Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Jan 2025 06:23:43

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 18:38:12

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 18:38:12

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 09:21:39

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:50

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Shasta, CA; Tehama, CA.

4 Jan 2025 02:27:52

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 22:38:42

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Soto, LA; Natchitoches, LA; Sabine, LA; Sabine, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Natchitoches, LA; Sabine, LA.

3 Jan 2025 10:08:45
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 september 2007, 20:00 uur | Bericht #5804
Hoogzomer september 2006

Echt mooi nazomerweer met langdurig maximumtemperaturen tussen 20 en 25 graden en veel zon lijkt er deze september maar niet in te zitten. Vorig jaar was dit in een periode rond het midden van de maand wel anders. Hoewel, het woord ‘nazomer’ is hier eigenlijk niet op z’n plaats: het was eerder ‘hoogzomer’.

Als we 12 september (de datum van deze woensdag) als eikpunt nemen dan zien we dat het vorig jaar bijna overal ruim 25 graden werd met veel zon. Een paar dagen eerder, op 9 september, ijlde de teleurstelling over een zeer tegenvallende augustus na een extreem warm begin van de zomer, nog na. De eerste 9 dagen van september 2006 waren wisselend met soms rustige perioden met redelijk wat zon, dan weer licht wisselvallig weer. De maximumtemperaturen lagen vaak iets boven 20 graden. Vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar geen langdurige ‘nazomerse’ omstandigheden. Qua temperaturen sprong alleen 6 september eruit, met 22 tot 27 graden.

Dat was echter slechts één dag. Vanaf 11 september zouden er een stuk meer volgen, maar het verhaal begint eigenlijk op 9 september 2007. De weerkaarten leken toen vrij veel op die van de dag van morgen (donderdag): een kern van hoge druk boven onze omgeving.

Het verschil met vorig jaar is, dat we deze september al wekenlang met een sterk hogedrukgebied in de buurt van Ierland te maken hebben. Dat weet maar van geen wijken en veroorzaakt bij ons overwegend westelijke tot noordelijke winden met gematigde temperaturen. Ook morgen blijft dit hogedrukgebied in stand en richting het weekeinde komt alles in het oude stramien terecht met winden uiteindelijk ‘gewoon’ weer uit richting rond west of noordwest.

Vorig jaar was dat wel anders. Een kern van hoge druk op 9 september boven het noorden van het land sloot zich vanaf de 10e aan bij een hogedrukgebied dat zich juist ten oosten van ons ontwikkelde. Een sterk hogedrukgebied ontstond boven Midden-Europa en zou de dagen erna met zijn kern langzaam steeds iets verder naar het oosten trekken, in de richting van Rusland, met daarbij vanaf de 13e steun van hoge druk boven Scandinavië. En ook boven een groot deel van de rest van het vasteland van Europa hogedrukwerking. Storingen bleven op afstand of werden flink verzwakt en we hadden een week lang zomerweer.

9 en 10 september zaten de winden reeds in de oosthoek, en op 10 september werd het zeer lokaal precies 25 graden. Bovendien was er flink wat zon. Met winden tussen oost en zuid lagen de maximumtemperaturen vanaf de 11e bijna overal dagelijks boven, vaak ruim boven, 25 graden, officieel zomerse dagen dus. 12 september werd het in Ell in Limburg zelfs tropisch warm met 30,2 graden. Later die dag zou een verdwaalde onweersbui daar 4 millimeter regen opleveren.

Maar dat deerde de zomerepisode niet, want met veel zon werd het de volgende dag op 13 september nog steeds 23 graden op de Wadden tot een afgeronde 30 (29,9) in Arcen in Limburg. En hoewel het ook de dagen erna nergens tropisch warm meer zou worden, kwamen tot en met 16 september de temperaturen bijna overal dagelijks boven 25 graden uit, op veel plaatsen zelfs ruim daarboven. Wel dreven soms wolkenvelden over die her en der een spat regen afleverden, maar verder speelde de zon nog steeds een grote rol.

