Dat is wel erg vooruit kijken. De pluim tot half januari laat toch wat kwakkelend weer zien, het kan (licht)vriezen of dooien. En echte kou uit het oosten en/of NO met weinig sneeuw om af te koelen ? Eerst maar hopen op een Scandi-hoog
Morgenvroeg wekker zetten voor flitssneeuwdekje
Wie uitslaapt zal morgen wakker worden in een smeltende of terug groene wereld. De sneeuwval is van korte tijd, het gaat snel dooien en zondagavond volgt zéér zachte lucht van 11 tot 13 graden.KNMI Guidance
Synoptische situatie:
Vanavond trekt een oost-west georiënteerde rug van hoge druk van over Nederland, de rug as ligt rond 18 UTC boven het noorden. Aan de voorzijde van de rug trekken de restanten van de occlusie noordoostwaarts over ons land. Na de rugpassage is de stroming zuidoostelijk geworden. Zondag trekt een lagedrukgebied over de Britse Eilanden noordoostwaarts. Het goed herkenbare warmtefront trekt zondag in de tweede helft van de ochtend en in de middag noordwaarts over het land. Daarachter voert een stevige zuidweststroming zeer zachte en vochtige lucht aan.
Modelonzekerheden:
De verschillen in de beschreven ontwikkelingen tussen EC en Ha43 uitvoer zijn klein. De timing van het warmtefront verschilt ook maar maximaal een uur (EC iets sneller). Wel zien we nog steeds dat EC duidelijk sneller opwarmt in de onderste niveaus, dat lijkt realistischer. Accumulaties van EC zijn consistent 1-5 cm, Ha43 komt in een enkele rum plaatselijk met 5-6 cm, maar waarschijnlijk is de accumulatie van de eerste sneeuw in het model wat te snel, Tweg is dan op veel plaatsen nog net boven nul. Nog steeds zien we slechts kortdurend dat er onderkoelde regen of ijsregen mogelijk is. Dat lijkt verder geen extra impact te hebben mbt de gladheid. Focus ligt vooral op de sneeuw en de sneeuwhoeveelheden. Dat wordt het aandachtspunt voor komende zondag.
Temperatuur:
Zondag Tmin rond het vriespunt, overdag van het zuidwesten uit sterk oplopende temperaturen. EC oogt realistisch.
Neerslag:
Nog een enkele bui in de noordelijke helft, plaatselijk mogelijk met natte sneeuw. Komende nacht begint de neerslag als sneeuw. We zien consistent een reëel signaal dat er op veel plaatsen 1-3 cm sneeuw valt. In een brede strook over het midden van het land 3-5 cm, met op de gevoelige hoger gelegen stuwwallen/zandgronden lokaal misschien ruim 5 cm. De activering lijkt deels te koppelen aan een vlakke hoogtegolf die in de eerste helft van de ochtend van west naar oost overtrekt. De neerslag gaat al aan het einde van de nacht van het zuiden uit over van sneeuw in regen. In het noordoosten gebeurt dat begin van de middag. Op het grensvlak van deze overgang geeft EC kortdurend een ijzel of ijsregen-signaal. Doordat de evt. ijzel/ijsregen op een sneeuwdek valt zal de extra impact hiervan beperkt zijn. Op de golf in het koufront zondag in de loop van de avond tijdelijk activering van de regen.
Signaal voor sneeuw, overgaand in ijzel en vervolgens in regen. Morgenvroeg (8 uur) is de sneeuw al in vrijwel het hele zuiden overgegaan in regen of kort wat ijzel.
Er is kans op verraderlijke gladheid door sneeuwval. IJzel zal niet veel extra verraderlijke gladheid opleveren, want er is al sneeuw gevallen. IJzel is verraderlijk wanneer het daarvoor droog en onder nul was, deze ijzelsituatie zal optreden onder vochtige omstandigheden waarbij er eerst al sneeuw gevallen is. Bovendien is de ijzel van zeer korte duur.
Actueel
Op dit moment ligt de temperatuur op 10 cm hoogte rond of onder nul. De wegdektemperatuur ligt overal nét iets boven nul. In West-Vlaanderen valt nu natte sneeuw, later vannacht overgaand in tijdelijk droge sneeuw.
Wegdektemperatuur: https://rijkswaterstaatstrooit.nl/
| Gewijzigd: eergisteren, 20:34 uur, door Thijs.
De zéér warme lucht in de Benelux kent een zeer abrupt begin en einde. Vanaf maandagmiddag komen we terug in de koudere lucht. Dinsdag, woensdag en donderdag volgen een paar kansjes op winterse neerslag. Wat er staat te gebeuren heb ik hieronder op een rijtje gezet:
Actief warmtefront
Periode: zondag 11:00 tot zondag 21:00
Trekrichting: van zuidwest naar noordoost.
Regio: hele land
Kenmerken:
- Temperatuurtoename in korte tijd (5 graden opwarming binnen half uur)
- Winddraaiing: zuidoost naar zuidwest
- Periode met gestage regenval, in totaal 10 tot 20 mm. Over het midden van het land mogelijk 25 mm, rond de Wadden minder dan 10 mm.
Tegelijk met de sterkste stijging draaide ook de wind van zuidoost naar zuidwest, en nam daarbij ook fors in kracht toe.
