[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/cd6a940014.jpg[/img]
Ook in de achtertuin is het fruit rijp. Foto: Wil Lamers.
Op de stroomruggen vinden we vandaag de dag de fruitbomen terug. Omdat klei een compacte massa vormt, zakt het water minder snel weg. Kleigronden zijn zeker in de winter behoorlijk nat en dan ook veel moeilijker te bewerken. Overigens zijn er op ruime afstand van de rivier wel boomgaarden terug te vinden. In het verre verleden hebben rivieren hun loop nog wel eens verlegd. De stroomrug die door de rivier was afgezet, bleef in het landschap achter, de rivier zelf stroomde al op een heel andere plek. Ook heeft men de natuur op een aantal plaatsen geholpen. Sommige percelen die uit rivierklei bestonden, zijn vermengd met zand. Hierdoor kreeg men een zelfde mengsel van zand en klei als op de stroomrug.
De klimaatboeken werden het afgelopen jaar voortdurend aangepast. Ook april was een maand waarbij diverse records bijgeschreven werden. Het was een maand met zomerse trekjes. De zon scheen uitbundig en de temperatuur kwam in Midden-Nederland op zeven dagen boven de zomerse grens van 25 graden uit. In het zuiden van het land kwam het zelfs tot tien zomerse dagen. Ook de eerste dagen van mei verliepen zonnig en warm, maar al vrij snel kregen we in grote delen van West-Europa te maken met een bijzonder nat weertype. Een groot deel van de aardappeloogst heeft schade opgelopen en dat is dan ook de reden van de prijsstijging van allerlei aardappelproducten.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/320344d77f.jpg[/img]
Een wesp doet zich te goed aan de peer. Foto: Gerrit van Osch.
Heel anders is het gegaan met het fruit in ondermeer de Betuwe. Door het warme voorjaar en het uitblijven van nachtvorst aan het eind van het voorjaar kon het fruit volop groeien. Het gematigde zomerweer heeft geen remmende invloed gehad op de groei en dat is dan ook de reden dat vanaf vandaag duizenden arbeiders de boomgaarden ingaan om het fruit van de bomen te plukken. De oogst begint twee, op sommige plaatsen zelfs drie weken eerder dan normaal. Ook de kwaliteit van het fruit is uitstekend. Om een mooie rode kleur te krijgen, kunnen sommige fruittypes nog een paar uurtjes zon gebruiken. Met een hogedrukgebied in de buurt van ons land kan dat misschien ook nog wel gaan lukken.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/3696028ec6.jpg[/img]
Voor druiven hoeven we niet naar het zuiden van Europa. De druif is er niet alleen vroeg bij, ook de opbrengst is niet verkeerd. Foto: Jan Vreugdenhil.
Niet in heel Europa is de fruitoogst optimaal. Als we een reis maken richting het oosten van Europa blijkt dat hier in het voorjaar de temperatuur tijdens de nacht nog wel onder nul is gekomen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, zolang de bloesem nog niet is uitgekomen. Helaas was dat in bijvoorbeeld Polen wel het geval. Ook in Polen steeg in april de temperatuur tot 20 graden en meer. Toen enige tijd later een portie koudere lucht uit Scandinavië voor een paar koude nachten zorgde, was een groot deel van de bloesem kapotgevroren. De vele Poolse arbeiders zullen aan het eind van de oogst in Nederland dan ook vast een kratje appels of peren mee naar huis nemen.
[img width=480 height=300]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/f33169fe76.jpg[/img]
Nog een paar uurtjes zon en ook de laatste appels en peren zijn rijp. Zondag brak de zon tijdens de Molendag in het Drentse Aalden in ieder geval prima door. Foto: Karin Broekhuijsen.
Bron: Meteo Consult,