Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Freestone, TX.

25 Dec 2024 00:36:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Limestone, TX.

25 Dec 2024 00:22:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harris, TX.

24 Dec 2024 23:25:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Hill, TX.

24 Dec 2024 23:18:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harris, TX.

24 Dec 2024 22:21:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harris, TX.

24 Dec 2024 22:08:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Hill, TX.

24 Dec 2024 22:01:24

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harris, TX; Montgomery, TX; Waller, TX.

24 Dec 2024 22:01:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ellis, TX.

24 Dec 2024 21:57:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX.

24 Dec 2024 21:21:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ellis, TX.

24 Dec 2024 20:56:10
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 maart, 10:45 uur | Bericht #499947

Eerste onweerskansjes van 2024

Ik schreef eerder al over een instabiel paasweekend. Zaterdag zou er een kleinschalig lagedrukgebied van zuid naar noord over het land heen trekken, waarbij een paar modellen de regen al 's ochtends vroeg toonden (EC, Arpege), en een paar modellen precies midden op de dag (Icon, GFS). Nu lijkt dit lagedrukgebied in huidige runs iets later over het land te trekken, het is een interessante trend. De zaterdag blijft erg onzeker.

Zaterdag: grote verschillen tussen oost en west
De timing van het kleinschalig lagedrukgebiedje verschilt per model en per run. Daar zal de onzekerheid voorlopig nog wel blijven. Aan de andere kant is de locatie van het lagedrukgebiedje wel vrij consistent in de modellen. Het lijkt recht over de Benelux te gaan trekken.

Hierdoor blijft het westen mogelijk permanent aan de koude en toch vrij regenachtige zijde, terwijl het oosten tijdelijk aan de warme zijde komt. Zeker met een lagedrukgebied dat nu pas meer richting de namiddag of avond lijkt over te trekken kan het 's middags nog goed opwarmen langs de oostgrens. 15 tot 19 graden is zeker mogelijk.
 
West10 tot 12°CBewolking warmtefront, in de loop van de dag wat regenErg kleine kans op onweer
Oost15 tot 19°CWaterig zonnetje en droog, 's avonds regenvalPril lente-onweer mogelijk

Het warmtefront ligt in de huidige modellen over het westen van Nederland, vanuit het zuiden nadert het lagedrukgebied. Boven Duitsland is het 20 tot 25 graden (het is pas eind maart!). Een diepe zuidelijke stroming brengt warme en vochtige lucht onze kant op, samen met een vleugje saharazand. De meest onstabiele lucht ligt boven Duitsland. Op het moment dat het koufront boven het grensgebied van Frankrijk-Duitsland (Elzas) op de instabiele lucht botst kunnen onweersbuien ontstaan. Ik verwacht voor maartse begrippen al wel vrij forse buien boven Duitsland. Met een hoge organisatiegraad kan het zich oplijnen en zijn randverschijnselen zoals wolkenstructuren (shelf?) mogelijk.


Onweer kan boven de Elzas onstaan en dan via de Eifel naar het noorden trekken.


Tot 1500 J/kg aan CAPE boven Duitsland, dat in combinatie met 40 knopen schering. Boven Nederland staat meer windschering, maar hier is minder instabiliteit.

Bij dit lagedrukgebied kunnen de onweersbuien boven Duitsland nog een beetje naar het westen indraaien. Ik verwacht daarom dat de regio's langs de oostgrens zaterdagavond ook kans maken op een beetje onweer. Er kan ook in korte tijd behoorlijk wat regen vallen, maar de treksnelheid ligt hoog dus de totale neerslagsom blijft onder de 15 ~ 20 mm.



De onweerskansen in het EC ensemble laten nog geen zomerse waarden zien (zie bijv. die paarse vlek bij het Gardameer (N-Italië)). In West-Nederland is 5% kans op 0.1 ontlading in een gebied van 100 bij 100 km per uur. Dit neemt toe tot 10% in Oost-Nederland. Je hoeft niet exact te begrijpen welke kans dit is, maar kijk vooral naar de relatieve verschillen.
  • Nadruk ligt op West-Duitsland (oranje 20%)
  • Oost-Nederland kan graantje meepikken (geel 10%)
  • West-Nederland nog wel een kleine kans op onweer (5%)
  • Dit alles is geen zomers onweer (zie paarse vlek Noord-Italië)



Zondag: een drogere dag met mogelijk 'kadavers' uit Frankrijk
Op zondag draait de wind van zuid naar zuidoost, daarmee wordt drogere lucht aangevoerd. Boven Noord-Nederland komt een rug van hogedruk te liggen die de vorming van buien tegen houdt.