17 september kwamen de zaken er dan toch echt anders voor te staan. Het hogedrukgebied in het noordoosten van Europa had de dagen ervoor al concurrentie gekregen van lagedrukgebieden die zich vanuit het zuiden en westen steeds meer met ons begonnen te bemoeien. 17 september zelf lag een kern van lage druk zelfs boven ons land, met in het noordoosten in de warme lucht nog maximumtemperaturen van 25 graden, maar in grote delen van het land bij veel bewolking en naar west- tot noordwest gedraaide winden niet warmer dan 17 tot 19 graden.

De rest van september zagen de weerkaarten er een in het algemeen stuk minder stabiel uit, maar desondanks kwam het op 21, en 22 september op veel plaatsen wederom tot (ruim) 25 graden.

Na een tegenvallende augustus bleek september de warmste in haar soort in tenminste 3 eeuwen tijd. De gemiddelde maandtemperatuur kwam uit op 17.9 graden. Daarmee was de maand bijna 4 graden warmer dan normaal en ongeveer een halve graad hoger uitgekomen dan de warmste septembermaand sinds 1706. Nu zeggen deze getallen niet zo heel. Veel sprekender is de vergelijking met het zuiden van Frankrijk waar in september de gemiddelde etmaaltemperatuur ongeveer 18 graden is.

De eerste 11 dagen van deze september 2007 zijn gemiddeld iets aan de koele kant geweest met een gemiddelde temperatuur van 14,9 graden. Ook de komende dagen wordt het niet ineens zeer warm, maar na een aantal dagen met meestal toch wel veel bewolking, zien we de komende dagen de zon een stuk vaker. En vooral donderdag en vrijdag gaat naar verwachting de 20 graden weer op een aantal plaatsen gehaald worden. Maar op vrijdag volgt later op de dag waarschijnlijk ook regen.

[img width=395 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/7db6132c86.gif[/img]
Vorig jaar lag op 9 september, net als morgen (donderdag), een kern van hoge luchtdruk boven ons land. Het was al mooi weer, maar het zou nog maar het begin betekenen van een periode met hoogzomerweer. Bron afbeelding: Wetterzentrale.de.

[img width=396 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/70edcbc621.gif[/img]
2 dagen later, op 11 september, kwam de temperatuur bijna overal boven 25 graden uit in Nederland met winden tussen zuid en oost, en onder invloed van een omvangrijk hogedrukgebied met zijn kern boven het (noord)oosten van Europa. Bron afbeelding: idem.

[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/4d840d3d4a.gif[/img]
Net als op 9 september 2006, zien we ook op de verwachtte luchtdrukkaarten voor morgen (donderdag) een kern van hoge druk boven ons land.

[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e1e4fc9186.gif[/img]
Opbouw van een sterk hogedrukgebied boven het vasteland van Europa zit er echter niet in. In plaats daarvan krijgt een depressie voor de kust van Noorwegen bij ons steeds meer invloed op het weer, met later op vrijdag waarschijnlijk enige tijd regen. In het weekeinde volgt herstel, maar echt nazomer-, laat staan hoogzomerweer, kan het niet worden genoemd.

[img width=480 height=300]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/ec19f2d950.jpg[/img]
Vooral de zuidelijke helft van het land begon vanochtend vroeg met wat zon. Geleidelijk aan werd het op steeds meer plaatsen overwegend bewolkt tot in loop van de middag ook Zuid-Limburg als laatste aan de beurt was. Morgen (donderdag) profiteert juist het noord(oost)en van de meeste zon. Ook in het zuiden breekt echter later (in de loop van de middag ) de zon geregeld door. Op veel plaatsen een grotendeels aangename dag met maar weinig wind en 17 tot 20 graden. Foto: Martha Kivits, Waalwijk.

Afbeelding homepage: uitsnede foto Alexandra Smink

© meteoconsult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.528 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.610 leden.
Het nieuwste lid is mientje.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 446 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 446, lezen 13 mensen het topic "Lente discussietopic Deel 2 - 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden