Welkom in het herfsttopic van 2024!
De kracht van de zon neemt af, de miste herfstdagen zijn aangebroken. Hoog tijd voor het herfst discussietopic!Onder invloed van een hogedrukgebied boven Oekraïne is de wind in grote delen van Europa zuidelijk. Warme lucht stroomt ongehinderd ons continent in. De afgelopen dagen was er potentie voor circa 16-17 graden, maar dan moet de zon wel schijnen. Dat is in deze tijd van het jaar met hogedrukgebieden geen garantie. De nachten zijn namelijk lang genoeg om een serieus mistveld te creëren, en de zon is steeds vaker te zwak om deze mist snel op te laten lossen. Die 16-17 graden werd gisteren daarom alleen bereikt in het zuiden en westen bereikt. Vandaag zorgde de toegenomen wind er ook voor dat het iets minder warm werd, de 16 graden werd aan de Belgisch-Nederlandse grens bijna bereikt (15,9°C). Gemiddeld voor deze tijd van het jaar is 13 graden.
Ook morgen hebben we lekker een zuidenwind met vrij hoge temperaturen. Misschien ligt de temperatuur morgen wel nét onder de 20°C. Er schuilt echter een adder onder het gras. Hoog in de lucht, op circa 5 km hoogte (500 hPa) trekt een bel koude lucht van zuid naar noord over het land. Deze bel koude lucht zorgde vandaag al voor buien in het grensgebied van Frankrijk-Zwitserland-Duitsland. Morgen kunnen wij enkele buien in het land verwachten, deze trekken van zuid naar noord. Onder deze bewolking wordt het morgen "slechts" 15-17 graden (nog steeds zéér zacht!). Vooral in het zuiden van het land klaart het snel op en is de 18-20 graden wel mogelijk.
In de zuidelijke stroming wordt niet alleen warme lucht meegevoerd. Hoog in de lucht trekt er morgen een bel koude lucht over het land. Wij merken dat in de vorm van buien en bewolking.
Verwacht morgen op veel plaatsen langere tijd bewolking. Op de radar zal je een pluk buien van zuid naar noord zien trekken. Het zal niet overal gaan regenen, deze pluk is slechts regionaal. In de huidige runs trekt deze pluk over de oostelijke helft. | Gewijzigd: 24 oktober, 18:13 uur, door Thijs.
wbt de herfst mogen we dus al niet klagen.. we hebben mooi weer ( eindelijk geen regen. -> El Nino is wieberen)
Ergens heb ik het gevoel dat we wel eens een mooie best wel koude winter zouden kunnen gaan krijgen.. het hoog zoals nu boven Europa zou in de winterperiode ons heel mooi winterweer geven... Herfststormen staan niet echt op de kaartenop dit moment.. het lijkt een hele rustige herfst te worden.
Kortom.. de weerkaarten in de gaten houden en eens kijken of we eeeeindeljk eens na deze herfst naar een fatsoenlijkewinter gaan.. ik heb hoop dit jaar ( deze winter) | Gewijzigd: 4 november, 14:47 uur, door Callie-P
Goedemorgen, hier zijn de 3 benoemenswaardige weerzaken deze donderdagochtend.
Luchtdruk bijna recordhoog voor 1ste decade november
Wie een barometer in huis heeft, is het misschien al opgevallen: de luchtdruk is al dagen erg hoog. Dit komt doordat al sinds eind oktober hogedrukgebieden constant in onze omgeving liggen. Eerst lag de kern vooral boven de Noordzee/Groot-Brittannië en was de wind hier zwak noordoostelijk. Momenteel ligt de kern vooral boven Duitsland en Centraal-Europa en is de wind hier zuid of oostelijk.
Al met al zorgt dat ervoor dat de gemiddelde luchtdruk voor de periode 1 t/m 7 november in De Bilt al 1027,6 hPa is. Alleen in 1978 en 1981 was de luchtdruk over de eerste decade nóg hoger. De 1ste decade is nog niet voorbij. Vandaag en morgen kan de gemiddelde luchtdruk over deze decade nog iets hoger worden, maar komend weekend (de laatste 2 dagen van de decade) gaat de luchtdruk weer dalen.
Opvallend is dat vorig jaar de luchtdruk voor dezelfde periode juist recordlaag was.
Weinig zon door inversie
Onder deze hogedruk ontstond er iedere nacht wel een beetje mist. Een paar dagen geleden kon de zon nog door de mist heen breken, maar dat gaat inmiddels niet meer. Bewolking is hardnekkiger geworden, maar de laag bewolking is wel slechts 300 meter dik. Enkele gebergtes zoals de Ardennen en het Sauerland steken daardoor boven dit pak bewolking uit. Voor de zon moet je daarheen.Rond Zuid-Limburg zou de zon later vandaag ook misschien even door kunnen breken, want daar is de laag bewolking een stuk minder dik (omdat sommige plateau's daar op 100-200 m liggen). De komende dagen vooral grijs, maar langs de oostgrens een kleine kans op wat zon.
Je ziet de sneeuwkanonnen klaar staan, en er zijn zelfs al hoopjes sneeuw te zien die ze vermoedelijk tijdens de paar vorstnachten gemaakt hebben. Je skiet vooral op sneeuwkanonnensneeuw.