De meest warme lucht is verdreven met het koufront van zaterdagmiddag/avond, dus zondag moeten we het doen met 12 tot 17 graden. Het lijkt dus wel een grotendeels droge dag te worden.



Boven Frankrijk hebben we (opnieuw) een lagedrukgebied. De lucht is veel minder warm vergeleken met de zaterdag (zaterdag theta-e 40°C, zondag 33°C). In plaats daarvan wordt de onstabiliteit tot stand gebracht door koudere bovenluchten. Boven Zuid- en Midden-Frankrijk ontstaan zo toch onweersbuien op 500 J/kg. Het zal opnieuw zeker geen zomers onweer zijn, eerder een paar klappen lente-onweer.


De buien ontstaan diep in Frankrijk, en het zal nog maar de vraag zijn of er nog wat van over is boven België en Zuid-Limburg.



500 J/kg in Midden-Frankrijk, waar onze kadaverbuien ontstaan, met zo'n 30 knopen windschering.

Zondag is er dus boven België en in het uiterste zuien van Nederland wat kans op een klap onweer. Het zal echter niet veel voorstellen, ik vermoed dat het 90% regen is en slechts 10% (plaatselijk) onweer.



  | Gewijzigd: 28 maart, 10:48 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 maart, 10:59 uur | Bericht #499948
Maandag: waterballet
Ik gooi de maandag er gelijk ook even bij. Het gaat dan niet over onweer, maar wel over de mogelijke wateroverlast. Per model verschilt de intensiteit, valt er lichte regen dan valt de totale neerslagsom wel mee. In ICON valt er veel intensievere regen, dat zou kunnen leiden tot circa 60 mm in Noordwest-Nederland binnen 24 uur tijd.



Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 april, 15:08 uur | Bericht #499959

Weinig CAPE, hoge windschering de komende dagen

Donderdag in het zuidoosten kans op onweer
Ondanks dat er weinig zon is, het overdag niet snel opwarmt en er dus vrij weinig CAPE staat (200-500 J/kg), kunnen er wel een paar pittige buien ontstaan met een beetje onweer. Dat de buien toch pittig kunnen uitpakken komt doordat er bij de passage van enkele troggen toch vrij veel low-level windschering staat (25-35 kn schering).
 


Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 april, 12:30 uur | Bericht #499962

Dynamisch weertype donderdag

Windstoten, pittige plensbuien, klein beetje onweer. Nadruk op Oost-Vlaanderen, Limburg, Wallonië en Duitsland.
Donderdag trekt er eerst een gebied met neerslag over het land (een occlusiefront). Aan de achterzijde van dit gebied kunnen, in Vlaanderen en Zuid-Nederland, in de loop van de dag pittige regen- en onweersbuien ontstaan (op een hoogtetrog). Bij deze buien kan het even flink waaien. Buiten het aandachtsgebied is het minder turbulent, daar zijn ook wel enige tijd regen, maar qua windstoten en plensbuien zal het daar duidelijk minder zijn.


Met gaat met name om een paar verscholen hevige plensbuien (de gele en rode pitjes hierboven).


Daarbij komen in de zuidelijke helft plaatselijk windstoten tot 80 km/u voor.

KNMI guidance
Donderdag krijgen we met een volgende randstoring te maken. Een occluderende frontale zone trekt dan vooral in de ochtend noordoostwaarts over het land. Het diffuse koufront verlaat al ergens tussen 09 en 12 UTC het oosten. Ook dit front wordt kort gevolgd door een hoogtetrog. Bovendien komt met name het zuidoosten van het land onder de linkeruitgang van de jet te liggen. Donderdagavond passeert een trekrug die voor een drogere en rustigere nacht gaat zorgen.

Modelonzekerheid
Donderdag is er met name in de zuidoostelijke helft in grofweg de eerste helft van de middag een overlap van onstabiliteit, forse windschering en veel forcering (hoogtetrog+linkeruitgang jet+koufront). Dit zou enkele onweersbuien kunnen geven met zware windstoten. Dit laten de Harmonies ook zien. Echter, niet alle Harmonies berekenen deze windstoten consequent boven ons land.

Neerslag
Donderdagmiddag overlap van 500-1000 J/Kg MuCape en ca. 30 kn effectieve windschering kan enkele goed georganiseerde multicellen opleveren. Kans op zware windstoten is aanwezig, maar niet al te groot. Bovendien zorgen koufront, hoogtetrog en linkeruitgang van de jet voor forcering. Echter, vraag is nog wel of genoemde overlap van onstabiliteit, windschering en forceringen niet net over de grens (België en Duitsland) plaatsvindt.

A level 1 was issued for parts of CNTRL Europe mainly for severe wind gusts and a few tornadoes including a potential strong event. Isolated large hail is another but more isolated risk.

SYNOPTIC DISCUSSION
Positive geopotential height anomalies atop the Mediterranean face a consolidating longwave trough W of Europe. Numerous low-amplitude waves eject out of this feature with one strong impulse traversing most parts of CNTRL Europe from W to E while filling. During the forcast period a blocking subtropical ridge builds N over S-CNTRL Europe.
Another wave crosses SE Europe with a sheared appearance. In response to rising heights to the W, this wave begins to amplify over SE Europe but probably not yet in our forecast range. This wave will bring some DMC activity over N Turkey with a few hail and severe wind gust events forecast (for now not yet worth a level 1 upgrade).

NWP guidance indicates a rather stable appearance of the wave crossing N France/Benelux and Germany during the daytime hours albeit some geometric uncertainties exist like amplitude and timing. Overall confidence is high for this feature to affect the level 1 area during that period with adequate kinematic and thermodynamic input for organized convection. A LL depression could accompany this passing trough but rather broad ensemble spread of any vortex center keeps confidence in any development on the lower-end side.

DISCUSSION

... Level 1 ...

This will be the main area of concern as a passing wave with a mid/upper-level thermal trough crosses this area eastward. A diffuse LL depression could evolve over Benelux/NW Germany around noon and this features will push a rather diffuse mid-level cold front E/SE well into Germany before stalling somewhere over S-Germany. This feature is not present at all at lower levels with persistent SW-erly near BL flow and also frontogenesis remains weak at best along this boundary.

With a building ridge to the SW, a supergeostrophic upper jet maximum with NW-erlies noses into this area of interest with strong mid-level westerly flow along the tip of the wave affecting most of the level 1 area. All this combined offers an impressive kinematic setup over all of the level 1 area both in directional and speed shear.

Forecast soundings indicate adequate CAPE for healthy updrafts in addition to low LCLs in the sub-600 m range. Discrete to semi-discrete convection is forecast with some line-ups along any convergent BL flow regime. Also, some convective lines are possible betimes with growing cold pools. Any DMC activity will be accompanied by strong to severe wind gusts and a few hail events.

The tornado threat is present everywhere in this level 1 but two areas of enhanced concern exist right now. One extends from Belgium/Luxembourg into W-CNTRL Germany where more discrete convection is forecast before a more widespread upscale growth occurs (increasing the gust risk into E-Germany) and the second area extends from extreme NE France into S-CNTRL Germany, where very favorable hodographs overlap with enhanced BL moisture and maturing cells. A strong tornado event is certainly possible. Also, convective lines have to be monitored closely for a few spin-ups with ongoing favorable shear. Diminishing CAPE during the evening hours should also help to mitigate the overall severe risk.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 april, 18:51 uur | Bericht #499966

Maandagavond laat opnieuw instabiele lucht en kans op onweer

Vannacht regen in de zuidoostelijke helft
Een golvend front ligt momenteel boven het zuidoosten van Nederland. Een zondag die zonnig begon wordt daardoor toenemend bewolkt afgesloten. Het golvende front vormt de begrenzing van de warme en vochtigere lucht boven Duitsland, en iets minder vochtig en warme lucht boven Nederland.
Op dit neerslaggebied wordt geen onweer berekent. Er kan vannacht wel tot 10 mm regen vallen.



Morgen start met zon en middelbare bewolking
Morgenvroeg heeft de neerslag het land dan weer nét via het oosten verlaten. De dag start op sommige plaatsen vrij zonnig, er is nog wel wat bewolking, vooral middelbaar. De temperatuur stijgt tot 15 - 20 graden. In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de sluierbewolking toe, want een warmtefront nadert de Benelux.


Situatie maandag 10:00. Morgen worden we wakker aan de stabielere kant van het golvende front. De golf in het front waar vannacht regen uit valt, ligt dan alweer boven de Oostzee.

Eerste kansje op onweer in de namiddag/avond
Direct achter het warmtefront vanuit het zuiden stroomt de vochtige en warme (instabiele) lucht naar de Benelux toe. Op dit warmtefront kan de toename in instabiliteit al direct leiden tot een paar ingebedde buien, mogelijk met wat onweer.


Het warmtefront vanuit het zuiden brengt ingebedde buien met een beetje onweer. Daarna komt vochtige en warme lucht vanuit het zuiden. In de nacht naar dinsdag nadert een koufront, opnieuw met kans op onweer.


Situatie maandagavond 22:00. Het warmtefront ligt maandagavond nog over het noorden van het land. Met name langs de westkust zou er een ingebedde onweersbui in het warmtefront kunnen zitten, elders brengt het front vooral dikke sluierbewolking & middelbare bewolking.

Koufront: timing te laat voor de oostelijke helft?
Boven Frankrijk levert het koufront met gunstige timing wel onweer op. Maar het koufront ligt pas laat boven de Benelux. In Vlaanderen en Zuidwest-Nederland komt het koufront 's avonds over, daar is er nog wel kans op een onweersbui. Met name voor de oostelijke helft is het koufront wellicht te laat, en resteren enkel de restanten met vooral regenbuien.


Situatie nacht naar dinsdag (01:00). Activiteit onweer neemt verderop in de nacht verder af.

KNMI guidance
Lagedrukgebied 'Kathleen' ligt boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland en trekt langzaam noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront is afgelopen nacht ons land gepasseerd. Vanavond schampt een golf in dit koufront het zuidoosten van ons land. Vervolgens blijft het front slepen ongeveer ter hoogte van Luxemburg. Pas op maandagmiddag wordt het front weer opgetild en passeert het als warmtefront noordwaarts het land. Aan de grond zien we dan een vrij scherpe frontale, mogelijk ook deels thermische, vore over ons land naar het noorden trekken.

Maandagmiddag en -avond is er bij genoeg opwarming en mede geholpen door convergentie in de vore kans op enkele onweersbuien. Zwaartepunt zien we vooral in de Harmonies boven de westelijke helft, EC komt duidelijk oostelijker met de buien. Zoals zo vaak bij convectie zal dat nog wel tamelijk onzeker blijven.

Bij de golf in het front vanavond en een deel van de nacht regen in het zuidoosten en oosten. Maandagmiddag neemt de kans op een mogelijk stevige onweersbui toe nabij het warmtefront/ de vore. Situatie is nog onzeker, maar in de vochtige lucht (Td 14-15) is de kans op buien groot. Convectie lijkt vooral veroorzaakt te worden door de convergentie in de vore. CAPE-waardes rond 700 J/kg, effectieve schering mogelijk tot rond 40 kn. Multicells.

| Gewijzigd: 8 april, 23:39 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 april, 22:41 uur | Bericht #499967

Het eerste echte onweer van 2024!?

Volgens mij is dit zo'n beetje het eerste echt serieuze onweer van 2024? Hoera!

Boven Normandië ontstonden op het koufront rond 16:00 de eerste onweersbuien. De afgelopen uren trokken die over Noordwest-Frankrijk heen, richting West-Vlaanderen. Bij Gent werd al een shelfcloud waargenomen.

Goed georganiseerde bui met onweer en plaatselijk zware windstoten en hagel
Het onweer is de afgelopen uren vrij goed georganiseerd, en er zit nu op sommige delen nog flink wat activiteit. Ik verwacht wel dat de algemene trend wel langzaam afnemend onweer zal zijn. Het aandeel onweer zal afnemen, en de buien zullen verder steeds vaker hoofdzakelijk regen brengen. Het kan nog steeds flink plenzen, en voorafgaand kunnen er misschien nog plaatselijk zware windstoten voorkomen. De scherpste kantjes gaan er langzaam vanaf.





De vraag van vandaag: zwakt het al af, of blijft het onweer nog even volhouden?
Het meest actieve onweer, aan de noordzijde van het complex, koerst af op Vlissingen. Gezien het vallen van de nacht zal het de vraag zijn of het onweer bijvoorbeeld Rotterdam gaat bereiken of niet. Ook de zuidelijke deel van het complex is actief, daar is het de vraag welke onweersactiviteit er nog over is tegen de tijd dat het Brussel bereikt.

