Welkom op de discussiepagina 2024-2025!
Vroeger het discussietopic, nu heet het om technische redenen tijdelijk de discussiepagina.
We hebben al een klein beetje vorst en sneeuw gehad, en nu de meteorologische winter begonnen is, is het ook tijd voor het wintertopic!
In 2023 begonnen we dit wintertopic met:onze startpositie is deze december wederom beter dan vorig jaar! Enerzijds zien we nog amper concrete winterdagen, maar anderzijds zijn we december de afgelopen jaren zelden begonnen met zo'n koude pluim. Op naar winter 2023-24 met hopelijk veel winterweer!
Na het dieptepunt van december 2015 zijn de decembers de laatste jaren al iets beter. Vorig jaar begonnen we december toch vrij koud, met vorst en overdag temperaturen amper boven nul. Ik vond het best vermakelijk om de openingspost van vorig jaar te lezen, deze vindt je hier https://www.onweer-online.nl/forum/topic/48198/discussiepagina-winter-2023-2024/
Zo begon de vorige winter.
Dit jaar hebben we al wat sneeuw en vorst gehad. Begin december staat nu juist in het teken van winterstormen en regengebieden.
Vandaag eerste winterstorm
Vanochtend stond er op Vlieland 3 uur lang gemiddeld 9 bft (tussen 6 en 9 's ochtends). Hiermee is de eerste officiële winterstorm binnen. Ook Lauwersoog bereikte korstondig 9 bft. De storm heeft van het KNMI geen naam gekregen, in tegenstelling tot Conall (vorige week woensdag) en Darragh (zaterdag op komst).
De hoogste windstoot werd ook op Vlieland gemeten, 108 km/u.
De wind is inmiddels weer iets afgenomen. Er blijven in de oostelijke helft nog wel regelmatig buien vallen.
Zaterdag "storm" Darragh
Storm staat hier tussen aanhalingstekens, want ondanks dat het een naam heeft gekregen, zal het hier waarschijnlijk niet tot stormkracht komen. De reden dat dit lagedrukgebied een naam kregen heeft, vinden we in Groot-Brittannië & Ierland. Daar is wordt waarschijnlijk 10 bft wel gehaald, en kans op windstoten tot ruim 140 km/u.
Bij ons zaterdag de meeste wind voor Zeeland, met een zuidwestenwind (7 bft) en windstoten tot 95 km/u. De meeste wind staat er 's ochtends. Elders in het land minder wind, deze wind neemt in de loop van de middag nog verder af.
Als we even verder kijken dan alleen naar de wind, dan zien we dat er in de vroege ochtend een stevig neerslaggebied van west naar oost overtrekt. Daarachter buien afgewisseld met zon (polaire luchten), vooral voor de oostelijke helft. Vanuit het westen krijgen we 's middags alweer snel te maken met een regengebied, dat is de ingedraaide occlusie.
Storm voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland, regen voor ons.
Lange termijn
Zondag passeert het laatste neerslaggebied. Vanaf zondagavond start een rustige periode met hogedruk. Het blijft enkele dagen droog, er staat weinig wind en deze draait naar noordoostelijke richting. Kou is nog niet voorradig, en de aanvoerrichting is elders niet gunstig voor kou. Hierdoor valt de winter nog niet meteen binnen. Hopelijk draait de wind later deze winter nog wat vaker naar het noordoosten, wanneer er wél kou voorradig is.
Na maandag is er zo'n 40% kans op stralingsvorst. De pluimen schommelen nog een beetje voor de periode 10-15 december, gezien de onzekerheid is er nog niet zoveel over te zeggen.
Na zondag valt minder neerslag, maar of het helemaal droog blijft is nog niet helemaal zeker. Er is een kleine kans op motregen of lichte regen.
De wind neemt wel duidelijk af, wellicht dat er bij heldere nachten na dinsdag ook hardnekkige mist op kan treden.
Al met al: dit jaar begint de winter niet direct met sneeuw en kou. Misschien kan het stormachtige weer de stormliefhebbers wel bekoren. Hopelijk was die winterweek in november een voorproefje van een mooie winter. Op naar een winter met hopelijk veel winterweer!
Nog enkele interessante topics voor de komende winter: Topics nog niet aangemaakt!
- Ardennen sneeuwtopic 2024-2025:
Om alle sneeuwkansen te bespreken in de meest sneeuwrijke regio van de Benelux - Het klets- en waarneemtopic Winter 2024-2025:
Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter en doorgeven hoe het weer is op jouw locatie. Natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier ook toegestaan, maar hou het netjes.