Webcam Winterberg
Verandering op komst
De wind heeft de afgelopen week nog amper uit het noorden en noordwesten gewaaid. Ook was de wind telkens zwak van kracht. Daar lijkt echter verandering in te komen. Maandag draait de wind naar het noordwesten, tevens neemt de wind in kracht toe. Het is de start van een periode waarin de middagtemperatuur naar 5 tot 10°C zakt, de wind neemt toe en er zou een buitje kunnen vallen (nog steeds vrij weinig neerslag).| Gewijzigd: 7 november, 09:34 uur, door Thijs.Guidance
Aangepast van het KNMI
Een omvangrijk hogedrukgebied boven het Europese continent heeft het belangrijkste zwaartepunt boven Noord-Duitsland. Het hoog trekt van donderdag op vrijdag langzaam opbouwend over Polen oostwaarts en komt in de loop van vrijdag net oost van Polen te liggen. In onze omgeving voert een langzaam in kracht toenemende oost- tot zuidooststroming continentaal polaire lucht aan onder een subsidentie-inversie op 600-750 meter. Door verdere subsidentie daalt de inversiehoogte boven ons land van zuid naar noord geleidelijk naar 300-600 meter. Door de toenemende wind in combinatie met de lagere inversie gaat lijwerking van de heuvels stroomopwaarts een steeds grotere rol spelen, wellicht breekt zo de zon door in het zuidoosten.
Lange termijn guidance:
Een hoog boven Oost-Europa veroorzaakt vrijdag in onze omgeving een zuidoostelijke stroming. Komend weekend trekt dit hoog oostwaarts weg terwijl een nieuw krachtig hoog opbouwt ten zuidwesten van Ierland. Een frontaal systeem, met afsnoerend hoogtelaag, trekt maandag om dit nieuwe hoog heen zuidwaarts over de Noordzee en vooral dinsdag ook over onze omgeving. Daarachter slaan beide hogedrukgebieden een brug naar elkaar en wordt de stroming bij ons oostelijk. Vanaf het weekend van 16/17 november krijgen lagedrukgebieden vanuit het noordwesten van Europa waarschijnlijk weer meer invloed.
Hierbij een aantal aandachtspunten van het weer van volgende week:
De paarse kleuren zijn terug: een bijsluiter
Voor de lage landen zijn de paarse sneeuwkleurtjes terug, hoera! Leidt dat daadwerkelijk tot een sneeuwdek? Met een warme Noordzee verdampt er vooral veel water en stijgen nattebol en dauwpunt, niet gunstig voor sneeuw. Ik denk dat de modellen de vaste fractie overschatten. Tel als gedachte-experiment eens +1°C bij de temperatuurkaart, dan heb je ineens vooral natte sneeuw.
De windrichting is misschien soms wel aflandig, maar in de voorgeschiedenis heeft die lucht uit het noorden alsnog een lange weg over zee afgelegd. Europa is gevuld met vrij koude en vochtige lucht. Koud genoeg voor sneeuw tot op zeeniveau? Ik denk dat het lastig wordt.
Maandag & dinsdag zeer waarschijnlijk vrijwel alleen regen. Vanaf woensdag zijn er winterse buien, de kans is het grootste dat de meeste buien naast je vallen (70% droog), maar ik vermoed dat er wel winterse buien zullen zijn. Als er een bui valt, dan is er 33% kans op regen en 66% kans op winterse neerslag zoals natte sneeuw. De kans op droge sneeuw is vooralsnog nihil.
Dinsdag 19 november storm?
Het scenario voor sneeuw is in kans fors afgenomen. Het Britse MetOffice had 3 duidelijke scenario's uitgezet, het lijkt nu waarschijnlijk scenario B te worden. De kans op scenario A en C is erg klein geworden.
Bericht op Bluesky van MetOfice van gisteren:
Cold northerly winds are expected to affect the UK by early next week, while a rain-bearing Atlantic low could bring more unsettled weather. There's some uncertainty about the depth and track of this low and whether it brings rain, snow, or strong winds 🌧️ ❄️ 💨
— Met Office - weather and climate (@metoffice.bsky.social) November 14, 2024 at 4:11 PM
[image or embed]
ICON gaat voor een zeer zware storm, terwijl ECMWF voor windstoten van circa 100 km/u gaat.
Qua windsnelheden is er nog grote spreiding.
| Gewijzigd: 15 november, 10:27 uur, door Thijs.
Deze percentages zijn identiek voor Nederland: 80% kans op een lagedrukgebied met vooral forse regenval, 20% kans op de ontwikkeling van een storm. Een handjevol berekeningen komt met een zware storm. Pas na de passage van het lagedrukgebied winterse buien (op woensdag dus).
— Onweer-Online (@onweeronline.bsky.social) November 15, 2024 at 3:44 PM
[image or embed]
Ja dat viel mij ook op.. maar goed donderdag en vandaag ( vrijdag ) hebben ons al heerlijk wat sneeuw gebracht in delen vh land..
it giet oan !!:)
Mooie beelden uit Nederland en Duitsland
Nos.nl
wetter-online.de
| Gewijzigd: 22 november, 11:21 uur, door Callie-P