In Rotterdam gaat het binnen anderhalf uur regenen, Brussel krijgt over circa anderhalf uur ook een schampschot. Het weerlicht is natuurlijk wel in een veel groter gebied te zien, misschien is het de moeite waard als je in Zuidwest-Nederland of Midden-Vlaanderen woont. | Gewijzigd: 8 april, 23:35 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Merelbeke (BE)
Berichten: 14
Lid sinds: 30 apr. 2012
8 april, 23:19 uur | Bericht #499969
Inderdaad, hier in Merelbeke, België, heeft het toch aardig wat geflitst en gedonderd, en het water kwam bij momenten met bakken uit de hemel. Nu nog wat nagekletter, maar het centrum en oosten van het land moeten het beste (?) nog krijgen, lijkt me. En nu inslapen met achtergrondgerommel, heerlijk! Nick
Yfe
Lid
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 13
Lid sinds: 9 jul. 2023
9 april, 11:54 uur | Bericht #499970
In Leeuwarden had ik eigenlijk geen onweer verwacht alleen toch ook hier aardig wat flitsen en gerommel gehad met een beste bak water...
goede (en vroege?) seizoensstart!
Ns
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 april, 15:49 uur | Bericht #499971
Vond het ook wel onverwacht dat onweer van gisteren. Ging er vanuit dat de activiteit eruit ging na Zeeland, maar hij bleef heel actief met constant veel flitsen(cc) en een flinke bak water.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 april, 12:29 uur | Bericht #499978

Sporadisch onweer dat plaatselijk fel maar kort kan zijn

Op dit moment snelle weeromslag. Op het occlusiefront dat vóór het koufront uit trekt komt plaatselijk ook al een beetje onweer voor (Haarlem). Op het koufront zelf ook onweer. Het name door zware windstoten kan het kortdurend spoken op het front.




Het koufront is duidelijk herkenbaar als lijn. Wat minder goed herkenbaar is de lijn met buien vóór het koufront uit, dat is het occlusiefront (momenteel boven Nederland).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 316
Lid sinds: 6 jan. 2017
28 april, 13:06 uur | Bericht #499993
hallo mensen
al wat bekend over de onweerskansen komende week ? met name woensdag wordt warme dag en grote onstabiliteit verwacht
iemand al met kaarten ?

gr uit Fryslân
Brouwer
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
28 april, 13:54 uur | Bericht #499994
Citaat van Lightningman, zondag 28 april 2024, 13:06 uur hallo mensen
al wat bekend over de onweerskansen komende week ? met name woensdag wordt warme dag en grote onstabiliteit verwacht
iemand al met kaarten ?

gr uit Fryslân

Te vroeg voor kaarten eigenlijk


ECMWF
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 290
Lid sinds: 27 mei. 2007
30 april, 15:22 uur | Bericht #499996
Om even aan te sluiten bij de vorige reactie: valt er al iets zinnigs te zeggen over de onweerskansen vanaf nu tot en met - pak weg - donderdag?
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
30 april, 21:32 uur | Bericht #499997
Citaat van Maarten Brandt, dinsdag 30 april 2024, 15:22 uur Om even aan te sluiten bij de vorige reactie: valt er al iets zinnigs te zeggen over de onweerskansen vanaf nu tot en met - pak weg - donderdag?
Zeker, woensdag is er kans op een enkele (stevige) (onweers)bui met windstoten van 75 km/h+ gezien de droge luchtlaag. Door de CIN kunnen buien echter niet goed ontstaan. Dit is een apparte luchtlaag die de updraft tegenwerkt, hierdoor kunnen buien slecht groeien. Er word dus helaas niet gebruik gemaakt van de 2,5K cape.

Het echte werk is voor noord-FR weggelegd. Daar kunnen buien ontstaan, mogelijk zelfs supercellen die dan samenclusteren in een MCC. Cape ligt daar tussen de 1000 en 2000 j/k met shear rond de 40 KN.

Donderdag komt er een vore te liggen boven Duitsland, hierop gaan buien ontstaan met onweer en deze kunnen zich vlusteren. Voor de rest nog weinig te zeggen.



ICOND2 18Z voor de avond periode 1 Mei. Je ziet eerst losse cellen en op de andere afbeelding ze langzaam samen clusteren naar een MCS. | Gewijzigd: 30 april, 22:23 uur, door Niels112
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1733
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 mei, 05:48 uur | Bericht #499998
Momenteel al genieten van flink onweer. Die klappen zijn gigantisch! Ook wat hagel en veel regen.
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
2 mei, 10:46 uur | Bericht #499999
Vandaag weer genoeg regen, rates boven de 100 MM zijn niet gek vandaag.



Code geel;

Tot halverwege de middag zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Later vanmiddag en vanavond komen er vooral in het midden en zuiden onweersbuien voor. Deze buien kunnen plaatselijk gepaard gaan met windstoten, hagel en veel regen. Hierdoor kan er hinder zijn voor verkeer en buitenactiviteiten. Ook kan er plaatselijk wateroverlast zijn.

Later in de avond neemt het aantal buien af en worden ze minder zwaar.