Inmiddels is het front op 1,5 kilometer het land alweer uit. Het grondfront trekt trager en ligt op de lijn Den Haag-Den Bosch-Venlo. Vanavond passeert het grondfront uiteindelijk ook in het noordoosten. We bevinden ons vanaf dan geheel in de warme sector. Het wordt een boterzachte nacht met meer wind (4-6 bft) en af en toe wat regen.
Actief occlusiefront
Periode: maandag 12:00 tot maandag 17:00Trekrichting: van west naar oost.
Regio: hele land
Kenmerken:
- temperatuurafname in korte tijd (3 graden afkoeling binnen half uur)
- Windpiek op front
- maximaal 75-90 km/u windstoten. Windkracht 5-6, vrij krachtig. Kortdurend 6 of 7 beaufort.
- Winddraaiing, zuid naar zuidwest.
- Mogelijk is een nauw front duidelijk op de Buienradar te zien.
Modelonzekerheden KNMI guidance
Wat betreft het windveld is de onzekerheid nog groot. Vooral EC00 is een stuk forser geworden voor maandag later in de middag en avond, met een sterker uitdiepend laag boven de noordelijke Noordzee. Ha43 is vooralsnog wat rustiger, maar de tendens is ook in Ha43 dat het allemaal net wat krachtiger wordt.
Wind KNMI guidance
Aandachtspunt zijn nog wel de windstoten op maandagmiddag tijdens de passage van de occlusie. Harmonie komt nu lokaal met ruim 75 km/uur, EC00 komt voor Zuid-Limburg zelfs met 80-90 km/uur in de heuvels. Dit zou evt. een code geel kunnen opleveren als deze trend doorzet.
Rond 14:00 ligt het front op de lijn Texel - Utrecht - Eindhoven.
Wanneer de buien op het front zich goed kunnen ontwikkelen kunnen windstoten in het binnenland nog verder uithalen. Hier volgen een aantal modellen: ICON-D2 70 - 85 km/u. Arome 90 - 110 km/u. Swiss-EC 70 - 95 km/u.
Al met al lijkt me een code geel voor windstoten op dit front waarschijnlijk.
Winterse neerslag
Periode: dinsdag 04:00 tot dinsdag 23:00Trekrichting: van west naar oost.
Regio: langdurige buiigheid in de kustregio's. In de nacht Vlaanderen en Zuid-Nederland, in de middag en avond trekken de buien opnieuw het binnenland in.
Kenmerken:
- Een weerbeeld met polaire opklaringen en buien. De buien kunnen winters uitpakken met regen, korrelhagel, een klap onweer en misschien natte sneeuw.
KNMI guidance meerdaagse
Dinsdag en woensdag komen er enkele buien voor die winters van karakter kunnen zijn. Accumulatie van betekenis wordt vooralsnog niet verwacht, maar wel kan er vooral in de nachtperiode lokaal gladheid optreden door bevriezing of door een winterse bui.
Sneeuwkans
Periode: woensdag 16:00 tot donderdag 12:00Trekrichting: neerslag vanuit het zuiden, verlaat het land via het oosten.
Regio: neerslag vooral voor zuidoostelijke helft Benelux.
Kenmerken:
- Een situatie waarbij de grens tussen koude en zeer zachte lucht dicht bij ons in de buurt komt te liggen.
- In een strook over de Benelux kan een sneeuwdek ontstaan doordat het harder sneeuwt dan de sneeuw smelten kan.
- Des te verder richting het noordwesten steeds kleinere neerslagkans
- Des te verder richting het zuidoosten steeds groter risico op binnenkomst zachte lucht
KNMI guidance meerdaagse
Van woensdagavond tot en met donderdagmiddag maakt vooral het zuidoosten kans op (natte)sneeuw aan de koude kant van de randstoring die dan ten zuidoosten langs trekt. Momenteel is de kans zo'n 60% dat de sneeuw in het zuidoosten accumuleert.
Er zijn nog grote verschillen tussen de modellen, en op deze termijn is de kans op verschuivingen sowieso nog zeer groot. De sneeuwzone kan tóch ten zuiden langs trekken, of toch te noordelijk uitkomen.
Op dit moment ligt de nadruk in EC ensemble op Zuid-Limburg, in ICON ensemble op Oost-Brabant & Noord-Limburg en in Arpege ensemble op Midden-Nederland.
Kleine kans op serieuze vorst
Periode: zaterdag 11-1 t/m maandag 13-1Regio: waar eventueel sneeuw is gevallen
Kenmerken:
- Hogedruk en weinig wind kan voor extra afkoeling zorgen boven een vers sneeuwdek.
| Gewijzigd: gisteren, 15:23 uur, door Thijs.KNMI guidance meerdaagse
In het weekend van 11/12 januari vormt zich een blokkade in de buurt van ons land. Aan de grond komt het zwaartepunt van het blokkerende hoog rond maandag 13 januari waarschijnlijk net noordoost van ons land uit. Daarna neemt de onzekerheid m.b.t. de positie van dit blokkerende hoog toe.
In het weekend van 11/12 januari bouwt een hoog op in onze buurt en neemt de dagelijkse neerslagkans af naar 20% of lager. Het wordt dan nog wat kouder met ook kans op mist. Zondag 12 januari lijkt de koudste dag te worden met 25% kans op een ijsdag in het zuidoosten. Van transportkou is echter geen sprake, daarvoor ligt het hoog te dichtbij. Op de langere termijn lijkt de aanvoer met een zwakke zuidwestelijke windcomponent weer wat minder koud te worden met nog steeds het hoog in de buurt.