Het eerste onweerskansje van 2025
Zondag heeft er al een weeromslag plaatsgevonden, hogedruk had het weer bij ons in zijn greep, maar het hogedrukgebied is weggetrokken naar Oost-Europa. Het droge weer met lage dauwpunten heeft plaatsgemaakt voor een weertype met hoge dauwpunten. Hierdoor voelt het buiten, mits de zon wat schijnt, al snel aangenaam. In de nacht naar zondag was er al wat regen, zondag overdag viel plaatselijk een plensbui en vanochtend trok er ook een regengebied over. Tot dusver is de regen echter volstrekt onvoldoende om iets tegen de droogte te doen. De verhoogde vochtigheid levert wel kansen op voor een eerste post in het algemeen onweerstopic 2025!
Hopelijk wordt het een mooi onweersseizoen met weer wat meer activiteit op het forum!
Binnenkomst warme sector
Momenteel is het warmtefront bezig met passeren, als eerste passeert het warmtefront in hogere luchtlagen en pas in de 2de helft van de nacht passeert het warmtefront ook aan de grond. Het dauwpunt gaat stijgen van 6 naar 11 graden, en ook de luchtvochtigheid gaat omhoog.
Na het warmtefront draait vanuit Zuid-Frankrijk een lagedrukgebied in, morgen krijgen we te maken met de warme sector én passage van uitdiepend thermisch laag.

Vanuit Zuid-Frankrijk komt een lagedrukgebied onze kant op. De afgelopen 2 uur zagen we onweer, maar de activiteit neemt snel af. Nederland blijft nog droog.

2de helft nacht en morgenvroeg: passage warmtefront. Morgen: passage vore en koufront.
Morgen ligt de convectietemperatuur zo rond de 23 graden. Door de vroegtijdige passage van het koufront wordt deze temperatuur in het westen en zuiden zeer waarschijnlijk niet behaald, en is daar amper kans op (flinke) buien en/of onweer. In het oosten en noorden passeert het koufront pas in de avond, en misschien kan het daar nog opwarmen tot 21-22 graden. Dat is net iets minder dat de convectietemperatuur, en daarmee hebben buien slechts een klein zetje nodig om te ontstaan. Maar komt dat zetje er wel?
Verwachte temperatuur: 18 graden in het zuidwesten tot 22 graden in het noordoosten
CAPE (potentiële energie): 800-1000 J/kg
Windschering: 20-25 knopen (singlecell-multicell).
Resulterend aandachtsgebied:
Friesland, Groningen, Drenthe en deels Overijssel.
Resulterende aandachtspunten:
Kans op een enkele plek met windvlagen (tot 75 km/u)
Kans op een enkele plek met plensbui en/of wateroverlast
Potentiële valkuil:
Te veel bewolking en daarmee tegenvallende opwarming en niet bereiken van convectie (vorming pittige buien).

Morgenmiddag ligt het koufront al dwars over het land. Vanuit het oosten kunnen er voor het koufront uit (vore) onweersbuien ontstaan die richting het noorden trekken. Het zal gaan om slechts af en toe wat onweer, verwacht geen zomers onweer. Toch kan het wellicht even stevig plenzen.

Verwachting van derden:
Wouter van Bernebeek
periode: dinsdag 12:00 tot 22:00. Onweersbuien. Waarschuwingsniveau 2 van de 5 (laag) over het noorden en noordoosten. Niveau 1 van de 5 (nihil) over het oosten, midden en noordwesten.
https://www.woutervanbernebeek.nl/forecast-tekst
- Niveau 2 dinsdagmiddag en -avond in het noorden van Nederland en delen van Duitsland, voor de kans op enkele fikse buien. Daarbij kan onweer voorkomen en zijn windstoten tot maximaal 75 km/uur mogelijk.
Estofex
Kans op onweer, level 0
Scattered thunderstorms evolve during the day with isolated hail and rain/gust issues. The overall risk does not justify any upgrade yet.

KNMI
De verwachting voor morgen is lastig omdat de modellen sterk wisselen van van run tot run. De combinatie van warmteadvectie op hoogte, de cyclonaliteit en de convergentie onderin zorgen voor een (potentieel) onstabiele setting. In de ochtend zien we bij en op nadering van de vore/het warmtefront buiigheid vanaf enige hoogte, waarbij de verticale ontwikkeling nog enigszins beperkt lijkt te blijven. In de loop van de middag, mits er genoeg opwarming optreed, is er convectie mogelijk vanaf de grond. Gezien de door de laatste modelruns berekende timing van de vore, lijkt deze diepe convectie alleen weggelegd voor het oosten en noorden. Er is dan een grote kans op onweer, de kans op hagel en geel-waardige windstoten en neerslagaccumulaties lijkt echter vrij klein of in elk geval heel lokaal te blijven. Mede ook gezien de nog sterk wisselende timing en de ruimtelijke onzekerheid omtrent het zwaartepunt, is het nog te vroeg voor een code geel. Er is ook een scenario denkbaar dat het nog genoeg kan opwarmen voor het koufront om daar juist de zwaarste buien op te laten ontstaan. De kans op code oranje is verwaarloosbaar.
Temperatuur:
De vraag is hoeveel het voor de vore en het koufront morgen nog opwarmt in het noordoosten, voorlopig gaan we uit van ca. 21C.
Neerslag:
Morgenochtend van het zuiden uit buiige regen, met enkele ingebedde buien met een kleine kans op onweer. In de middag dus vooral in het noorden en oosten kans op enkele stevigere onweersbuien. CAPE in de orde van rond 1000 J/kg, ca. 20-25 kn schering (multicell). Bij de occlusie vermoedelijk alleen nog lichte tot matige regenbuien die langzaam in activiteit afnemen a.g.v. de dagelijkse gang.