Boterzachte hogedrukgebieden maar ook twee keer kans op polaire buien
Het weer gaat de komende dagen gelukkig wel wat veranderlijker worden dan dat wat we de afgelopen hadden.Momenteel bevinden we ons onder een subtropisch hogedrukgebied. Het is zowel op hoogte als aan de grond boterzacht. Aan de grond ligt een hardnekkige laag bewolking. Ik heb deze situatie aangeduid met W1 (W van warm). Richting de kerstdagen krijgen we opnieuw een weertype zoals vandaag en gisteren, deze is aangeduid met W2.
Er komen echter ook een aantal bellen koude lucht onze kant op, deze heb ik aangeduid met K1 en K2 (K van koud )
Het geopotentiaal loopt min of meer gelijk aan de temperatuur van de bovenluchten. We zien dat de zachte lucht momenteel heer en meester is, ook in de bovenluchten. Vervolgens 2 keer een koudebel met polaire buien in ons weerbeeld. Richting de kerstdagen kan je zoals gebruikelijk je klok erop gelijkstellen: boterzachte luchten. Dit alles met opvallend weinig spreiding tussen de leden.
W1 - 17 december (vandaag)
Weertype kenmerkt zich door weinig wind, veel bewolking en slechts soms enerzijds wat motregen of anderzijds een streepje zon.
K1 - 19 december (donderdag)
Met een stroming die naar noordwest draait wordt polaire lucht aangevoerd. Deze luchttype kernmerkt zich door koudere en iets drogere lucht. Er is sprake van een mix van opklaringen, wolken en (winterse) buien. De lucht is vrij koud, maar door een aanvoer over zee blijft het aan de grond circa 5 graden.
Concreet kunnen er donderdagavond en in de nacht naar vrijdag een paar polaire buien vallen. Dit wil zeggen: vooral regen en soms wat korrelhagel. Ik denk dat het met een bovenlucht van -34°C niet koud genoeg is voor natte sneeuw, ook de kans op een klap onweer is hierdoor wat kleiner.
De timing is nu nadelig voor veel zon, want de opklaringen vallen vooral in de nacht naar vrijdag. Vrijdag raakt het alweer bewolkt, het is nog de vraag in hoeverre we dus vrijdagochtend de zon kunnen zien.
Vooral aan de kust polaire buien. Let op: de paarse kleuren in de Benelux duiden niet op sneeuw, maar vermoedelijk vooral op korrelhagel.
K2 - 22 december (zondag)
Gedurende de vrijdag wordt de polaire lucht verdreven en komen we tijdelijk in de warme sector (8 tot 10 graden zaterdagochtend). Zaterdagavond passeert er echter alweer een koufront. Achter dit koufront komen we opnieuw in de polaire lucht. Deze keer wordt de bovenlucht (5 km hoogte) wel wat kouder, circa -36 tot -38°C. Hierdoor neemt zondag de buienactiviteit fors toe, het kunnen pittige winterse buien zijn met regen, korrelhagel, een klap onweer en misschien plaatselijk wat natte sneeuw.
Polaire buien in het hele land. De paarse kleur duidt opnieuw voornamelijk op korrelhagel, maar ik kan natte sneeuw nu niet uitsluiten. Met een temperatuur van 2 tot 4 graden is de kans op droge sneeuw zéér klein.
W2 - 25&26 december (de kerstdagen)
Maandag de 23ste zullen de buien verdwijnen en is er misschien wat zon. Op de 24ste kondigt een warmtefront de warme sector aan, de temperaturen gaan in de lift naar circa 10 graden. De luchtdruk stijgt fors en de westenwind voert vochtige lucht aan. Deze vochtige lucht leidt waarschijnlijk tot een wolkenpakket met misschien af en toe een streepje zon, maar er is ook wat motregen mogelijk.
Meer over het weer tijdens de kerstdagen in dit topic: kersttopic 2024
Stoplicht op rood
De kans op winter is zo goed als afwezig. De kansen op nachtvorst zijn in de gehele pluim momenteel kleiner dan circa 10%. De kerstdagen lijken traditioneel weer boterzacht te gaan verlopen. Ik kan er kort over zijn: stoplicht staat helaas op rood.
| Gewijzigd: 17 december 2024, 11:07 uur, door Thijs.
Maar toch blijf ik wat lichtpunten ( niet tjes !) zien.. al geruime tijd komt in de GFS runs elke keer een koude(re) periode terug die na oud en nieuw start.
De kaarten van GFS op de LT kw sneeuw zijn dan ook om te smullen..
ja het is allemaal LT en dat gaat natuurlijk 100 keer veranderen.. maar goed we moeten een beetje optimistisch bljven !!
| Gewijzigd: 28 december 2024, 10:47 uur, door Callie-P
Buiten is het net boven het vriespunt en als ik op de kaarten kijk zie ik dat onze winter wat leuke dingen (mogelijk) voor ons in petto heeft.
