Veel mensen hopen met de kerst op een witte wereld, alleen is de kans in ons kletsnatte milde kikkerlandje niet al te groot. Vanochtend zag ik in de kaarten van wetterzentrale ineens zowaar een kans voor het zuiden van Nederland (7-8cm in Limburg).
Een typische winterse setting in de kaarten, alleen weet ik niet of er dan al genoeg koude aanwezig is in Europa.
Maar elke kans telt, dus ook deze.
Wat denken jullie hiervan?
In GFS valt wel alles goed, maar het is natuurlijk nog maar één run. Tussen nu en kerst komen er nog circa 52 GFS runs, en in die runs kunnen nog van allerlei scenario's langskomen. Voorlopig kunnen we alleen nog maar speculeren. Het is wel leuk om de dag in de gaten te houden, en de evolutie binnen de modellen te volgen.
Vandaag zien we 3 totaal verschillende scenario's tussen GFS, EC en AIFS
GFS
Sneeuwval 24 december. In het zuidoosten bij een sneeuwdek een nipte ijsdag, elders 1 tot aan de kust 7 graden. Kerstdagen verlopen in he binnenland droog met in de kustprovincies enkele winterse buien. Af en toe schijnt er een klein beetje zon.
ECMWF
Westenwind. In het zuidoosten misschien nog een enkele nacht lichte vorst, maar elders is het zacht. Gedurende de kerstdagen loopt de temperatuur op van 5 tot 8 graden. Er valt een beetje lichte regen of motregen.
AIFS
Oostenwind, maar geen transportkoude. Waterkoud met temperaturen van 0 tot 4 graden. Er valt een klein beetje lichte neerslag.
| Gewijzigd: 11 december, 11:58 uur, door Thijs.
Voorlopig is de kou weer uit de lucht bij GFS, westenwind met een temperatuur die de 10gr weer haalt.....
Maarrrrr, er blijven nog altijd kansen aanwezig......
| Gewijzigd: 12 december, 08:30 uur, door DieuGi
GFS
Wind draait van noordwest op 24 december naar (zuid)west op 25 en 26 december. Daardoor is het de 24ste nog 5-7 graden, maar stijgt de temperatuur op de kerstdagen naar zo'n 10 graden. Daarbij neemt de wind bij een randstoring (frontale golf) toe tot 7 bft aan de kust en 5 bft in het binnenland. Het is bewolkt en er valt vrij veel regen.
ECMWF
Westenwind. Een occluderend front trekt over, achter het occlusiefront wordt zachte lucht vanaf zee aangevoerd. De temperatuur stijgt daardoor van 4-6 graden op 24 december tot 8-10 graden op 1ste kerstdag. 2de kerstdag stijgt het nog verder door met 10-12 graden, daarbij neemt de wind op 2de kerstdag ook toe tot matig/vrij krachtig in het binnenland (4-5 bft) en aan de kust staat een harde wind (7 bft). Er passeren van tijd tot tijd neerslaggebieden en verder blijft het bewolkt.
AIFS
Een vrij koude noordwestenwind. Eerst is het zo'n 2-3 graden, terwijl vanuit het zuidwesten langzaam zachtere lucht het land binnenkomt (6-7 graden). Regelmatig regen, misschien voorafgegaan door wat natte sneeuw. Aan de kust staat een krachtige wind (6 bft). Vermoedelijk ook bewolkt.
GFS
In GFS zien we een rustig weertype op 1ste kerstdag en een front op 2ste kerstdag. Op 1ste kerstdag af en toe zon, later nemen wind en bewolking toe, aan de kust mogelijk 6-7 beaufort. Op 2de kerstdag trekt een front van noordwest naar zuidoost over het land (1-10 mm). Na het koufront neemt de wind af en zijn er opklaringen, maar dan is de zon waarschijnlijk al onder. De westelijke stroming voert zachte lucht aan met op 1ste kerstdag 8 tot 10 graden. Op 2de kerstdag na het front 4 tot 7 graden.
ECMWF
Op de 23ste en 24ste van december voert een noordwestelijke stroming vrij koude lucht aan, vervolgens stijgt de luchtdruk tijdelijk en blijft de vrij koude lucht boven ons land aanwezig. Indien het helder is kan het vriezen. Temperaturen over het algemeen 0 tot 5 graden.
Op 1ste kerstdag trekt in EC een actief front van noordwest naar zuidoost over het land. Voor de passage van het front neemt de wind toe tot aan de kust 7-8 beaufort. Door de toenemende zuidwestenwind stijgt de temperatuur van 1-3 graden naar 7-9 graden. Uiteindelijk valt er 5 tot 20 mm regen, wellicht valt de eerste millimeter neerslag als natte sneeuw.
2de kerstdag droog, overwegend bewolkt met af en toe een beetje zon. 4 tot 7 graden.
AIFS
In AIFS zien we een meanderende stroming, hierdoor beginnen de kerstdagen met temperaturen van 4 tot 6 graden. Na passage van een warmtefront op de ochtend van 1ste kerstdag stijgen de temperaturen naar 9 tot 12 graden. Uiteindelijk koelt het na een koufront op de avond van 1ste kerstdag weer af naar 4 tot 8 graden. Aan de kust op 1ste kerstdag een harde wind, 6 beaufort. 2de kerstdag is juist vrij rustig en overwegend droog. 5 tot 8 graden.
Afgelopen weekend zijn de verschillen tussen de modellen een stuk kleiner geworden. Hieronder schetsen we de scenario's:
Scenario 1: het koudste scenario
Als de stroming net iets meer gaat meanderen en wij tijdens kerst aan de koude kant van de meander komen te liggen, kan de wind tijdelijk even naar het (noord)westen draaien. We liggen dan tijdelijk in de polaire lucht. Met name in het noorden zouden er dan buien met korrelhagel kunnen vallen, tussen de buien is de zon misschien even te zien. De temperatuur ligt dan tussen de 5 en de 8 graden. Mogelijk is het aan de kust vrij guur met een windkracht die piekt tot 6-7 beaufort (krachtig tot hard).
Ik zie nagenoeg geen aanwijzingen voor een witte kerst, het zegt genoeg dat het koudste scenario een temperatuur heeft van 5 tot 8 graden.
In de vorige EC run lag de Benelux vlakbij de grens, in Noord-Frankrijk ligt de zeer zachte lucht op de loer (10-12 graden), terwijl het in de Benelux met 5 tot 8 graden minder zacht is. Op de grens is het een aaneenschakeling van fronten en neerslaggebieden. Vooral in het noorden eventueel polaire buien.
Scenario 2: bewolkt, motregen, zacht
Verschuift de positie iets, komen wij aan de flanken van een hogedrukgebied te liggen. Indien dit gebeurt krijgt het uiterste noorden misschien nog een aaneenschakeling van fronten, maar de rest van het land heeft een meer stabiel weertype. Door de westelijke stroming wordt er zachte en vooral vochtige lucht aangevoerd. De verzadigde onderste luchtlaag is gevoelig voor motregen, in dit scenario dus een grijs en druilerig weerbeeld.
De wind neemt in dit scenario iets af omdat het hogedrukgebied wat dichterbij ligt. Ik schat in dat de wind aan de kust op de 24ste nog 6-7 beaufort is, en dan snel afneemt naar 2-4 beaufort. De dagen zijn zeer zacht, en de nachten mogelijk extreem zacht met temperaturen van zowel overdag als 's nachts 10 tot 13 graden.
Scenario 3: vlakbij de hogedrukkern
Als het hogedrukgebied nog iets verder verschuift kunnen we haast onder de kern terecht komen. Indien er voldoende droge lucht aangevoerd wordt (waar ik in dit jaargetijde zwaar mijn twijfels over heb) zou het in meer of mindere mate op kunnen klaren (eventueel regionaal af en toe een beetje blauwe lucht). De aangevoerde lucht is nog steeds zeer zacht (9 tot 13 graden overdag), maar 's nachts zou het in dit scenario iets meer af kunnen koelen (5 tot 8 graden). Wat opklaringen nog meer tegenwerkt is de mist die 's nachts als gevolg van opklaringen zou kunnen ontstaan.
