Zeer zware storm richting Ierland?
Hierboven beschreef ik hoe arctische lucht helemaal tot aan de Golf van Mexico kon stromen en daar tot een sneeuwkans leidt. De Golf van Mexico blijft echter een bron van warme en vochtige lucht. De botsing tussen koude en warme lucht die de komende uren langs de kusten van de Golf van Mexico plaats gaat vinden zet de vorming van een jet streak (versnelling in de straalstroom) op gang.Deze jet streak zorgt ervoor dat de storing die ook ontstond op de grens tussen koude en warme lucht flink kan groeien. Voor de kust van Ierland lijkt er dan een explosieve uitdieping plaats te gaan vinden. Op donderdag 23 januari 00:00 UTC ligt de luchtdruk op 999 hPa, op vrijdag 24 januari 00:00 UTC is de luchtdruk explosief gedaalt naar 945 hPa. Dat is een daling van 54 hPa binnen 24 uur, ruim dubbel de definitie van explosieve uitdieping (24 hPa binnen 24 uur).The extreme cyclone headed towards Ireland & the UK is a direct result of the upcoming southern US snowstorm - strong cold air advection into the Gulf of Mexico leads to an intense baroclinic wave developing and rapidly deepening as it traverses the North Atlantic:
— Tomer Burg (@burgwx.bsky.social) 21 januari 2025 om 03:03
[image or embed]
De windstoten aan de Ierse kust varieren nog wel tussen de modellen, hieronder een overzicht van de maximale windstoten:
ICON: 180 km/u
EC: 185 km/u
UKMO: 190 km/u
ARPEGE: 220 km/u
Volgens het internet is de zwaarste windstoot ooit gemeten in Ierland 191 km/u tijdens storm Ophelia in 2017.
De gemiddelde windsnelheid ligt ook enorm hoog. Deze varieert van 110 tot 135 km/u, dat is een volle 11 bft of zelfs orkaankracht (12 bft). Van een officiële orkaan lijkt me geen sprake, want er zijn zeker geen tropische eigenschappen te bekennen.
Hieronder zie je in GFS de hoogst bereikte gemiddelde windsnelheid. Dit toont een brede strook met 10 bft ("Storm", bruin), 11 bft aan de Ierse, Noord-Ierse en Schotse kust (roze), en plaatselijk 12 bft (categorie 1 op de Saffir-Simpson schaal).
Er is nog wel enige onzekerheid. Dat zie je ook duidelijk in het GFS ensemble. Des te verder de koers naar het noordwesten afwijkt, des te verder de storm kan uitdiepen (mogelijk tot 920 hPa). Het zou dan wel kunnen datd de hoogste windsnelheden Ierland niet meer bereiken. Des te verder de koers naar het zuidoosten afwijkt, des te kleiner de storm blijft (965 hPa).
Wat merken we er in Nederland van?
In Nederland lijkt vrijdag 'gewoon' een winderige dag te worden. Aan de kust zijn windstoten van 90-100 km/u mogelijk. Daarna volgt enige tijd neerslag door de passage van een front.
Daarna zou het ijs gebroken kunnen zijn, de westcirculatie komt op gang. We maken daarna mogelijk vaker kans op storm. Dit komt door een fenomeen waarbij de eerste storm in zijn achterzijde een gunstige situatie achterlaat waarin de volgende storm kan groeien. Zoiets noemen we een "cycloonfamilie". Hieronder kan je daar meer over lezen.
A jet-stream fired up by the current North American coldwave will lead to a phenomenon known as a "Cyclone Family" in the North Atlantic. Multiple deep low pressure areas develop and take a similar track late January (close to the British Isles) More info: www.nature.com/articles/s41...
— Nick Silkstone (@nick-silkstone.bsky.social) 20 januari 2025 om 22:07
[image or embed]
Een van die "dochterstormen" uit de cycloonfamilie zou wel tot storm kunnen leiden in de Benelux, maar dit is nog speculatief.
En we noemen haar Éowyn
Storm Éowyn has been named and is forecast to bring strong winds to much of the UK on Friday and into Saturday. Stay weather aware.
— Met Office - weather and climate (@metoffice.bsky.social) 21 januari 2025 om 11:32
[image or embed]