In mijn eerdere post schreef ik al dat GFS met leuke kaarten kwam die sneeuw aangaven.
Inmiddels hebben andere modellen dit ook overgenomen en zelfs de weersberichten beginnen het wat uitgebreider te vermelden.
Natuurlijk is het afwachten wat het uiteindelijk wordt , maar goed kaarten die toch wel aardige sneeuwval aangeven.. temperatuur kaarten die met vorst komen.. ik vind het prima.. Het is overigens niet gezegd dat we de winter nu diep in gaan.. we zien licht winters waarbij met regelmaat (natte) sneeuw valt.
Ik denk wel dat het onderscheid in het land wel eens groot zou kunnen zijn, het zou mij niet verbazen als de kusten net zo rond het vriespunt of iets erboven blijven hangen (lang leve de Noordzee) en dat het oosten en het noorden de echte winterse fun gaan krijgen.. maar goed dat is zo even uit de lucht gegrepen.. hoe het echt wordt zien we tzt wel weer.. Hieronder een kaartje van de " te verwachten" sneeuw a.s. donderdag..
ik qoute hier een klein stukje .. maar ik zou zeker even op deze site gaan kijken.
quote weer.nl
De legendarische winter van 1985 na veertig jaar op herhaling richting Driekoningen!?
Weten we het nog oudere jongeren, oma’s en opa’s ? De legendarische winter van 1984-1985 met een volslagen overvloed aan sneeuw vanaf 4 januari destijds, inclusief wintersportmogelijkheden in eigen land.
Verder lezen op www.weer.nl
P.s. ik vind het steeds leuker worden :)
zondag 05 januari tot en met zondag 12 januariGrote kans (ca. 80%) op een vrij koud weertype met vooral landinwaarts kans op lichte vorst in de nacht en ochtend. Het blijft waarschijnlijk wisselvallig met mogelijk winterse neerslag. De kans op een zacht weertype is vrij klein, deze bedraagt ongeveer 20%.
moet het stoplicht niet naar oranje of zelfs groen?
Let op dit is de temp op 2mtr !! Dus niet eens op grashoogte..
p.s. dit is de LT die heel veel veranderd dus dit zou zomaar weer heel anders kunnen zijn.. maar ergens denk ik dat het deze keer goed gaat komen. Als ik de trends een beetje volg blijft de koude elke keer terug komen in de kaarten.. ik zeg vingers crossed.
En inderdaad het stoplicht moet echt op minimaal ORANJE ! (Sry ik kan het niet veranderen)
| Gewijzigd: 29 december 2024, 17:38 uur, door Callie-P
ik qoute hier een klein stukje .. maar ik zou zeker even op deze site gaan kijken.
quote weer.nl
De legendarische winter van 1985 na veertig jaar op herhaling richting Driekoningen!?
Weten we het nog oudere jongeren, oma’s en opa’s ? De legendarische winter van 1984-1985 met een volslagen overvloed aan sneeuw vanaf 4 januari destijds, inclusief wintersportmogelijkheden in eigen land.
Verder lezen op www.weer.nl
P.s. ik vind het steeds leuker worden :)
Voor Marc Putto inderdaad een mooi serieus artikel
Leuk dat je post !
het gaat idd allemaal nog een beetje afwachten worden.. de runs zullen ons zeker een paar keer teleurstellen en ook blij maken..
Persoonlijk vind ik de pluim. ( zie hieronder) niet verkeerd.. zoals je kan zien zit EC met zichzelf in de knoop en wed op elk paard en GFS is positiever dan EC.. hoe dan ook er zit meer winterkans (!) in de dop dan alle voorgaande jaren.. nu nog even doorzetten..
en de term " Relatief grote kans op 'Scandihoog" is zelfs gebruikt... als dat gebeurd kunnen de schaatsen misschien wel uit het vet..