Naast droge omstandigheden met eventueel een opklarinkje, is ook de afname van de wind hier merkbaar. De wind is tijdens de kerstdagen uiteindelijk 2 à 3 beaufort.
Er gaan nog maar 1 à 2 leden binnen de GFS-ECMWF ensembles voor dit scenario, en in de opers kwam dit scenario de afgelopen 6 runs ook niet meer naar voren. Ik streep 'm nog niet helemaal weg, want we kijken nog 7 dagen vooruit. Mijn pen gaat alvast wel op het papier om deze af te strepen.
24 december: warmteadvectie
Na een regionaal iets koudere nacht (2 tot 5 graden) stijgt de temperatuur de 24ste van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. De regionaal koudere nacht is te wijten aan opklaringen in de polaire lucht die een dag eerder met een noordwestelijke stroming werd aangevoerd. Deze stroming slaat de 24ste om naar een steeds zachtere westenwind. Richting het einde van de dag is de temperatuur gestegen tot 7 tot 10 graden. De wind neemt tijdelijk toe tot 3 bft (matig) in het binnenland en 5 bft (vrij krachtig) aan de kust. Gedurende de dag is het grijs en valt er lichte neerslag.
Deze dag in 1 woord samengevat: warmteadvectie.
Advectie betekent het verplaatsen van lucht van A naar B. In het weer zien we dat terug in koude- en warmteadvectie.
Vaak zien we warmteadvectie terug rond en direct na het warmtefront. Ook aan de west- of noordzijde van een hogedrukgebied kan er langere tijd sprake zijn van warmteadvectie. De meest bekende vorm van warmteadvectie is onze Spaanse pluim! Hierbij verplaatst warme lucht zich over lange afstanden van Spanje of het Middellandse Zeegebied naar de Benelux.
Warmteadvectie komt in de Benelux 's winters vaak uit het zuiden, zuidwesten, westen of noordwesten. In de zomer zien we warmteadvectie vaak uit het oosten, zuidoosten, zuiden en zuidwesten.
25 december: weinig wind en grijs
Na de warmteadvectie van de vorige dag schommelt de temperatuur rond de 9 à 10 graden. Tijdens een nachtelijke opklaring kan de temperatuur zakken naar zo'n 6 graden. Het is aanvankelijk overal bewolkt met in het binnenland valt misschien wat motregen, maar gedurende de dag zouden er scheurtjes kunnen ontstaan in het wolkendek. Wellicht dat de zeldzame blauwe lucht gespot wordt. De wind neemt verder af, 1-2 bft (zwak) in het binnenland, 3-4 bft (matig) aan de kust. Richting de nacht naar de 26ste valt de wind helemaal weg.
Meest opvallend is de erg hoge luchtdruk, mogelijk 1037 hPa.
26 december: misschien een streepje zon
In de nacht naar 2de kerstdag kan het tijdens een opklaring afkoelen tot circa 6-7 graden. Op 2de kerstdag zelf is het nogmaals 10 graden. Op de meeste plaatsen is het grijs en droog, maar her en der is een klein beetje zon mogelijk. Ik denk dat het wolkendek op de meeste plaatsen hardnekkig stand gaat houden. Op de 26ste neemt een zeer zwakke wind langzaam in kracht toe. Deze wind waait in tegenstelling tot eerdere dagen wellicht uit het oosten, maar ook uit die richting komt helaas zachte lucht. Windkracht 1-2 (zwak).
Meest opvallend is de erg hoge luchtdruk, mogelijk 1039 hPa.
Beiden modellen laten op dit moment min of meer hetzelfde zien. | Gewijzigd: vandaag, 11:01 uur, door Thijs.