Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2643
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 januari, 18:33 uur | Bericht #500229

Volgende week sneeuw aan de Golf van Mexico?

In de VS is momenteel een flinke uitbraak van koude lucht gaande. Na een uitzonderlijk zachte winter tot dusver lijkt er nu een korte maar zeer krachtige koude uitbraak te komen. Arctische lucht stroomt ongehinderd zuidwaarts, helemaal tot aan de Mexicaans-Amerikaanse grens bij Texas.

Daar botst het op warmere en vochtige lucht. Hierdoor zien we a.s. dinsdag een fors neerslagsignaal starten bij Texas, welke vervolgens via de kust van de Golf van Mexico (o.a. over New Orleans) richting het zuidoosten trekt. Hierbij zou er zware sneeuwval en ijzel mogelijk kunnen zijn. Woensdag verlaat de neerslag de VS via de oostkust. 


 

Oh boy, things are starting to look serious with this storm next week

[image or embed]

— Bryce Maschino (@bmaschino.bsky.social) 17 januari 2025 om 22:46

Winter is very much hitting it's stride this week. Introduced a new set of Key Messages for the Northeast winter storm potential Sunday into Monday.

[image or embed]

— Peter Mullinax (@wxmvpete.bsky.social) 17 januari 2025 om 10:46


24-25 januari in Europa?
Dit lagedrukgebied waar de neerslag bij hoort trekt vervolgens verder over de Atlantische Oceaan en diept voor de kust van Ierland fors uit. Op de oceaan zijn windstoten mogelijk van 150-200 km/u, een zeer zware storm op een erg afgelegen stukje Atlantische Oceaan dus. Er is nog onzekerheid in de berekeningen, dus impact op Ierland, Groot-Brittannië en de Beneluxregio is nog niet uitgesloten. In de huidige berekeningen zorgt dit lagedrukgebied ook voor een portie zeer zachte lucht over de Benelux (temperaturen op of iets boven de 10°C).

Waarom opnieuw zo koud in de VS?
Het is een gedachte die vaak terugkomt, waarom is de VS zo koud en de Benelux zo zacht, terwijl de VS op dezelfde hoogte ligt als Spanje en Marokko?


De temperatuur op 1.5 km hoogte zakt tot op 24° noorderbreedte tot onder nul. Dat is net zo zuidelijk als alle gebieden op de zwarte cirkel (o.a. Mauritanië, Algerije, Saoedie Arabië, India).
  1. Rocky mountains
    De eerste oorzaak ligt bij de Rocky Mountains. Dit gebergte strekt zich uit van de Mexicaanse grens tot aan Alaska. Een gebergte is een grote hindernis voor de lucht, en bij voorkeur stroomt de lucht om zo'n gebergte heen. Bij de Rocky Mountains heeft dat als gevolg dat er aan de oostzijde van dit gebergte vooral noord-zuid georiënteerde stromingen zijn. Deze brengen zeer koude lucht vanuit het noorden en zeer warme lucht vanuit het zuiden met elkaar in botsing, waardoor er regelmatig extreem weer is. Er zijn sneeuwstormen, stofstormen, tornado-uitbraken en squallines met onweer.

    In mijn ideale wereld zou er ook zo'n noord-zuid georiënteerd gebergte voor de deur van Europa moeten liggen, het liefst van IJsland naar Ierland en dan door naar Portugal. Helaas is die er niet, en daarom is het klimaat in Europa simpelweg anders.

    Een continent met en een continent zonder zo'n blokkerend gebergte vergelijken is eigenlijk appels met peren vergelijken.
     
  2. Westzijde continent
    Een groot wateroppervlak zoals de Atlantische Oceaan is in de winter relatief warm, en door de draaiing van de aarde komt de wind in onze regio nou eenmaal voornamelijk uit het westen. Wij, aan de westzijde van Eurazië, krijgen dus een relatief warme wind, terwijl de oostzijde van Eurazië 's winters een koude wind heeft vanaf het relatief koude continent.

    Mijn ideale wereld zou de andere kant op draaien, dan zouden wij 's winters gemiddeld vooral koude oostenwinden hebben. Helaas draait de aarde zoals hij draait, en daarom is het klimaat in Europa simpelweg anders.

    Het klimaat van de westzijde met de oostzijde van een continent vergelijken is eigenlijk appels met peren vergelijken. Wist je dat het klimaat aan de westzijde van Noord-Amerika op gelijke hoogte best wel vergelijkbaar is met Nederland? Ze hebben er slechts een paar gebiedjes die op zeeniveau liggen (want de Rocky Mountains beginnen al snel).


    North Campbell ligt ongeveer op dezelfde noorderbreedte als de Ardennen. Het klimaat is qua temperatuur eigenlijk verrassend vergelijkbaar. Enige verschil is dat de neerslag in Nederland meer gelijk over het jaar verdeeld is, en dat het in Nederland droger is.
     