Arome 3Z^


Harmonie 0Z^
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 mei, 14:53 uur | Bericht #500000

Vanavond kans op onweer en wateroverlast voor midden- en zuid-NL



Trigger

De trigger zal deze keer een convergentiezone zijn. Aan de ene zijde van deze zone is de wind oostzuidoostelijk, aan de andere zijde is de wind westelijk. Daar waar de twee richtingen tegen elkaar botsen wordt de lucht gedwongen om te stijgen. Daar waar de lucht tegen elkaar botst en moet stijgen, noemen we een convergentiezone.

De zone ziet eruit als een lijn, in onderstaande kaarten heb ik de convergentiezone met rood aangegeven. Links zie je de lijn op basis van het harmoniemodel, in het midden zie je de lijn op basis van de windmetingen, en rechts op basis van reflectie op de neerslagradar (stof en insecten die daar met de stijgende lucht verder omhoog worden geblazen zijn heel zwakjes te zien op de radarbeelden, voor de Buienradar worden deze verstoringen eruit gefilterd).



Actueel
Op dit moment is de lucht nog vrijwel overal strakblauw, enkel in het zuiden is al wat middelbare bewolking aanwezig. In Vlaanderen zijn nog enkele buien actief, eerder getriggerd door de convergentiezone. Er is daar nog amper zonneschijn geweest, en dus ontbreekt daar een belangrijk deel van de instabiliteit. De grondtemperatuur ligt daar nog op 15 graden (West-Vlaanderen) tot 17 graden (Zuid-Limburg). Op die buien verwacht ik geen onweer of randverschijnselen.



1. De eerste bui (initiatie) - vanmiddag
Ik verwacht dat er binnen het komende uur steeds meer cumuluswolken zullen gaan ontstaan (type mooiweerwolken). Als eerste zijn deze nu al verschenen in Duitsland net over de grens (Rührgebied, Sauerland, Noordrijn-Westfalen). De kleine wolkjes zullen vervolgens ook verschijnen in Noord-Limburg, Brabant en Gelderland zodra het daar ook warm genoeg is geworden.

De convergentiezone beweegt langzaam noordwaarts, en zal rond 16:00 boven Noord-Limburg-Nijmegen-Noordoost-Brabant liggen. Op die lijn verwacht ik dat de cumulusbewolking wel in zeer snel tempo zal uitgroeien tot opbollende stapelwolken en vervolgens cumulonimbus (buienwolk). De eerste bui zien we waarschijnlijk over de grens, maar daarna is het alleen nog maar een kwestie van tijd voordat de eerste buien op de convergentielijn gaan ontstaan.

Door thermische invloeden is het lastig in te schatten waar precies de convergentiezone(s) komt/komen te liggen en waar dus de eerste buien zullen ontstaan, vermoedelijk is dat in het zuidoosten of zuiden. Er is veel CAPE (1500-2500 J/Kg) maar niet veel schering (15-25 kn). Het zal dus voornamelijk gaan om het type 'pulse storm'. De eerste onweersbuien zullen het zwaarst zijn, met kans op hagel en windstoten. De Harmonies geven forse hagelkansen en berekenen windstoten van 65-75 km/uur, zeer plaatselijk nog iets meer. Een gele waarschuwingen (windstoten tot 75 km/uur, hagel tot 2 cm en tot 50 mm/uur) lijkt ons momenteel voldoende.


Boven het Rührgebied zijn de eerste buien ontstaan. De convergentielijn (rood) beweegt richting het noordoosten, naar het aandachtsgebied (in cirkel). Daar verwacht ik het de eerste bui, die kan fel zijn met hagel en eventueel windstoten.


De buien boven Duitsland lopen voor op schema, want ICON-D2 voorziet die pas om 15:30. De eerste bui boven Nederland verwacht ICON-D2 ergens rond Nijmegen rond 17:00, misschien komt die dus ook iets eerder.

2. Verspreiden van de buien (propagatie) - namiddag en vroege avond
Na het ontstaan van de eerste bui start een kettingreactie waarbij buien snel ontstaan en ook weer inzakken. Door alle inzakkende buien zal het in de 2de fase vanavond meer en meer een rommeltje worden van plaatselijke onweersbuien en lichte-matige regen uit restanten van eerdere buien. Het klontert zich min of meer samen tot één neerslaggebied boven Zuid-, Zuidoost- en Midden-Nederland.

Na de eerste bui zullen de buien voornamelijk op de outflow van eerdere buien propageren. Het gaat dus voornamelijk om het type 'pulse storm' en er zal een rommeling deels geclusterd (multicel) patroon ontstaan. Na de eerste pittige onweersbuien zal het later vermoedelijk meer om onweer en veel neerslag gaan. Het signaal voor meer dan 50 mm/uur is klein maar totale hoeveelheden (in 6-12 uur) van meer dan 50 mm zijn plaatselijk mogelijk.



