweersbuien een al even klassiek einde aan de korte (na)zomerperiode. Het oosten blijft mogelijk eerst nog vrij warm die dag. De dagen erna is daar geen sprake meer van met maxima rond 15 graden.
Blijf op de hoogte van de laatste verwachtingen over de hoeveelheid zon en de hoogte van de temperaturen gedurende dit weekeinde, en ook daarna, via de Meteo Consult Weerlijn: 0900-9725 (50 cent/ minuut). Verwachtingen ingesproken door onze radiometeorologen.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/fb98a47f0b.gif[/img]
Zondag: een klassieke situatie: aan de voorzijde van een koufront behorende bij lagedrukgebieden ten (noord)westen van ons, wordt warme lucht vanuit het zuiden aangezogen. De gekleurde vlekken geven aan waar het naar verwachting regent. Ten westen van ons is het koufront te zien. Boven Frankrijk ontstaan een paar onweersbuien. In Nederland zijn er flinke zonnige perioden bij vrij hoge temperaturen.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/14baf83804.gif[/img]
Maandag komt er dan vanuit het westen - net zo klassiek - een einde aan de korte warme periode, wanneer het koufront vanuit het westen over ons land trekt.
[img width=480 height=269]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e2a0e5f2e3.jpg[/img]
De zon had het vandaag in het noorden en eerst ook midden van het land moeilijk. Zaterdag gaan we op herhaling. Zondag overheersen zonnige perioden overal in het land de hele dag. Foto: Roel de Haan
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c790ab4604.jpg[/img]
Lekker in het zonnetje. Foto: Ton Bloem.
© meteoconsult