kansen op winterweer in januari
| Gewijzigd: 30 december 2024, 12:58 uur, door Callie-PSource www.knmi.nl
Guidance meerdaagse Beoordeling lange termijn door meteoroloog Geldig van woensdag 01 januari tot maandag 13 januari Synoptische ontwikkeling: In Nieuwjaarsnacht en woensdag overdag trekt een lagedrukgebied over het noorden van de Noordzee oostwaarts, aan de zuidflank van dit laag bevindt zich een stevig windveld. Het bijbehorende polaire front stagneert net ten noorden van ons land. Op Nieuwjaarsdag zijn er twee scenario's mogelijk. Het eerst scenario is dat een golf in het front aangeslagen wordt door de jet-streak waardoor er zich een venijnig laag kan ontwikkelen en snel uitdiepend later op woensdag en in de nacht naar donderdag over onze omgeving oostwaarts beweegt. Een tweede scenario is dat de golf niet door de jet-streak wordt aangeslagen, in dat geval zal het polaire front in de loop van woensdagmiddag en -avond geleidelijk van noordwest naar zuidoost over ons land bewegen. Uiteindelijk zal het polaire front ergens gaan passeren en komen we in de maritiem polaire lucht terecht. Op donderdag en vrijdag bevindt zich een hoog in de omgeving van Groenland en IJsland, deze krijgt op vrijdag een uitloper richting de Britse Eilanden en België/Noord-Frankrijk.
In het volgende weekeinde lijkt deze rug zich via onze omgeving oostwaarts te verplaatsen. Wat er vanaf dan gebeurt is onzeker. Het kan zijn dat de blokkade in de regio Groenland/IJsland zich handhaaft en we aan de oostflank daarvan zien in de maritiem polaire of mogelijk zelfs (getransformeerde) arctische lucht terecht komen. Een ander scenario is dat de blokkade te veel afzwakt of te ver noordwestwaarts doorschuift waardoor er op de noordelijke Atlantische Oceaan toch weer een westcirculatie doorbreekt met in onze omgeving aanvoer van zachte lucht. Modelbeoordeling en onzekerheden: Eerste grote onzekerheid zien we gelijk op Nieuwjaarsdag met het wel of niet ontstaan van een snel uitdiepend laag, hetgeen erg nauw uitkomt met de positie van de frontale golf t.o.v. de jet-streak. Er zal aan de voorzijde van het polaire front sowieso veel wind staan met zeer waarschijnlijk zware windstoten, aa de kust mogelijk zeer zware windstoten.
Maar als er inderdaad een snel uitdiepend laag ontstaat is er kans op veel meer wind met ook boven land zelfs kans op zeer zware windstoten. In het tweede scenario zal het polaire front ook wat later doorkomen, namelijk in de nacht naar donderdag. Na passage van het koufront van dit laag komen we sowieso vanaf donderdag 2 januari in de maritiem polaire lucht terecht en kunnen er ook buien met korrelhagel voorkomen. Met de komst van de hogedrukuitloper zien we vervolgens tot en met zondag in de nacht en ochtend een grote kans op licht vorst in de nacht en ochtend. Later op zondag zou een inkomend frontaal systeem voor sneeuw kunnen zorgen, al is deze ontwikkeling en deze precieze timing op deze termijn nog lastig aan te geven. Voor na het komende weekeinde zien we met de twee beschreven scenario's grote onzekerheid voor het verder verloop.
Opvallend is wel dat het ensemble binnen een etmaal een behoorlijke ommezwaai heeft gemaakt naar een voorkeur voor de zachte variant, dit geeft ook aan dat de ontwikkelingen op de lange termijn blijkbaar erg gevoelig zijn voor en kleine verschillen aan het begin van de modelberekeningen. Het koude scenario kan dus zeker nog niet worden afgeschreven.
Samenvatting meerdaagse-periode: Op Nieuwjaarsdag vooral in het noordwesten en noorden perioden met regen, verder veel wind met vooral in de kustprovincies kans op zware windstoten, langs de kust mogelijk zeer zware windstoten. Op donderdag kouder eerst kans op een (winterse) bui, wel ook af en toe zon. Vanaf vrijdag kans op lichte vorst in de nacht en ochtend. Op zondag mogelijk sneeuw.
Samenvatting EPS-periode: Onzekere verwachting. Er is een kans dat het koude weertype aanhoudt, maar er is ook een kans op een overgang naar een beduidend zachter weertype. | Gewijzigd: 31 december 2024, 10:10 uur, door Callie-P
Overigens klopt het wel dat het altijd mega onzeker is voor ons wat het weer zal brengen..
Nederland met haar zeeklimaat en haar kleine oppervlakte is ongeloofelijk gevoelig voor de kleinste veranderingen in weerland..
Zeker de zee speelt een mega rol waardoor soms iedereen letterlijk in de kou zit maar Nederland ( zeker alles ten westen van Utrecht) net boven de nul graden zit.
| Gewijzigd: 31 december 2024, 10:35 uur, door Callie-P
Mooi stuk op weer.nl met uitgebreide uitleg over de strijd tussen de warme en koude oplossingen van de verschillende weermodellen. https://www.weer.nl/nieuws/2024/driekoningen-maakt-of-breekt-de-brug-koude-kwakkel-of-serieus-vorstig-en-een
Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 9 januari, 08:54 uur, door Callie-P