  3. Lange en smalle oceaan van zuid naar noord
    Ten slotte de warme golfstroom. De Atlantische-Oceaan is wél noord-zuid georiënteerd, en dat wil je als winterliefhebber eigenlijk juist niet. De Atlantische Oceaan is o.a. daardoor een soort lopende band die aan het wateroppervlak warm water uit de tropen richting de Noordpool brengt. Door het verschil in de vorm van de oceaan heb je vooral in Noordwest-Europa een warme golfstroom die dat warme water echt precies voor onze kusten concentreerd. Aan de westkust van Noord-Amerika heb je ook een warme stroming, maar deze verspreid zijn warmte over een groot oppervlak (en concentreerd het niet op één specifieke regio). Ik denk dat dat vooral komt doordat de Stille Oceaan een stuk groter en breder is.
Al met al ben je door het feit dat je hier woont over het algemeen vooral bevoordeeld, maar als winterliefhebber zit je wel net ongelukkig, zeker als je gaat vergelijken met de VS en Canada. Ik denk wel eens: als het hier net zo koud was geweest als in Noord-Amerika, dan vond ik winterweer wellicht helemaal niet zo speciaal...
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2643
Lid sinds: 29 mrt. 2016
vandaag, 11:44 uur | Bericht #500231

Zeer zware storm richting Ierland?

Hierboven beschreef ik hoe arctische lucht helemaal tot aan de Golf van Mexico kon stromen en daar tot een sneeuwkans leidt. De Golf van Mexico blijft echter een bron van warme en vochtige lucht. De botsing tussen koude en warme lucht die de komende uren langs de kusten van de Golf van Mexico plaats gaat vinden zet de vorming van een jet streak (versnelling in de straalstroom) op gang.

The extreme cyclone headed towards Ireland & the UK is a direct result of the upcoming southern US snowstorm - strong cold air advection into the Gulf of Mexico leads to an intense baroclinic wave developing and rapidly deepening as it traverses the North Atlantic:

[image or embed]

— Tomer Burg (@burgwx.bsky.social) 21 januari 2025 om 03:03
Deze jet streak zorgt ervoor dat de storing die ook ontstond op de grens tussen koude en warme lucht flink kan groeien. Voor de kust van Ierland lijkt er dan een explosieve uitdieping plaats te gaan vinden. Op donderdag 23 januari 00:00 UTC ligt de luchtdruk op 999 hPa, op vrijdag 24 januari 00:00 UTC is de luchtdruk explosief gedaalt naar 945 hPa. Dat is een daling van 54 hPa binnen 24 uur, ruim dubbel de definitie van explosieve uitdieping (24 hPa binnen 24 uur).

De windstoten aan de Ierse kust varieren nog wel tussen de modellen, hieronder een overzicht van de maximale windstoten:
ICON: 180 km/u
EC: 185 km/u
UKMO: 190 km/u
ARPEGE: 220 km/u

Volgens het internet is de zwaarste windstoot ooit gemeten in Ierland 191 km/u tijdens storm Ophelia in 2017.



De gemiddelde windsnelheid ligt ook enorm hoog. Deze varieert van 110 tot 135 km/u, dat is een volle 11 bft of zelfs orkaankracht (12 bft). Van een officiële orkaan lijkt me geen sprake, want er zijn zeker geen tropische eigenschappen te bekennen.

Hieronder zie je in GFS de hoogst bereikte gemiddelde windsnelheid. Dit toont een brede strook met 10 bft ("Storm", bruin), 11 bft aan de Ierse, Noord-Ierse en Schotse kust (roze), en plaatselijk 12 bft (categorie 1 op de Saffir-Simpson schaal).



Er is nog wel enige onzekerheid. Dat zie je ook duidelijk in het GFS ensemble. Des te verder de koers naar het noordwesten afwijkt, des te verder de storm kan uitdiepen (mogelijk tot 920 hPa). Het zou dan wel kunnen datd de hoogste windsnelheden Ierland niet meer bereiken. Des te verder de koers naar het zuidoosten afwijkt, des te kleiner de storm blijft (965 hPa).




Wat merken we er in Nederland van?
In Nederland lijkt vrijdag 'gewoon' een winderige dag te worden. Aan de kust zijn windstoten van 90-100 km/u mogelijk. Daarna volgt enige tijd neerslag door de passage van een front.




Daarna zou het ijs gebroken kunnen zijn, de westcirculatie komt op gang. We maken daarna mogelijk vaker kans op storm. Dit komt door een fenomeen waarbij de eerste storm in zijn achterzijde een gunstige situatie achterlaat waarin de volgende storm kan groeien. Zoiets noemen we een "cycloonfamilie". Hieronder kan je daar meer over lezen.
 

A jet-stream fired up by the current North American coldwave will lead to a phenomenon known as a "Cyclone Family" in the North Atlantic. Multiple deep low pressure areas develop and take a similar track late January (close to the British Isles) More info: www.nature.com/articles/s41...

[image or embed]

— Nick Silkstone (@nick-silkstone.bsky.social) 20 januari 2025 om 22:07

Een van die "dochterstormen" uit de cycloonfamilie zou wel tot storm kunnen leiden in de Benelux, maar dit is nog speculatief.


Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2643
Lid sinds: 29 mrt. 2016
vandaag, 11:48 uur | Bericht #500232

En we noemen haar Éowyn

Storm Éowyn has been named and is forecast to bring strong winds to much of the UK on Friday and into Saturday. Stay weather aware.

[image or embed]

— Met Office - weather and climate (@metoffice.bsky.social) 21 januari 2025 om 11:32
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2643
Lid sinds: 29 mrt. 2016
vandaag, 12:16 uur | Bericht #500233

Terug naar de Golf van Mexico

En het is precies hetzelfde weersysteem dat voor de historische sneeuwval zorgt aan de kust van de Golf van Mexico
 

History will be made tomorrow across the Deep South!

[image or embed]

— Jeff Berardelli (@weatherprof.bsky.social) 21 januari 2025 om 00:05
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.561 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 64 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 64, lezen 6 mensen het topic "Speciale satellietbeelden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden