19 september 2007 - Van 24 t/m 28 september a.s. wordt in de RAI in Amsterdam een internationale Conferentie gehouden over weersatellieten. Het KNMI is gastheer van deze Conferentie met meteorologen en wetenschappers uit de hele wereld.
Eumetsat satellietconferentie in Amsterdam
[img width=290 height=320]http://www.knmi.nl/VinkCMS/mmbase/images/36668;jsessionid=A931B0EC2CACBA3D3E6FEE14F75FDAC4[/img]
Satellietinformatie in weer, klimaat, oceanen en milieu
De 2007 EUMETSAT Meteorological Satellite Conference en de 15e American Meteorological Society (AMS) Satellite Meteorology & Oceanography Conference is de tweede gezamenlijke Conferentie van Europese en Amerikaanse weersatellietdeskundigen.
In het programma komt een breed scala aan onderwerpen aan bod, zoals nieuwe en toekomstige satellietprogramma’s ten behoeve van weersvoorspelling, onderzoek naar klimaatverandering en het milieu.
Nieuwe gevanceerde satellietsystemen
Eén van de belangrijkste doelstellingen is het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en het gebruik van weersatellieten. De Conferentie biedt ook een blik in de toekomst met nieuwe geavanceerde satellietsystemen. Daarnaast is het een unieke gelegenheid voor contacten op het hoogste niveau tussen beleidsmakers op het gebied van satellietprogramma’s aan beide zijden van de Atlantische oceaan.
Alle uithoeken van de wereld vertegenwoordigd
Ruim 550 specialisten uit 42 landen komen vanuit alle uithoeken van de wereld naar Amsterdam om te praten over weersatellieten en de toekomst van satellietwaarnemingen voor meteorologie en milieumonitoring. Op de eerste dag van de Conferentie, op maandag 24 september, worden toespraken gehouden door Mevr. Tineke Huizenga-Heringa, Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Dr. Frits Brouwer, Hoofddirecteur van het KNMI, Dr. Lars Prahm, Director-General van EUMETSAT, Mevr. Mary E. Kicza, Assistant Administrator, National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), USA, en Dr. Philip A. Ardanuy van AMS.
Tijdens de Conferentie wordt nader ingegaan op lopende en toekomstige satellietprogramma’s in Europa en de Verenigde Staten en onderlinge samenwerking op dit gebied. Bovendien komen de programma’s uit Japan, Rusland, Korea en India aan bod. Andere onderwerpen zijn het gebruik van satellietwaarnemingen in de weer- en oceaanmodellen, milieu, oceanografie, atmosferische samenstelling, klimaatonderzoek en wolken. Deze onderwerpen komen ook aan bod in uitgebreide postersessies die gedurende de hele week plaatsvinden.
EUMETSAT
De Europese Organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, EUMETSAT, is een intergouvernementele organisatie, gevestigd in Darmstadt, Duitsland. Momenteel zijn 20 Europese landen volwaardig lid van EUMETSAT (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland). Daarnaast dragen nog 10 landen bij als zgn. samenwerkend lid (Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Tsjechië).
EUMETSAT heeft momenteel vier geostationaire satellieten (op een vast punt boven de evenaar) in gebruik: Meteosat-8 en -9 boven Europa en Afrika, en Meteosat-6 en -7 boven de Indische Oceaan.
De Metop-A, de eerste Europese satelliet in een polaire baan om de aarde, is vorig jaar in oktober 2006 gelanceerd en levert operationele gegevens sinds 15 mei 2007.
De gegevens, producten en diensten van de EUMETSAT satellieten geven een significante bijdrage aan de weersvoorspellingen en de monitoring van het klimaat op wereldschaal.
Persconferentie
Op maandagochtend 24 september vindt er ook persconferentie plaats met een aantal presentaties waarin onder andere het KNMI nader in zal gaan op gebruik van weersatellieten voor de voorspelling van extreem weer en de verandering van het klimaat. Belangrijk onderwerp is het gebruik van Metop-A gegevens voor onderzoek van klimaat en atmosfeer, de numerieke weersvoorspelling en oceanografie. De persconferentie vindt plaats in het Forum Centrum van de Rai, zaal M, ingang 20. Melden bij de registratiedesk.
© knmi
Beelden van de aarde gemaakt met de Metop-A.
e in oktober met een Sojoez gelanceerde eerste Europese polaire weersatelliet Metop-A heeft de weersvoorspellingen al grondig verbeterd en zal binnenkort betekenisvol bijdragen aan de monitoring van het milieu, zo hebben experts gezegd op een congres in Amsterdam.
De Metop-A is eigendom van de Europese uitbater van weersatellieten Eumetsat. De organisatie is vooral bekend van de Meteosats die een geostationaire baan rond de Aarde draaien, terwijl de Metop-A de eerste polaire satelliet is waarover de Europese meteorologen kunnen beschikken.
Hoewel het tuig pas in mei regulier in dienst kwam, heeft de satelliet de weersverwachtingen al verbeterd, zei directeur Lars Prahm van Eumetsat op een persconferentie. Die verbetering kon er komen dankzij de precisie zonder gelijke en de metingen van meerdere variabelen.
Garry Davis van de Amerikaanse weerorganisatie NOAA zei dat de Metop-A "de grootste vooruitgang in dertig jaar is".
(belga/vsv)