Storm?
De misschien wel het vaakst voorkomende (spraak)verwarrende fout die wordt gemaakt, ontstaat rondom het woord ‘storm’. Dit gebeurt vooral als nieuwsberichten uit het Engels worden vertaald. ‘Thunderstorm’, ‘snowstorm’ en ‘rainstorm’ worden in de Nederlandse media vaak vertaald met het woord ‘storm’. Terwijl het daarbij vooral gaat om aan te duiden dat er intense neerslag valt of juist de nadruk ligt op het feit dat er ook onweer aan te pas komt, lijkt het dan in het Nederlands vertaald ineens dat het om stormwinden gaat. En dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.
[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/28988d8806.jpg[/img]
Storm? Bron foto: Acrhief.
‘Mooie’ voorbeelden zijn vliegtuigen die tijdens een ‘storm’ in de problemen komen. Wij denken dan aan stormwinden, terwijl de problemen in werkelijkheid meer door turbulentie in een onweersbui zijn gekomen. Een ‘sneeuwstorm’ blijkt eigenlijk niet meer dan een omvangrijk sneeuwgebied te zijn, en een andere ‘storm’ blijkt eigenlijk een zware regenbui (rainstorm) te zijn geweest. Dat zijn toch verschillende betekenissen die in een bepaalde context een heel ander beeld van een nieuwsfeit kunnen geven en ons op het verkeerde been kunnen zetten.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c6c40a2c5c.jpg[/img]
Het water in de IJssel - een aftakking van de Rijn - staat hoog. Dit is het gevolg van zware neerslag, voor een groot deel in de vorm van 'rain-' en 'thunderstorms' (regen- en onweersbuien dus) in Zwitserland en Duitsland vorige week.
Recht over Sint Maarten?
Een zeer actueel voorbeeld dat mogelijk enige verwarring heeft veroorzaakt is de tropische storm/orkaan Dean. Zoals we in het vorige Weer in het Nieuws verhaal hebben kunnen lezen, trekt deze tropische orkaan - Dean heeft zich sneller ontwikkeld dan woensdag nog werd verwacht en is nu al toegenomen tot orkaankracht - over de Caribische Zee. Daarbij was er een kans, maar dan wel een kleine kans (6%), dat het op Sint Maarten tot orkaanwinden zou komen.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d6d4b1bd99.jpg[/img]
Een échte storm, zelfs orkaan, stevent op dit moment op de Caribische Zee af. Dean, zoals hij heet, zou volgens sommige media recht op Sint Maarten afstormen. De kans dat het op Sint Maarten daadwerkelijk tot orkaankracht komt, is echter slechts zo'n 6%, natuurlijk wel groot genoeg om op Sint Maarten goed op de ontwikkelingen te blijven letten. Bron afbeelding: Satellite Services Division of the National Environmental Satellite, Data, and Information Service.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d1e523d6ef.jpg[/img]
Een iets verder ingezoomd beeld van Dean. Bron afbeelding: Satellite Services Division of the National Environmental Satellite, Data, and Information Service.
Ook de nieuwe verwachting van donderdag van het Amerikaanse Hurricane Center geeft aan dat de kans 6% is. Ook onze eigen verwachting is dat Sint Maarten voor wat betreft winden van orkaansterkte waarschijnlijk buiten schot blijft. Stormwinden zijn wel mogelijk (tenminste kracht 9), maar lang niet zeker. Door verschillende media is woensdag en donderdag echter aangekondigd dat de tropische orkaan récht op Sint Maarten afstevent. Dat zijn verontrustende berichten, maar die stroken toch op zijn minst niet helemaal met de verwachtingen.
[img width=400 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/e4a25995c5.gif[/img]
De trekrichting van orkaan Dean volgens de verwachting van donderdagochtend vroeg van het Amerikaanse Hurricane Center.
‘Zeebeving’?
Niet alleen voor wat betreft strikt meteorologische termen is er uiteraard dit soort (spraak)verwarring. De aardbeving in Peru werd bijvoorbeeld, zoals wel vaker in dit soort situaties, her en der een ‘zeebeving’ genoemd. Het bleef natuurlijk een aardbeving die deels ook onder zee plaatsvond. Hierdoor was er risico op een tsunami, waarschijnlijk de oorzaak van de verbastering tot ‘zeebeving’. In dit geval was het voor de beeldvorming van het nieuwsfeit wat minder verwarrend.
Laten we terugkeren naar de meteorologie en een direct uit het Engels vertaald weerbericht tot en met vrijdag bekijken. Dan kunnen we wel een paar ‘stormen’ verwachten. Na een steeds droger wordende donderdagmiddag, krijgen we vannacht en vooral morgenochtend weer met een paar stevige regenbuien te maken, mogelijk met onweer. Deze ‘rainstorms’ of dus misschien wel ‘thunderstorms’ maken in de loop van de dag vanuit het westen wederom plaats voor meer zon.
Bron: Meteo Consult,