Buien verspreiden zich dan snel over het zuidoosten, zuiden en midden. Daarbij zijn er waarschijnlijk weinig mooie buienluchten, want restanten van eerdere buien smeren een beetje alles dicht.

3. Einde onweerskans (terminatie) - later op de avond
Aan het einde van de avond komt het ontploffen van kleine pulse buien tot een einde. Wat overblijft is een neerslaggebied dat richting Zuidwest- en West-Nederland trekt. Het noorden zou het zomaar geheel droog kunnen houden.

In de loop van de avond en nacht geleidelijk transformerend in een gebied met buiige regen. Omdat EC vaak beter is in situaties met (deels) stratiforme regen geven we hier meer gewicht aan. In de loop van morgenavond overal droog. Cumulatief valt er in totaal t/m vrijdag in de noordelijke helft 0-10 mm en in de zuidelijke helft 20-40 mm, met lokale uitschieters van 40-70 mm.


Plaatselijk kan er misschien wel 30 tot 60 mm vallen.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 mei, 15:11 uur | Bericht #500001

Eerste bui in Nederland ook eerder dan verwacht

De eerste bui is zojuist al ontstaan, en wel vlakbij Tilburg. Ik verwacht dat er snel meer buien gaan ontstaan op de convergentielijn, zowel in noordwestelijke als oostelijke richting. De convergentielijn zelf trekt langzaam noordoostwaarts. Het komt er dan op neer dat vooral de omgeving van Den Bosch kans heeft op plaatselijk (!) forse buien. Het blijft pulse, dus de buien verdwijnen ook weer snel. Reken jezelf daarom niet te snel rijk als er een bui een stukje verderop jouw kant op lijkt te komen. In een half uur tijd kan de situatie enorm veranderen.


And so it begins, de eerste bui bij Tilburg heeft een startschot gegeven voor een kettingreactie van kleine tijdelijke maar wel pittige onweersbuien.

Grofweg het gebied tussen Tilburg, Eindhoven, Den bosch en Gorinchem zouden verdere onweersbuien kunnen ontstaan.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
DBThunder
Lid
Woonplaats: De Meern
Berichten: 5
Lid sinds: 18 jun. 2021
2 mei, 17:01 uur | Bericht #500003
Het ging hier even flink tekeer tussen Utrecht en Hilversum.


Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 juni, 11:32 uur | Bericht #500036

Noodweer op komst voor Duitsland, schampschot voor Limburg

Vanochtend zijn we in de Benelux wakker geworden in aanzienlijk minder warme lucht. De hitte-opstoot die in de Benelux net niet tot een regionale hittegolf leidde, beweegt verder noordoostwaarts, en zorgt nu voor tropische temperaturen in Polen, Finland en de Baltische staten.

Deze hitte-opstoot wordt verdreven door een convergentiezone met onweersbuien. In Nederland ging de overgang naar koeler weer geruisloos voorbij doordat de stroming tijdelijk even noordwestelijk was. Zomers onweer vanuit het noordwesten bestaat bij ons eigenlijk niet. Boven Duitsland ging de omslag gepaard met een zuidelijke stroming met daar wel een aantal onweersbuien.

De polaire lucht die nu bezit heeft genomen van Nederland zorgt voor een windje en wat zonneschijn, in combinatie met heel normale temperaturen van 19 tot 23 graden. De wind neemt vanavond verder af omdat er een tijdelijke rug van hogedruk over ons heen trekt. De nacht verloopt overwegend helder, windstil en daarom vrij fris (8 tot 11 graden).

Boven Spanje en Zuid-Frankrijk bevindt zich een forse portie vochtige en warme lucht. Dat maakt deze lucht erg instabiel. Nu ligt er boven Spanje een klein lagedrukgebiedje, maar dit lagedrukgebiedje wordt opgepikt door de straalstroom. Onder gunstige omstandigheden gaat dit lagedrukgebied zich naar het noordoosten (richting Duitsland) verplaatsen en steeds verder uitdiepen. De instabiele lucht aan de voorzijde stroomt daardoor uit over Oost-Frankrijk en Duitsland.



Webcams kijken of verre chase?
Door de ligging van de straalstroom zijn wij voor enige tijd aan de koele zijde komen te liggen. De warme lucht weet zich nog even te handhaven boven Oost-Europa. Frankrijk en Duitsland komen precies op de grens te liggen met instabiele lucht en onweerskansen. Limburg en de Achterhoek zouden nog een schampschot met regen kunnen krijgen, maar dat stelt weinig voor.

De zware buien ontstaan in de beginfase boven Oost-Frankrijk, vlakbij de grens met Zwitserland. Vervolgens trekken de buien verder noord-noordoostwaarts. Uiteindelijk komen de buien ergens tussen Hamburg en Berlijn uit.


De luchtdruk zie je aan de rijde lijnen, de kern van het lagedrukgebied trekt van Frankrijk via Luxemburg naar Duitsland. De bewolking neemt in de loop van de zaterdag vanuit het zuiden toe. De zware buien ontstaan boven Frankrijk en trekken naar Duitsland.

Het weer in de Benelux
Bij ons draait de wind bij nadering van het lagedrukgebied naar het oosten. Daardoor wordt het morgen weer warmer dan vandaag. Het wordt 22 graden in het zuidwesten tot ruim 26 graden in het noordoosten. Zoals je hierboven ziet begint de dag vrij zonnig, maar vanuit het zuiden trekt er steeds meer bewolking binnen.
Verderop in de middag draait de wind verder naar het noorden, zodoende daalt de temperatuur dan wel vlot rond of onder de 20 graden.

Boven de Ardennen kunnen nog een paar onweersbuien ontstaan, deze zullen duidelijk een maatje kleiner zijn dan die boven Frankrijk&Duitsland. Tegen de tijd dat deze buien bij Limburg aankomen, worden de omstandigheden voor deze buien ongunstig. De buien zullen boven Nederland dus hun onweer grotendeels verliezen. Met een noordnoordoostelijke stroming gaan de buien morgenavond van Limburg richting de Achterhoek. In de rest van de Benelux blijft het waarschijnlijk droog.


De paarse kleuren (onweer) zullen waarschijnlijk verdwijnen zodra de nacht valt.

KNMI Guidance
Synoptische situatie

Zaterdag trekt een opvullend hoogtelaag boven Spanje aan de oostzijde van een grootschalige hoogtetrog noordoostwaarts en trekt in de nacht naar zondag en zondagochtend als kortgolvige hoogtetrog ten zuidoosten van ons land noordoostwaarts. Aan de grond ontstaat dan een laag, dat zaterdag overdag over Frankrijk noordoostwaarts richting Duitsland. Aan de noordoostflank van het laag trekt het genoemde front als warmtefront langzaam noordwaarts en stagneert zaterdagavond en de nacht naar zondag aan de grond ZW-NO georienteerd net ten zuidoosten van ons land. Op enige hoogte komt de warme lucht tot over Limburg te liggen.

Modelonzekerheden
Aandachtspunt is de zware convectie die vooral ten zuidoosten van ons land zal optreden, UWC0 berekent dit zoals gebruikelijk wat realistischer. Mogelijk krijgt ook Limburg een deel van deze zware convectie mee, met in Zuid-Limburg mogelijk wateroverlast. Er is nog wel wat onzekerheid of de zware buien Limburg zullen treffen, de afgelopen runs afgelopen runs hebben de neiging om alles steeds een tikkeltje oostelijker te laten uitkomen.

Neerslag
Tot en met zaterdagmiddag zo goed als droog. Zaterdagavond op het warmtefront wat buiige regen boven het zuidoosten, later in de avond en in de nacht naar zondag mogelijk ook onweersbuien. CAPE-waarden boven het zuiden van Limburg in de avond rond 1000 Jkg, deze zit echter boven de 7000 vt. De effectieve schering bedraagt 30-40 kn, convectiemodus multicell. Enkele onweersbuien lijken waarschijnlijk en vooral in Zuid-Limburg plaatselijk wateroverlast vanwege het heuvelachtige terrein. We zien in UWC0 plaatselijke uursommen van 20 mm of meer en 6-uurs sommen van plaatselijk meer dan 40 mm. De heftigste verschijnselen blijven zeer waarschijnlijk boven Duitsland, daar CAPE-waarden van 2000-4000 J/kg.

Meer diepgang: lees ook de guidance van Wouter v. Bernebeek: https://www.woutervanbernebeek.nl/forecast-tekst
Of de Duitse DWD guidancehttps://www.dwd.de/DE/fachnutzer/hobbymet/wetter_deutschland/_functions/PlainTeaser_synUebersichten/nas_bericht_syn_ueb_kurzfrist_frueh.html | Gewijzigd: 28 juni, 12:11 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.501 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 16 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 16, lezen 1 mensen het topic "Zwaar onweer Amsterdam 10 september 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden